(VIDEO) FOK a šéfdirigent Tomáš Brauner hrají na Pražském jaru online

V rámci alternativního programu festivalu Pražské jaro se dnes uskuteční on-line koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK vedeného šéfdirigentem Tomášem Braunerem. Koncert streamovaný z domovského pódia Pražských symfoniků, Smetanovy síně Obecního domu, nabídne díla Josefa Suka a Arnolda Schönberga. Moderátorem večera bude Ondřej Havelka.
Tomáš Brauner a FOK (foto Petr Dyrc)

Program koncertu zahájí Meditace Josefa Suka, jejíž vznik je úzce spjat s vypuknutím první světové války. České kvarteto, jehož byl Suk sekundistou, muselo tehdy koncerty zahajovat rakouskou hymnou. Skladatel pocítil nutnost do programu zařadit jako protiváhu krátkou skladbu založenou na staročeské duchovní písni Svatý Václave, jejíž text se obrací k patronu českých zemí s prosbou o pomoc.

Následovat bude Serenáda Es dur, kterou Suk napsal v pouhých osmnácti letech. Vyzrálé dílo zaujalo Johannese Brahmse natolik, že jej doporučil k vydání svému nakladateli. Večer vyvrcholí Zjasněnou nocí, dílem Arnolda Schönberga. Rakouský skladatel jej napsal inspirován básní Dva lidé Richarda Dehmela, když poznal svou budoucí manželku.

Koncert je možné sledovat ZDE:

Sérii živě přenášených koncertů festivalu Pražské jaro zahájil 15. května koncert s názvem Salon ZUŠ v provedení žáků základních uměleckých škol. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru se letos festival koná on-line. Základem alternativního programu je jedenáct živě přenášených koncertů z pódií pěti pražských koncertních síní a jedné brněnské. Všechny lze bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu.

Vybrané koncerty letošního Pražského jara vysílají Česká televize a Český rozhlas. Do celého světa jsou vystoupení zprostředkována sítí Českých center a velvyslanectví ČR. Na závěr festivalu 4. června zahraje Česká filharmonie vedená Jakubem Hrůšou z Rudolfina díla Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat