www.infoglobe.cz » SR: Morové sloupy – kamenní svědkové vítězství nad epidemiemi

SR: Morové sloupy – kamenní svědkové vítězství nad epidemiemi

Publikováno: 31.5.2020
Minulý týden jsme psali o historii výstavby a symbolice morových sloupů v Evropě, dnes se zaměříme na tyto pamětihodnosti na Slovensku. Největší zastoupení tu mají mariánské sloupy. Ty jsou typické vyobrazením Panny Marie s dítětem nebo sochou Immaculaty (Neposkvrněné Panny Marie) na jejich vrcholu.

Mariánské sloupy se stavěly pro slávu Panny Marie, často jako znak díků za ukončení moru či jinou významnou pomoc. Hlavní město Slovenska má svůj mariánský morový sloup na Župním náměstí, před kostelem svatého Štěpána (kapucínským kostelem). Podle jednoho z nápisů byl postaven v roce 1723, tedy deset let po vypuknutí moru v Bratislavě.

mariánský morový sloup, Bratislava

Mezi nejkrásnější slovenské mariánské sloupy patří nitranská Immaculata. Dal ji postavit biskup Imrich Esterházy v letech 1710 a 1739. Tomuto sousoší dominuje pozlacená socha Neposkvrněné Panny Marie s gloriolou z hvězd kolem hlavy. Vyhotovil ji v roce 1750 rakouský sochař Martin Vögerl.

Immaculata, Nitra

Neméně atraktivní je i trenčínský morový sloup na Mírovém náměstí. Byl postaven hrabětem Mikulášem Ilešházim v roce 1712 jako památník obětem morové epidemie z roku 1710.

Immaculate (1738) se nachází také na Mariánském náměstí v historickém centru Žiliny. Zajímavostí je, že v roce 1953, kdy chtěli město přejmenovat na Stalinovo, bylo v plánu přemístění sochy na jiné místo. Avšak po pádu kameníka z lešení a jeho následné smrti se to už nikdo nepokusil zopakovat.

mariánsky sloup, Banská Bystrica

mariánský sloup, Brezno; (c) Mgr. Anna Nociarová   mariánský sloup, Banská Bystrica; (c) Mgr. Anna Nociarová

Přemístění z náměstí v období socialismu ale neunikl banskobystrický morový sloup, který se dnes již opět tyčí na svém původním místě. Jinou historii má zas mariánský sloup v Brezně z roku 1741. Na své náklady ho musel postavit Juraj Machner, a to jako trest za veřejné vyslovení kletby.

morový sloup, Košice

Mnohé mariánské sloupy jsou i na východním Slovensku. V Košicích propukla epidemie v roce 1709. Když toto utrpení ustalo, přeživší se poskládali na nový morový sloup na místě starého vojenského popraviště. Na dnešní Hlavní ulici tak začal vznikat 14 m vysoký barokní morový sloup Neposkvrněné Panny Marie (1723). Podobně i na bývalém prešovském popravišti – na Hlavní ulici v historickém centru – bylo vztyčené sousoší Neposkvrněné Panny Marie (1751). Dali ho tam postavit jezuité na památku obětí morových epidemií z let 1679 a 1710. Spišské Podhradí také vzpomíná na morovou epidemii mariánským sloupem (1726) na svém náměstí.

mariánský sloup, Spišské Podhradí; (c) Mgr. Anna Nociarová

Ve výčtu těchto památníků bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Stavění mariánských a také morových sloupů dotvořilo mnohé náměstí velkých i malých měst. Zpravidla obdivujeme jejich vnější krásu, ale prvotní význam díků nám uniká. Proto se zkusme ohlédnout, zvláště v současné době, jestli i my nemáme přímo pod nosem takovou památku.

mariánský morový sloup, Skalica; (c) Mgr. Anna Nociarová

GPS: 48°19'03.9"N 18°05'16.5"E (Nitra)

Text: Mgr. Anna Nociarová

Foto: Mgr. Anna Nociarová, redakce

Textová úprava: redakce

Překlad: Stanislava Waniová



Diskuze u článku (0)

Vložit nový příspěvek


Souvisejicí články

SR: Morové sloupy – kamenní svědkové vítězství nad epidemiemi V
Publikováno: 12.7.2020
Po týdnu se opět vracíme do Kremnice, konkrétně k pozdně baroknímu sloupu Nejsvětější Trojice, který připomíná morovou epidemii.

SR, Morové sloupy – kamenní svědkové vítězství nad epidemiemi III
Publikováno: 28.6.2020
Dnes se společně vydáme za poznáváním slovenských trojičních sloupů. Naší první zastávkou bude Bratislava, která zažila nejednu morovou epidemii.

Morové sloupy – kamenní svědkové vítězství  nad epidemiemi II
Publikováno: 7.6.2020
Na slávu církve i jako dík za ochranu před nebezpečím epidemií či válečných konfliktů vznikaly památníky na nejčestnějších místech měst. Dnes se u těch honosnějších zastavíme, zaujmou nás svou krásou a monumentálností. Ale známe jejich minulost a víme, proč dnes zdobí naše náměstí?

SR, Banská Bystrica: atraktivní centrum středního Slovenska – VIDEO
Publikováno: 16.10.2018
Každý Slovák vám při návštěvě středního Slovenska logicky doporučí výlet do Banské Štiavnice. Pozornost si ale určitě zaslouží i její větší „sestra” a přirozená metropole kraje – Banská Bystrica. Pojďme se do ní společně vypravit.

SR, Banská Bystrica – Památník SNP
Publikováno: 31.3.2016
Město Banská Bystrica je považováno za srdce země pod Tatrami. Nachází se zde jeden z nejvýznamnějších památníků Slovenska, jehož úkolem je připomínat období druhé světové války a vzdoru Slováků proti fašismu.

SR, Prešov – drahokam Šariše
Publikováno: 11.5.2016
Dnes se vydáme do třetího největšího města Slovenska, abychom poznali jeho krásy, památky i zajímavosti. Nachází se v kraji, který je po něm pojmenován. Město je známé díky soli i Turínskému plátnu a v neposlední řadě je vstupní branou do rázovitého regionu Šariš. Pokud jste tipovali, že je řeč o Prešově, tak jste uhodli.

SR, Bratislava – městská pláž a Sad Janka Krále
Publikováno: 17.8.2016
Přešli jsme nový Starý most (článek z minulého týdne) a ocitli se na pravé straně Dunaje v městské části Petržalka. Hned po nádherném mostě nás upoutaly další dvě věci. První byla vodárenská věž a druhou hluk jdoucí z nábřeží.

SR, Bratislava – Františkánská zahrada a letní čítárna
Publikováno: 7.9.2016
V okolí historického centra Bratislavy se nachází množství zajímavých parků, zahrad či jiných zelených ploch, které poskytují obyvatelům i návštěvníkům města odpočinek v přírodě. Ale ani samotné centrum není až tak kamenné.

SR, Košice – Hlavní ulice I
Publikováno: 14.1.2016
Po návštěvě Východoslovenského muzea jsme se vydali na procházku chloubou Košic – Hlavní ulicí, kde se nachází většina nejvýznamnějších historických památek.

SR: Košice – unikátní metropole východního Slovenska – VIDEO
Publikováno: 29.8.2017
Než Košice v roce 2013 získaly titul Evropské hlavní město kultury, téměř nikdo je ve světě neznal. Jejich popularita ale neustále roste a dnes Košice patří mezi nejnavštěvovanější města regionu a postupně se mění z industriálního centra v centrum kultury a vzdělanosti. Pojďme se do Košic krátce podívat.

SR: Prešov – metropole Šariše – VIDEO
Publikováno: 22.8.2017
Třetí největší město Slovenska byste rozhodně při návštěvě východní části země neměli vynechat. Patří totiž také mezi nejhezčí města oblasti s krásným historickým centrem a zároveň slouží jako vstupní brána Šariše – regionu cestovního ruchu s úžasnou přírodou, bohatou kulturní tradicí, významnou rusínskou menšinou a slavným UNESCO městem Bardějov. Co v Prešově navštívit?

SR: Trenčín – majestátní hrad nad Váhem – VIDEO
Publikováno: 5.9.2017
Hradu, který kdysi z vysoké skály střežil údolí řeky Váh, si všimnete už z dálky a rozhodně by byla škoda se na něm po cestě nezastavit. Za návštěvu ale stojí i celé město Trenčín, které kolem něj postupně vzniklo – mimo jiné patří mezi 3 nejstarší města Slovenska. Pojďme se do něj nyní podívat.

Slovensko: Trenčín a jeho hradní skála
Publikováno: 6.1.2011
Dvě zřejmě největší pamětihodnosti západoslovenského krajského města Trenčín jsou spojeny s mohutným skalním útesem. Jde o majestátní Trenčínský hrad a o unikátní nápis z římských dob na úpatí skály.

