Pomůže zvolení nových členů televizní rady? Dost pochybuji

O práci ČT byly napsány stovky článků a dokonce i knihy. Autoři většinou označují zpravodajskou práci tohoto média za neobjektivní a nekvalitní, a řekl bych, že plným právem. Pravdou je, že ČT se zprofanovala převážně nekvalitním zpravodajstvím, které většinou ani za zpravodajství považovat nelze.  Je to často spíše propagandistické vysílání namířené proti prezidentovi, premiérovi a všemu a všem, kdo se neřídí současným proamerickým a probruselským diskursem.  Bez ohledu na morálku, zdravý rozum a národní zájem.

(Před časem si sama televize nechala zpracovat něco jako studii objektivity svého zpravodajství a když studie nedopadla v její prospěch, pokusila se ji utajit –  a následně zpochybnit.)

Když se před několika dny Trump rozhodl jednostranně ukončit dohodu  „Volné nebe“ , která byla jednou z posledních pojistek vojenské stability, francouzské, italské, britská  a německé zpravodajské společnosti, bez výjimky, zařadily tuto zprávu ihned a jako první zprávu. ČT ji zveřejnila pozdě, jako jednu z běžných zpráv, a ihned přispěchala s vysvětlením, že to byli spíše Rusové, kdo smlouvu nedodržovali, a tak ji Trump ukončit musel.  Je to klasický příklad, kdy nezávislá média silných zemí smějí, ale ta vazalská ne.

Posluchač (poplatník) si platí médium, které permanentně útočí na demokraticky zvolenou vládu a prezidenta, které nepřináší (kromě těch špatných) zprávy ze zemí, které máme nakázáno odsuzovat – Maďarsko, Rusko, Srbsko, Írán, Bělorusko a desítky dalších. Výběrově informuje například i o dění na Slovensku, kde je v nemilosti bývalý premiér Fico.

Samostatným bodem hodným pozornosti je neustávající, asi povinná, protiruská propaganda.  ČT se neštítila  ve svém pořadu napadnout  ostravské divadlo jen a pouze proto, že její herci nazpívali píseň Kaťuša.  (Toho bychom se  v roce 89 asi opravdu nenadáli.)

A tak jsme opakovaně ČT informováni, že v Rusku odsoudili někoho na týden do vězení, ale už se nedozvídáme o amerických tajných zařízeních, kde jsou drženi lidé bez obvinění a kde američtí agenti mučili a možná i zabíjeli, a to bez soudu atd.  Jsme Českou televizí denně školeni o tom, jak vyspělé sáty „na západ od našich hranic“ jsou našimi demokratickými vzory, ale že ani jeden z těchto států se nebyl schopen vypořádat s pandemií tak jako naše země, už není důvodem ke zmínce.

Česká televize dává téměř neomezený prostor hnutím, které mají  jasně za úkol svrhnou zvolenou vládu a velmi aktivně spolupracuje s weby a novináři, kteří jsou placeni Zdeňkem Bakalou.

Česká televize obvykle nerespektuje základní pravidlo, že mají být slyšeny obě strany, neváhá, a odvysílá jakoukoli absurdní informaci, např. o ruském diplomatovi cestujícím s ricinem, bez toho, aby zpráva byla ověřena.

Kritizovat americkou politiku není v ČT dovoleno a objektivně o ni informovat také ne.  Dalším, nad kým se vznáší aura bezchybnosti, je Evropská unie, a cokoli, co se týká bývalých disidentů.

Všimněme si, že do ČT má přístup jen velmi málo lidí, jsou to ti prověření, u kterých je jistota, že se nedopustí nějakého vlastního soudu, či nezmíní něco, o čem se dnes nemluví.

Tak je v podstatě zakázán např.  Jan Keller (příliš bystrý a nezávislý), Ilona Švihlíková (odmítá jásat nad ekonomikou), Zdeněk Zbořil (mluví příliš logicky), Ivan David (moc nezávislý a těžký soupeř), těžko se objeví na obrazovce i Jaromír Nohavica (překládal ruské autory), komentátor Ivan Hoffmann (dovolil si uvést, že naše infomační služba je filiálkou té americké) a mnoho dalších.

Naopak neomezený přístup do televize mají některé „speciální“ neziskové organizace, které jsou dobře placeny ze zahraničí a jejich činnost je téměř výhradně politická.  (Některé z nich měly i problémy s podporou terorismu.)

Sami komentátoři, kteří u nás, jako v jediné evropské zemi, umravňují při rozhovorech politiky, jsou lidově řečeno „pod psa“.   Jen připomeňme, že ČT opakovaně mluvila o premiérovi Babišovi jako expremiérovi.  Nemluvě o tom, že se ČT domnívá, že existuje oblast „národní Karachab“,  v titulcích jsou pravidelně hrubé chyby a verbální projev bývá často mizerný.

