Další rok je dávno na námi, takže je zase vhodný čas na nějaké ty decklisty. Tentokrát budou jenom dva, ale na jeden balíček se podíváme trochu podrobněji. Ne, že bych toho nevyzkoušel víc, ale podzimní testování Stoneforge Mystika si úplně nezaslouží tapetu decklistů, které jsem hrál jednou až dvakrát. A první z decků, BG Midrange, mi vydržel téměř 3/4 roku. 

A raději znovu připomenu význam znamének za názvem decku: + když se dařilo, - když se nedařilo, ~ pro něco mezi. 

BG Midrange (The Rock) +

Byla to právě karta Assassin's Trophy, která dala vzniknout novému kompetitivnímu balíku, po kterém jsem hned skočil. Ne, že by archetyp do této chvíle neexistoval, ale absence univerzálního zabíjení instantní rychlosti z Rocku činila deck spíš okrajový. Další věc, která pomohla, byla samozřejmě země Field of Ruin, díky které jsme mohli omezit fetchky a přidat více basic landů, než bývá u BGx zvykem. A tak se znovuzrodil The Rock, balík, který mě bavil dlouhou dobu - a hlavně se mi s ním dařilo.

Tak proč se nepodívat na nějaké matchupy - koneckonců všechny nebyly úplně ideální. Když to vezmu od těch nejhorších, číslo 1 je samozřejmě Tron. Téměř nevyhratelná hra. I když se mi jednou povedlo střelit Trofejí Urzovku, okamžitě na ni dát Extrakci, stejně jsem hrozně umřel. Tron člověk nechce potkávat s žádnou verzí BGx.

Další nepříjemný matchup byla klasická Burna. Life gainu sice hraji víc, ale ten tlak prostě nestíhám. Pokud nedojde Inkvizice do Brutality do Goyfa, můžeme na další. Do třetice špatných matchupů musím zmínit Dredge, který je prostě příliš explozivní a můj grave hate ho nepokryje. A Lajny kvůli Bobům hrát nemůžu. 

Druhá kategorie jsou pak matchupy vyrovnané, které vyhrát mohu a stejně dobře nemusím. Tam jsem zařadil Arclight Phoenixe, se kterým to bylo vždy těžké. Soupeř vás potrestá za každou chybu, ale když balík chodí a neděláte s ním kraviny, dá se Fénix porazit. Druhý deck z této kategorie je pak klasický UW kontrol, se kterým to lehké nebylo, ale hry mě vždy bavily. Bob, Walkeři a Tracker mi poskytují karetní výhodu, takže hlavní cíl hry s UWčkem bylo udržet tyto karty ve hře. Aby chodilo dostatek odpovědí i hrozeb.

A dobré matchupy? Vše ostatní. Z tier decků například Death's Shadow, Infekt, Amulet Titan, ale hlavně veškeré fér funny decky místní mety. Těch máme vždy víc než těch Top Tier, takže s klasickým Midrangem si člověk dobře zahrál. 

No a potom vyšly Modern Horizons. Sada určená na Modern, která s formátem solidně zamíchala. A to jsme ještě netušili, co nás čeká na podzim... Během prázdnin se toho pro můj balík příliš nezměnilo: Jund získal navrch díky Wrennovi, Hogaak vytlačil klasický Dredge, lidé začali experimentovat s Urzou. A jelikož Jund jsem nepotkal ani jednou, fungovalo mi to pořád zhruba stejně. Možná se trochu zlepši UW matchup, protože Hexdrinker umí narůst docela rychle.

Jako hlavní decklist uvedu pre-Modern Horizons verzi, kterou jsem hrál déle. 

4 Swamp
2 Forest
4 Blooming Marsh
2 Overgrown Tomb
4 Verdant Catacombs
1 Bloodstained Mire
3 Field of Ruin
1 Blast Zone
2 Treetop Village
2 Hissing Quagmire

4 Dark Confidant
4 Tarmogoyf
3 Scavenging Ooze
2 Tireless Tracker
2 Kalitas, Traitor of Ghet

4 Inquisition of Kozilek
2 Thoughtseize
2 Collective Brutality
4 Fatal Push
4 Assassin's Trophy

3 Liliana of the Veil
1 Liliana, the Last Hope
Sideboard
2 Kitchem Finks
2 Fulminator Mage
2 Surgical Extraction
1 Damnation
1 Nihil Spellbomb
1 Engineered Explosives
1 Damping Sphere
1 Ashiok, Dream Render
1 Collective Brutality
1 Grafdigger's Cage
1 Choke
1 Nissa, Vital Force

Post-Modern Horizons:

In
Mainboard
2 Hexdrinker
1 Nurturing Peatland


Sideboard

1 Collective Brutality
1 Collector Ouphe
1 Plague Engineer
Out
Mainboard
1 Tireless Tracker
1 Collective Brutality
1 Bloodstained Mire

Sideboard

1 Grafdigger's Cage
1 Choke
1 Nissa, Vital Force

Stoneforge Decks -

Konečně nám odbanovali Mystika. Že bylo už na čase. Tím pro mě začala sezóna testování všemožných buildů, které se ho snažili nějakým způsobem zužitkovat. Ale protože každý z decků jsem si zahrál nanejvýš 2x, nevím, jestli má smysl decklisty vůbec uvádět. Asi spíš nechci.

Začal jsem GW Devoted Druidem. Plán byl takový, že se zkusím vykombit a proti kontrolům tam naopak budu mít value v podobě Mystika... Kéž by. Bylo to prostě špatné. Právě kvůli Mystikům se už nevešla hromada 1-of cílů pro Chord, a například ten Spell Queller a Reflekťák tu fakt hrozně chyběli.

Další deck byl Jeskai Midrange - ty se v té době docela hrály a šlo najít spoustu decklistů pro inspiraci. Ale nějak jsem prostě nebyl s balíkem spokojený. Asi by ho šlo trochu poladit, ale já šel raději dál.

Třetí a jediný deck, u kterého by stálo za to zveřejnit decklist byli UW Spiriti. Ale... Ten Mystik tam byl prostě úplně zbytečný. Mystik je midrange / kontrolní karta, strašidla jsou aggro, takže to vůbec nezapadá do game planu. A protože Spiriti jsou první balík, který jsem vzal do nového roku, s decklistem ještě počkám. 

Jenže to už byl říjen v plném proudu a vyšla karta, které se nacpala úplně na všechny formáty: Oko, Thief of Crowns.

Snow Bant ~

Tohle jsem si chtěl zahrát od chvíle, co jsem viděl první decklist. Midrange mě baví, bantí trojbarvu já také rád, takže nebylo nad čím přemýšlet. Ještě sehnat Oka a jdeme na to. Snow Bant mě bavil a já konečně našel deck, kam Mystik sedl jako zadek na hrnec. Bohužel konec roku byl jediný čas, kdy si šlo balík zahrát. Oko totiž postupně dostával ban na všech formátech, což vyvrcholilo banem i na Modernu v lednu 2020. Škoda.

PS: Bant má do Sideboardu tolik úžasného hatu, že ten třetí meč na výměnu se tam prostě už nevešel. 

1 Breeding Pool
1 Hallowed Fountain
1 Temple Garden
4 Prismatic Vista
3 Misty Rainforest
2 Flooded Strand
1 Windswept Heath
2 Snow-Covered Forest
3 Snow-Covered Island
2 Snow-Covered Plains
1 Botanical Sanctum
1 Razorverge Thicket

4 Noble Hierarch
4 Ice-Fang Coatl
4 Stoneforge Mystic
4 Spell Queller

4 Path to Exile
3 Mana Leak
2 Force of Negation
1 Logic Knot

3 Oko, Thief of Crowns
2 Teferi, Time Raveler
1 Jace, the Mind Sculptor

4 Arcum's Astrolabe
1 Batterskull
1 Sword of Fire and Ice
Sideboard
2 Stony Silence
2 Rest in Peace
1 Blessed Alliance
1 Deafening Silence
1 Celestial Purge
1 Ceremonious Rejection
1 Ashiok, Dream Render
1 Veil of Summer
1 Knight of Autumn
1 Gaddock Teeg
1 Detention Sphere
1 Damping Sphere
1 Engineered Explosives