Ve Švédsku jsou na prodej 300 let staré lázně s kostelem či restaurací. Cena? Sedm milionů dolarů

Švédské lázně Sätra Brunn

Švédské lázně Sätra Brunn Zdroj: Christie's International Real Estate

Švédské lázně Sätra Brunn
Švédské lázně Sätra Brunn
Švédské lázně Sätra Brunn
Švédské lázně Sätra Brunn
Švédské lázně Sätra Brunn
19
Fotogalerie

Asi hodinu a půl severozápadně od švédského hlavního města Stockholm leží obec Sätra Brunn. Ta je známá mimo jiné i jako lázně. A právě několik stovek let starý komplex je nyní na prodej u realitní společnosti Christie's International Real Estate. Případný zájemce si bude muset připravit sedm milionů dolarů, v přepočtu asi 170 milionů korun.

Historie lázní sahá až do 17. století. Jejich zakladatelem byl lékař Samuel Skragge, který objevil v místě dnešních lázní léčivý pramen. Na pozemku se nachází celkem sedmdesát budov, včetně kostela, hotelu či restaurace.

V Sätra Brunn také funguje stáčírna vody. Od roku 2015 se voda z místního minerálního pramene může dostat i k zákazníkům po celé zemi. Pramen v Sätra Brunn navíc podle expertů poskytuje dokonce nejčistší pramenitou vodu ve Švédsku. Kromě vývozu místní vody zde funguje také pivovar a vyrábí se zde i speciální šampaňské z bylin, ovoce a koření. 

Lázně se dodnes využívají především ke kulturním a společenským akcím. Jednou z nejvyužívanějších dominant je místní kostel, dokončený v roce 1866. Místní v něm v současnosti pořádají především svatební obřady. 

Místo je také mimo jiné oblíbenou destinací pro konference, které zde každoročně hostí tisíce návštěvníků.