Ruští lékaři na pranýři: Lidé nevyjadřují vděk, zdravotníci čelí nedůvěře a nepřátelství

Lékaři v Rusku

Ruští lékaři čelí nedůvěře

Na Západě se těší úctě za obětavý boj proti koronaviru. V Rusku se lékaři místo toho, aby se dočkali potlesku, potýkají s nedůvěrou, otevřeným nepřátelstvím a nedostatkem peněz. Ti podle režimu lžou o nedostatečném vybavení nemocnic.

Lékaři celého světa jsou kvůli koronaviru pod tlakem jako nikdy předtím. V západních zemích je veřejnost oslavuje. Zato v Rusku čelí nedůvěře a dokonce nepřátelství. Taťjana Revvová, lékařka z jednotky intenzivní péče v nemocnici Kalač na Donu, vypovídala na policii, když se na internetu objevilo její video, kde informuje o nedostatečném vybavení nemocnice. Teď se bojí propuštění a možná i stíhání. Vyšetřovatelé se totiž postavili na stranu nemocnice. „Kvůli mému videu se rozhodli v nemocnici zkontrolovat dostupnost ochranných pomůcek a ventilátorů. Ale kontrola přišla až měsíc poté, co jsem na problémy upozornila. Jistě si dokážete představit, co všechno mezitím dokoupili,“ uvedla Revvová.

Ruským lékařům se netleská

V zemi bují konspirační teorie a některé šíří i státní televize. Podle analytiků věří významná část Rusů, že virus vyvinuli doktoři, aby mohli ovládat společnost. Jiní si myslí, že lékaři zamlčují skutečný počet obětí epidemie. Ať už se jedná o jakékoli dezinformace, nahlodávají veřejnou důvěru ve zdravotníky. „Mnoho lidí považuje doktory za hrdiny, ale hodně Rusů je má za zrádce a zloduchy, protože se prý účastní tajných plánů na kontrolu obyvatelstva. Lidé nevěří státnímu zdravotnictví, pouze lékařům, které znají osobně,“ řekla sociální antropoložka Alexandra Arkhipova.

Koronavirus přitom zabil i mnoho ruských doktorů. Podle oficiálních údajů něco přes sto. Seznam sestavený zdravotníky uvádí trojnásobné číslo. I sama vláda připouští, že se nakazilo téměř deset tisíc zdravotníků. Například rentgenová specialistka Stella Korchinskayová. Říká, že její nemocnice jí nedala téměř žádné ochranné pomůcky. Zastání musela hledat u odborů podporovaných opozicí. Správcům nemocnice se to nelíbilo. Jakékoliv nedostatky popírají.

„Nahrávali mě na video. Zástupce vedoucího lékaře se ptal, kde jsou ochranné pomůcky? Tehdy jsme si je donášeli do nemocnice soukromě, ale já řekla, že je mám doma, aby je nenašli. Později toho večera jsme je vydali. Pak jsem onemocněla, takže mě nestihli potrestat,“ řekla Korchinskayová.

Na veřejnost se dostávají zprávy o tom, jak zdravotníci hromadně podávají výpovědi. V Kaliningradské oblasti na západě Ruska jich z práce před dvěma týdny odešlo více než 300, v Novosibirsku to prý tento měsíc byly desítky záchranářů a ve Vladimirské oblasti 40 nemocničních pracovníků. Takový vývoj by mohl ochromit ruské zdravotnictví beztak poškozené široce kritizovanou reformou. Kvůli ní byla za posledních 20 let uzavřena půlka z 10 000 nemocnic a tisíce zdravotníků byly propuštěny. Loni v prosinci vicepremiérka Taťjana Golikovová reformu označila za „děsnou“ a připustila, že výrazně ovlivnila kvalitu a dostupnost zdravotní péče. „Teď hrozí, že celá zdravotnická komunita bude totálně zničená,“ varuje Semjon Galperin, který stojí v čele organizace Liga na obranu lékařů.

Tagy: