Soud uložil ženě za schvalování útoků na Novém Zélandu podmínku

Christchurch

Soud uložil ženě za schvalování útoků na Novém Zélandu podmínku

Pražský městský soud v pondělí uložil Renátě Pelikánové dvouletý podmíněný trest za to, že na Facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který navrhoval poslat Pelikánovou do vězení, se na místě odvolal. Sedmačtyřicetiletá žena u soudu uvedla, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala.

Pelikánová podle státního zástupce Martina Bílého na svém facebookovém profilu napsala o teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu: „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma sviněma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují.“ Dodala, že muži děkuje za jeho odvahu. Ženě za to hrozí až patnáctiletý trest.

Střelec zabil 51 lidí

Pelikánová velebila pravicového extremistu z Austrálie Brentona Tarranta, který zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu. Hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale přiznal.

Brenton Tarrant je první osobou, která byla shledána vinnou z terorismu na Novém Zélandě podle zákonů, které byly přijaty po útocích v New Yorku 11. září 2001. Obviněný útočník přitom v červnu minulého roku prostřednictvím svých právníků vzkázal, že se ve všech 92 případech obžaloby cítí nevinný.

Tarrant se na Nový Zéland přestěhoval v roce 2017 a nenápadně žil v univerzitním městě Dunedin. Podle agentury AP často navštěvoval tělocvičnu, trénoval ve střeleckém klubu a budoval si arzenál zbraní. Nezdálo se, že by měl zaměstnání. V některých on-line příspěvcích uvedl, že po svém otci zdědil značnou částku peněz.

Protimigrantský manifest

Muž, který se přihlásil k zodpovědnosti za vražedný útok, zanechal 74stránkový protimigrantský manifest, v němž vysvětluje, kdo je a jaké důvody ho vedly ke střelbě. Uvedl, že je osmadvacetiletý bílý Australan a rasista.

Podle webu Theaustralian.com.au útočník ve zmíněném manifestu uvedl, že je „jen obyčejný bílý muž z běžné rodiny, který se rozhodl zaujmout stanovisko k zajištění budoucnosti svých lidí“. Autor také v textu tvrdil, že motivem jeho útoku je pomsta: „Pomstít se nájezdníkům za stovky tisíc obětí, které byly zaviněny cizími nájezdníky v evropských zemích v průběhu historie. Pomstít se za tisíce evropských životů ztracených při teroristických útocích napříč evropskými zeměmi.“

Tagy: