Skvosty středomořské přírody se představí v trojské botanické zahradě

O cestování na středomořské ostrovy si prozatím z důvodu karanténních opatření může většina Čechů nechat jen zdát. Během procházky trojskou botanickou zahradou se ale návštěvníci do Středozemí alespoň na chvíli přenesou. Zdejší expozice je na jaře plná kvetoucích rostlin a nechybí tu ani pravé levandulové pole. Od 5. června je navíc díky fotografické výstavě v botanické zahradě příležitost poznat  unikátní flóru Kypru. Seznámit se lze s mnoha zajímavými místy třetího největšího ostrova ve Středozemním moři. Obdivovat je možno tamní rostlinná společenství i řadu druhů včetně mnoha endemitů, které nerostou nikde jinde na světě. Výstavu si zájemci mohou prohlédnout od 5. do 28. června denně od 9 do 19 hodin.

Středomořský ostrov Kypr je místem mimořádné biodiverzity rostlin i živočichů. Z pohledu Botanické zahrady hl. m. Prahy představuje především velmi atraktivní botanickou lokalitu. „Díky spolupráci s tamními autoritami v oblasti ochrany přírody a také kolegy v botanických zahradách jsme získali možnost významně obohatit naši sbírku a expozici flóry středomořských rostlin. Na základě povolení ke sběru semen získaného od Ministerstva zemědělství a životního prostředí Kyperské republiky jsme mohli uspořádat na podzim roku 2018 a 2019 sběrové expedice, během kterých se nám podařilo shromáždit více než 200 nových druhů rostlin. Ty budou vysazeny v expozici flóry Středozemí a zčásti také udržovány jako nádobové rostliny v pěstebním zázemí,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Flóra Kypru čítá bezmála 2000 původních druhů a zahrnuje i vysoký podíl endemitů, které najdeme pouze zde. Zároveň je ostrov také významnou turistickou destinací. „Návštěvníci se během procházky expozicí Středozemí dovědí řadu informací o kyperských užitkových rostlinách , o tamních cibulovinách, dřevinách, současně též o snaze o obnovu cedrových lesů. Chybět nebude ani zmínka o bohaté historii Kypru, jeho kulturních památkách a také pohledy do současné kulturní krajiny,“ zve na výstavu Petr Hanzelka, kurátor trvalek a okrasných trav.

Na skok ke Středozemnímu moři s vůní levandule

Expozice flóry Středomoří a Turecka byla pro návštěvníky otevřena už v roce 1997.  Je umístěna na výslunné stráni pod Japonskou zahradou. Zdejší podmínky se v mnoha ohledech blíží těm ve Středozemí. V současnosti je zde k vidění bezmála 1000 druhů rostlin, které jsou z velké části pěstovány přímo v expozici. Choulostivější druhy rostou v nádobách a zimují se v temperovaném skleníku v zázemí zahrady.

Součástí expozice je také atraktivní levandulové pole, které rozkvétá v průběhu června. Připomíná pravou atmosféru Středomoří, jak ji známe třeba z jižní Francie. I v Praze si tak návštěvníci mohou udělat krásné fotografie na pozadí jasné fialové barvy koberce levandulových květů. Místo se hodí také pro příjemný  piknik ideálně s vínem z přilehlé vinice sv. Kláry.

Za muškáty do botanické už tento víkend

Už od dnešního dne se v Ornamentální zahradě koná oblíbená burza pelargonií, kterou už posedmé pořádá zahrada ve spolupráci se členy Specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie. V prodeji budou pelargonie páskaté, břečťanolisté, velkokvěté, andělské, pestrolisté, vonné, sukulentní i zcela raritní a kromě nich i další zajímavé sbírkové rostliny. Odborníci zájemcům poradí s výběrem, zásadami správného pěstování a ošetřování, ochranou proti nejčastějším chorobám a škůdcům či s podmínkami úspěšného množení rostlin. Burza se koná od 29. do 31. května od 9 do 18 hodin.

 

Víve infa: www.botanicka.cz

 

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy

květen–srpen 2020

 

Fotovýstava Květena Kypru

5.–28. 6.

Expozice Středomoří

Fotovýstava provede mnoha zajímavými místy Kypru, představí tamní rostlinná společenstva  a řadu druhů kyperské flóry (včetně mnoha endemitů). Návštěvníci se dovědí mnohé o užitkových rostlinách Kypru, o tamních cibulovinách a dřevinách i snaze o obnovu cedrových lesů. Nebude chybět ani nahlédnutí do bohaté historie Kypru, na jeho kulturní památky a také do současné kulturní krajiny.

 

Jehličnany

Venkovní expozice, Fata Morgana

  1. 7.–30. 8.

Projděte se zahradou po stezce, která vám představí významné druhy sbírky jehličnanů. Severní část zahrady včetně arboreta nabídne převážně severoamerické a asijské druhy, Ornamentální zahrada přiblíží sadovnické využití jehličnanů, specifické uplatnění těchto dřevin uvidíte v Japonské zahradě. S tropickými a subtropickými druhy se seznámíte ve skleníku Fata Morgana a v expozici Svět sukulentů. Ve vybraných částech zahrady vás čekají ukázky šišek, jehlic, ale i kmenů a jejich řezů včetně názorných kreseb. To vše doplní velkoformátové fotografie.

 

Klára má svátek

  1. 8., 13.00–21.00 h

Vinice sv. Kláry

Vezměte Kláru na piknik. Patronka naší vinice má svátek, přijďte s námi oslavit její velký den. Ve Vinotéce sv. Klára si vyberete z nabídky piknikových balíčků, poradíme vám s volbou vhodného vína a půjčíme skleničky i deku. Čím si připít, je jasné – jedině vínem z naší vinice!

 

Mezinárodní den Rulandského modrého

  1. 8., 13.00–21.00 h

Vinice sv. Kláry

Rulandské modré může mít mnoho podob. Na vinici sv. Kláry se mu skvěle daří a vyrábíme z něj svěží rosé, klaret a v dobrých ročnících především červené víno s výborným potenciálem k dlouhodobému zrání. Od 14 hodin bude pro vás na terase pod ořechem přichystána volná degustace toho nejlepšího z této odrůdy.

 

Foto: www.botanicka.cz