Kulturní tipy: návrat České filharmonie, otevření Švandova divadla nebo Mezinárodní den dětí

Na pondělí připadá Mezinárodní den dětí – pro nejmladší generace si tak připravilo program například Muzeum hlavního města Prahy nebo Městská knihovna v Praze. S prvním červnovým dnem se na koncertní pódia vrací Česká filharmonie, která vystoupí v ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Provoz obnovuje také Švandovo divadlo. V programu pokračuje také festival Pražské jaro, tentokrát v Obecním domě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie při zkoušce, Rudolfinum

Od pondělí začíná opět koncertovat Česká filharmonie | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Den dětí

Pondělí se především nese v duchu Mezinárodního dne dětí. Třeba v Muzeu hlavního města Prahy, v zámeckém areálu Ctěnice ve Vinoři, se koná výstava Devatero řemesel, desátá bída? Řemesla v českých filmových pohádkách. Divadlo Šumperk zase od 16 hodin hraje Čapkovu Dášeňku čili Život štěněte a v Městském divadle Kladno se ve stejný čas můžou děti naučit malovat s výtvarnicí Divadla Lampion Bárou Voldrábovou.

Ovečka a vetřelec Lola

Městská knihovna v Praze v pondělí opět zahajuje program v sálech, i když s omezeními. Od 15.00 si promítá film Ovečka Shaun ve filmu s podtitulem Farmageddon, o dvě hodiny později je na programu dokument o dopadech lidstva na přírodu – Antropocén: Epocha člověka.

Česká filharmonie se vrací

Od pondělí také začíná koncertovat Česká filharmonie. Návštěvníky přivítá ve Dvořákově síni pražského Rudolfina na sérii Letních koncertů. V podání houslisty Jana Mráčka zazní Sukova Serenáda pro smyčcový orchestr Es dur a op. 6 Leoše Janáčka - Idyla pro smyčcový orchestr. Letní koncerty budou mít pravidelné termíny - ve všední dny od půl osmé večer, o víkendech od tří hodin odpoledne. Počet vstupenek uvolněných do prodeje bude reagovat na aktuální epidemiologickou situaci a vládní nařízení, aby byla zajištěna bezpečnost posluchačů i účinkujících.

Švandovo divadlo znovu v provozu

Pražské Švandovo divadlo uvede v pondělí od 19.00 dvě aktovky Václava Havla Protest/Rest. V dialogu dvou rozdílných spisovatelů Vaňka a Staňka hrají Robert Jašków a Tomáš Pavelka.

Kašpar hned dvakrát

Divadelní spolek Kašpar odehraje v pondělí večer hned dvě představení na dvou různých místech – v pražském Divadle V Celetné drsnou komedii Mrzák inishmaanský v režii Jakuba Špalka a v nedaleké Klubovně v Jindřišské ulici pak inscenaci hry Dennise Kellyho Sirotci, která řeší otázku, jestli je dobré do světa plného násilí přivádět další děti.

Když hoří papír

V pondělí večer uvede Činoherní studio Ústí nad Labem inscenaci hry Raye Bradburyho, Kristýny Kosové a Adama Svozila 451 stupňů Fahrenheita. Ta vznikla podle rozhlasové dramatizace Renaty Venclové a Hany Roguljič.

Žítkovské bohyně na Palmovce

V pražském Divadle Pod Palmovkou je na programu inscenace hry Kateřiny Tučkové a Michala Langa Žítkovské bohyně. Nová divadelní adaptace známého českého románu o závisti, pomstě a minulosti, před kterou nelze uniknout, vznikla v režii Michala Langa.

Radní Třeštíková: Ztrátu milionů, o které Praha přišla kvůli odlivu turistů, pocítí celé Česko

Číst článek

Pražské jaro online

Od 20.00 odehraje Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK koncert s dirigentem Tomášem Braunerem. Večer zahájí Meditace Josefa Suka, jejíž vznik je úzce spjat s vypuknutím první světové války. O poznání bezstarostněji působí Serenáda Es dur, kterou Josef Suk napsal v pouhých osmnácti letech. Večer zakončí Zjasněná noc – jedno z nejlepších děl raného období Arnolda Schönberga. Vysílá se živě z pražského Obecního domu. Přímý přenos bude také na stanici Český rozhlas Vltava.

Alta v Invalidovně

Studium Alta v Praze nabízí od 18.00 prezentaci výsledků laboratoře s Nelou H. Kornetovou. Uvidíte sestřih videozáznamů z výstupů laboratoře s online komentářem a rozhovorem s lektorkou. Studio ALTA vzniklo v roce 2008 jako prostor pro tvorbu a uvádění zejména tanečního umění a fyzického divadla. Postupem času se proměnilo a rozrostlo na multikulturní centrum a tvůrčí hub propojující umělce, veřejnost a různorodé komunity. Dnes působí v Invalidovně v Praze-Karlíně.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme