Styl & Kultura

Nahlédněte do tajemného podzemního města. Nacisté zde měli velké plány

Podzemní město Osówka leží nedaleko od českých hranic / Depositphotos
Máte rádi tajemno a vaše fantazie dokáže vykouzlit v mysli nejednu teorii? Láká vás tohle prvotní zaujetí spojit s cestovatelským zážitkem? Pak se společně můžeme vydat do podzemního městečka u našich severních sousedů. Ostatně, Polsko je krásná země tak jako tak, tudíž by si každý měl přijít na své. A kam se tedy vlastně podíváte, když je řeč o podzemí? Nechte se překvapit, ale jeskyně to nebude.
Reklama
Reklama

autor  Miroslav Pospíšil

01. června 2020   |   09:58

Podzemní město Osówka leží nedaleko od českých hranic, zhruba 6 kilometrů za hraničním přechodem v Janovičkách na Broumovsku. Právě zde se zachoval zajímavý komplex budovaný během 2. světové války. K dokončení smělého stavebního plánu nikdy nedošlo a vy se můžete pouze domnívat k čemu měla Osówka následně sloužit.

Dokumenty související s výstavbou města nebyly nikdy nalezeny

Nacisté měli asi velké plány

Osówka se nachází v okolí polského města Glušice (Gluszyca) v Dolním Slezsku. Během 2. světové války zde Němci začali stavět rozsáhlý systém podzemních štol a souvisejících pozemních staveb jako byly správní budovy či bunkry. Pro těžkou práci v podzemí využívali nacisté zajatce z nedalekého tábora. Hlavní práce probíhaly v letech 1943 až 1944. Do tohoto komplexu se nyní můžete podívat i vy.

Přístupná je většina areálu

V podzemním městě vznikly chodby, prostory a haly v délce zhruba 2 kilometrů. Veřejnosti je zpřístupněno 1500 metrů v podzemí a zároveň celá nadzemní část nevšedního objektu. Vidět můžete strážnice, obrovské haly a chodby, základy elektrárny, železniční rampu nebo velitelský bunkr. Něco podobného se jinde jen tak nepoštěstí shlédnout. 

Prohlídka je doplněna o moderní vybavení

Atraktivnost prohlídky zvyšuje celá řada moderního vybavení. K dispozici je audiovizuální expozice pojednávající o výstavbě objektu i válce jako celku. Spatříte hologramy vězňů při těžké práci, trojrozměrné fotografie, vitríny s exponáty. K zapůjčení je zde audioprůvodce v češtině, angličtině a němčině. Jak dlouho se zde budete pohybovat, je na vás.

O poslání objektu se lze jen dohadovat

Dokumenty související s výstavbou podzemního města Osówka nebyly nikdy nalezeny. Lze se tedy jen domnívat k čemu měl objekt vlastně sloužit. Existuje několik verzí možného poslání po ukončení celého budování. Posuďte sami – hlavní stan vůdce Třetí říše, zbrojní továrna, laboratoř pro vývoj atomové bomby. Přesnou odpověď se už patrně nikdy nedozvíme. 

Využít lze nejen prohlídky areálu

Naši polští sousedé myslí v Osówce na všechno a na všechny. Využít tedy můžete nejen zmíněnou prohlídku areálu podzemního města. K dispozici zde je rovněž dětské hřiště, parkoviště a dobrá restaurace. Ideální pro celodenní výlet, a to pro všechny věkové kategorie. Samotné prohlídkové trasy myslí i na konkrétní zájmové skupiny. Je zde trasa historická, extrémní, vzdělávací a expediční. Vstupné se pohybuje od 24 do 70 zlotých (podle výběru trasy). 

Další zajímavé články
Reklama