Podaří se změnit tento dlouhotrvající stav? ČT se netěší důvěře veřejnosti, ale má k dipozici pravděpodobně neomezené prostředky z rozpočtu. Vzhledem k tomu, že Česká televize je státem ve státě, a vypadá to, že je nedotknutelná, nemohu se zbavit dojmu, že ani nová rada mnoho nezmůže.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
malymax
malymax
2. 6. 2020 8:52

AUTOR o tom nemusí pochybovat, je to jistota. ZDA pojede ČT ve starých kolejích, nebo se něco změní v indoktrinaci prostoduchých diváků, o tom rozhoduje chátra, posedávající v poslanecké sněmovně, kde prý zastupuje své voliče a nikoliv nějaká nesourodá rada, s vlivem spíše kosmetickým. Z nedávné minulosti připomenu pouze skandální odsouhlasení výročních zpráv z r. 2017 a 2018, přičemž NIKOMU z té chátry nevadilo, že je určitá část smluv ČT s jinými subjekty začerněna. ČT – bruselská, je nejdůležitější vysílačkou, která lije do hlav svým blbým a věrným, to žádoucí veřejné mínění. A že úspěšně , vidím na mnohých svých… Číst vice »

Gatta
Gatta
2. 6. 2020 15:43

S tou ČT se to má jako s EU – v tom smyslu, že reálná potřeba tady je, myšlenka je teoreticky dobrá – výsptupy jsou katastrofální. re orinoko – jasně personální změny – ale víme kdo je na tom řídícím Olympu ? a kdo je koho chráněcncem či slouhou? Ale co s tím? Zrušit bez náhrady a rozprodat po částech – nebo akciovku (koho ?), nebo tam dosadit „konečně ty správné a poctivé lidi :-), nebo předat cizímu kapitálu komplet ? Česká televize a rozhlas je potřeba, jako veřejná služba státu a taky jako státní nástroj. Je otázkou, kolik a… Číst vice »

racek
racek
Reply to  Gatta
2. 6. 2020 18:55

S tím se nedá než souhlasit, ostatně tohle jsou hlavní věci, kterých se ČT bojí a proti tomu dosti nevybíravě a naprosto bez kontroly bojuje. Ona nakonec ani ta rada nemá moc pravomocí, prakticky všechna kritika a podněty od ní skončí v koši nebo jsou arogantně odmítnuty. No jo, to víte, diváci asi nejsou považováni za tu VEŘEJNOST ale za žáčky v pomocné škole, kterým se musí pořád a opakovaně vtloukat do hlavy jedině správné politické přesvědčení a názor redaktorů a jejich přátel, kteří na to mají zajisté právo. Prostě VEŘEJNOPRÁVNÍ televize. No a pobčas svolat nějakou protivládní demonstracičku, že… Číst vice »

Botičky od Diora
Botičky od Diora
2. 6. 2020 18:13

Jde babička po návsi, ve vozíku televizi.
Potká ji starosta: “Vezete ji do servisu, matko?”
“Ne, do kostela ke zpovědi, svini ulhanou.”

Tom1622
Tom1622
2. 6. 2020 18:45

Díky ČT jsem přestal TV jako takovou sledovat . Víc času , chodím včas spát . Doporučuju .

orinoko
2. 6. 2020 19:13

Tohle si pusťte , ale bacha, je to drsný. Jde o záběry, které se běžně neukazují. Aspoň já je viděl poprvé.

https://megazpravy.cz/sokujici-video-kompilace-vikendovych-nepokoju-bude-obcanska-valka/

orinoko
2. 6. 2020 19:55

Jednu věc jsem zapomněl. V San Diegu se dav blížil k ruské restauraci Puškin. Majitel a jeho ruští štamgasti se postavili na případný odpor. Ale dav se pohyboval dál. To může vypadat divně, že? Anebo je to také tak , že nasranost mladých se zaměřuje především na symboly vnitřně zbankrotovaného systému. Celá ta situace je tak nepřehledná , že já osobně bych potřeboval, aby mi to nějaká tvarohová huba průběžně vysvětlovala. PIkantním řízením okolností by měla být velmi in.

Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
2. 6. 2020 21:21

Stejně je to pěkné, když taková světová firma uděla black friday aby upokojila chudé prodemokratické protestující.
https://navratdoreality.cz/black-friday-v-nike-10982.html

Docela dobrá komedie. Tu by na ČT nedali …

Admirál
Admirál
2. 6. 2020 20:36

Pro ČT je nejnebezpečnější Lipovská, ekonomka, bude šťourat do hospodaření.

Ročně 7 miliard. Tam to je. penězovody řízené lidmi, kterým bych nesvěřil ani tombolu na plese.

Proto ta panika.

racek
racek
Reply to  Admirál
2. 6. 2020 22:29

Ale ne, audity kontrolují spíš správnost a ne účelnost hospodaření. A takový sedmimilardový kolos nezpracuje ve volných chvílích jedna mladá ekonomka, která v oboru nemá moc zkušeností. . Ta je cíl hýkasjících Kalousků úplně mylný a zbytečný. V CT je hlavním problémem tvorba pořadů, náklady na vysílání a administrativa. Ta se vždy bránit uměla. Takže, jediné čeho se musí ČT bát je skladba programů, jejich příliš široký záběr a vytvoření nějaké koncepce zaměření. Jak se zdá, i u řady politiků snížení operačního rozsahu na dva nebo max.3 programy nabývá popularity. To by ovšem znamenalo značný úbytek pracovníků. .. A o… Číst vice »

Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
3. 6. 2020 11:20

Ruská manipulace – náhodou – nejsou všichni běloši za černochy zlí.
https://navratdoreality.cz/modlitba-za-odpusteni-10985.html