Dnes večer (1. 6.) bude mít v pořadu Reportéři ČT premiéru krátký dokument „Kennedy v Praze“ režiséra Davida Vondráčka. Ne, nejde o aprílovou mystifikaci – je sice prvního, ale ne dubna, nýbrž už června. JFK československou metropoli totiž skutečně krátce navštívil… Ale stalo se tak v době, kdy jeho jméno neznal na světě ještě téměř nikdo.

Mým koníčkem je moderní historie, ale že by někdejší politická světová superstar někdy navštívila české hlavní město? O tom slyším poprvé. Jak jsi Davide přišel na to, že JFK navštívil Prahu?

Úplně náhodou. To takhle zase něco ťukám do kompu a levým okem sleduji v televizi americký dokument o konci třicátých let minulého století ve střední Evropě, kde byla zmínka o budoucím slavném prezidentovi J. F. Kennedym, který v létě a na podzim 1939 navštívil Vídeň, Prahu a Berlín.

Po téhle televizní informaci jsem pátral dál, ale ani moji kamarádi historici nic nevěděli. Celkem známé je, že před svým prezidentováním pobýval na jaře 1945 v Praze osvoboditel západních Čech – generál Dwight E. Eisenhower. Ví se i o mladém Billu Clintonovi, který navštívil českou metropoli v roce 1970. Také tu byl stávající prezident Donald Trump, naposledy už po revoluci v roce 1990.

Volal jsem na americké velvyslanectví, kde mě požádali o týdenní lhůtu na odpověď. A pak jsem před třemi dny natočil vyjádření mluvčího ambasády USA v Praze Edwarda Findlayho s vyzněním, že „nikdo nic neví…

„Hitler posílá milion mužů na západní frontu, Češi se bouří“ – mladý Kennedy si krátce po své návštěvě Prahy čte v Londýně britské Daily Mirror

„Hitler posílá milion mužů na západní frontu, Češi se bouří“ – mladý Kennedy si krátce po své návštěvě Prahy čte v Londýně britské Daily Mirror

To je zvláštní… Je tedy vůbec pravda, že Kennedy pobýval v Praze?

Už jsem skoro věřil, že si tuhle story v tom americkém dokumentu autoři vymysleli. A pak jsem naštěstí, po skoro detektivním pátrání objevil odborníky, kteří o pobytu JFK v Čechách věděli a s touto skutečností už vědecky pracovali, i když prozatím žádné odborné články na toto téma nepublikovali.

O koho konkrétně jde?

O historiky Víta Smetanu, Petra Kouru a politologa z Katedry Severoamerických studií FSV UK Jiřího Pondělíčka.

Z jakých pramenů vycházejí?

Z autentické korespondence dvaadvacetiletého studenta Harvardu J.F. Kennedyho a z korespondence a pamětí konzula USA George Frosta Kennana, který se o dvaadvacetiletého JFK v srpnu 1939 v Praze staral.

Londýn, 1. září 1939, začátek druhé světové války. JFK byl tou dobou již v Londýně a spolu se svými sourozenci Kathleen a Jackem právě spěchají na zvláštní zasedání britské dolní komory parlamentu.

Londýn, 1. září 1939, začátek druhé světové války. JFK byl tou dobou již v Londýně a spolu se svými sourozenci Kathleen a Jackem právě spěchají na zvláštní zasedání britské dolní komory parlamentu.

Srpen 1939, to už bylo po německé okupaci ČSR…

Přesně tak. Němečtí nacisté povolili JFK cestu do protektorátu pravděpodobně z toho důvodu, že Johnův otec, Joseph Kennedy, byl velvyslancem USA ve Velké Británii, obhajoval Mnichovskou dohodu a byl v té době tak trochu obdivovatelem autoritativních režimů.

Mladý Kennedy také?

Zprvu trochu také, nicméně právě i cesta do okupované Prahy, kde probíhala první zatýkání demokratů a začala se rozjíždět tvrdá perzekuce Židů, měla vliv na jeho pohled na svět a změnu tohoto názoru. Amerikanista Jiří Pondělíček v dokumentíku říká, že Praha byla pro JFK opravdu „hodnototvorná“. Že pobyt tady měl velký vliv na jeho dizertaci o postmnichovské době, kterou vydal v roce 1940 i knižně pod názvem Proč Anglie spala (Why England Slept)? V ní předpovídal nevyhnutelný vstup USA do války proti nacistům.

Zmiňuješ se – jak sám říkáš „v dokumentíku“ – i o tzv. prokletí Kennedyů. ‚Návštěvník Prahy‘ zemřel po výstřelech atentátníka stejně jako později jeho bratr Robert v roce 1968. Ale také další Kennedyové podivně umírali nebo páchali sebevraždy. Já jsem jich napočítal pět…

Je jich daleko více, ale to už se do mého dokumentíku nakonec nevešlo. Poslední je vnučka zastřeleného senátora Roberta Kennedyho Maewe, která se letos na začátku dubna spolu s malým synem Gideonem vypravila k moři v zálivu Chesapeake. V kánoi pronásledovali gumový míč, který jim vítr odnesl z pláže. Vlny je odnesli do vod Atlantiku. Utonuli.

Radek Kovanda

Komentáře