SR, Nitra I. – matka Slovenska
Publikováno: 13.5.2015
Dnes zavítáme do města, které je právem nazýváno matkou všech slovenských měst - do Nitry. Rozhodli jsme se pár dnů poznávat nejstarší město na Slovensku, nacházející se na sedmi pahorcích s malebnou přírodou, fascinujícími památkami a pozoruhodnou historií.

SR, Nitra V. – Nitranský hradní komplex II.
Publikováno: 11.6.2015
Minulý týden jsme společně vstoupili do hradního komplexu a naše kroky se zastavily na Pribinově náměstí u sochy Corgoně, kterého mnozí považují za symbol města. Kdo to vlastně byl a jak pokračoval náš výlet po Nitře - to se dozvíte v následujících řádcích.

SR, Spiš – nejatraktivnější region na letní dovolenou
Publikováno: 8.7.2018
Spiš patří k regionům s nejsilnějším turistickým potenciálem na Slovensku, dokonce až ve středoevropském měřítku. Proto bychom vás rádi pozvali k jeho poznávání a zároveň vám také představili knižní novinku – turistického průvodce Spiše.

SR: výlet ze Spišské Kapituly do Žehry I
Publikováno: 17.3.2016
Tentokrát zavítáme na východ Slovenska, kde navštívíme památky zapsané v seznamu UNESCO. Během výletu spojíme poznávání historie s turistikou. Výchozím bodem pro nás bude město Spišská Nová Ves.


Souvisejicí fotogalerie

SR: Spišské Podhradí – atraktivní turistický cíl
Pokud vyhledáváte památky UNESCO, návštěvu Spišského Podhradí nesmíte vynechat. Tato východoslove...

SR: Prešov – vstupní brána regionu Šariš
Třetí největší město na Slovensku – Prešov – nabízí návštěvníkům přes 300 kulturních památek, nád...

SR, Košice – metropole východu
Perlou východního Slovenska jsou zcela určitě Košice. Druhé největší město Slovenska ukrývá nejen...

SR, Nitra – město pod Zoborem
Město Nitra patří mezi nejstarší slovenská města s významnými památkami, které dokumentují pozoru...

SR: Spišský hrad, hradní vrch a okolí
Symbol Spiše – Spišský hrad, který je postavený na travertinovém kopci, patří k největším hradům ...

SR, Trenčínský hrad – monument středního Považí
Nepřehlédnutelná dominanta města Trenčín, která odedávna hlídala obchodní trasy spojující středom...

SR, Bratislava: Bratislavský hrad
Dnešní kolosální stavbě předcházelo mnoho podob – od původního keltského oppida přes hradiště,&nb...


Lokace:

Česká republika
Kalendář akcí:

Partneři:

I díky vám jsme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Průvodce:

Fotosoutěž:

V tuto chvíli není žádná soutěž aktivní. Předchozí soutěže najdete v našem archivu soutěží.

Aktuální stavy řek:

Aktuální informace o stavu vody na českých řekách můžete sledovat ZDE

Aktuality:

27.3.2024
Ať vám Velikonoce přinesou hodně radosti, zdraví, klidu i splněných cestovatelských tužeb. Běžte se ve dnech volna projít do přírody a načerpejte novou energii.
1.3.2024
Klub slovenských turistů, Fakulta informatiky РEVŠ a OZ Karpaty Vás zvou na 38. ročník mezinárodního setkání expedičních turistů a netradičních cestovatelů EXPEDICE 2024.
15.1.2024
Novoroční číslo časopisu Krásy Slovenska přináší zajímavý rozhovor s geografem z Geografického ústavu Slovenské akademie věd  - RNDr. Jánem Hanušinem, CSc., pozve vás napříč Kubínskou holí na Oravské Maguře a představí tajemné Javorníky.
Archiv aktualit

Důležité informace:

Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE 

 

(včetně výskytu koronavirus COVID-19 i válečného konfliktu na Ukrajině).

.

Každý týden na facebooku nová soutěž o knižní ceny! Přidejte se a
soutěžte!

Nejčtenější články:

Mobilní aplikace:

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone

 

 

Interaktivní katalogy:

dnes:pátek 29. 3. 2024
svátek:Taťána
dnes:
pátek 29.3.
6 °C
zítra:
sobota 30.3.
11 °C

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X