Je sádlo našemu tělu prospěšné? V mnoha směrech ano

Je sádlo našemu tělu prospěšné? V mnoha směrech ano Zdroj: Shutterstock.com

Neustále slýcháme, že vepřové sádlo, na kterém vyrostly naše babičky a maminky, je velmi nezdravé, a to nejhorší co si můžeme k jídlu dát. Pravda je ale úplně jiná. Sádlo vůbec není tak škodlivé, dokonce pokud jej konzumujeme s mírou, může být našemu tělu velmi prospěšné.

Sádlo obsahuje mnoho důležitých látek. Jednou z nich je vitamín B4, který ovlivňuje metabolismus bílkovin, předchází skleróze, a dokonce podporuje regeneraci jater. Dalším vitamínem obsaženým v sádle je vitamín E. Ten posiluje stěny krevních cév a minimalizuje tak případný vznik krevních sraženin. Nezanedbatelnou výhodou sádla je také, že má vliv na regeneraci tkání.

Nesmíme ani zapomenout na vitamín D, který sádlo také obsahuje. Ten má vliv jak na metabolismus, vstřebávání vápníku a dokáže zpomalovat a růst rakovinných buněk.  Selen, další významný pomocník obsažený v sádle, nás ochraňuje před volnými radikály. Zinek, který tam také nalezneme, nám zlepšuje dodávky kyslíku a podporuje buněčný růst.

Zdroj: Shutterstock.com Cholesterol, strašák, kterého se všichni bojíme, je v sádle sice také obsažen a pro většinu z nás je právě toto jedním z důvodů, proč se téměř sádlo z našeho jídelníčku vytratilo. Ovšem pravda je trochu jiná. Sice tam cholesterol najdeme ale vedle toho špatného je v něm obsažen i ten dobrý. Bez něj se naše tělo neobejde. 

Právě proto není sádlo vůbec tak škodlivé a našemu tělu neprospěšné, jak se na první pohled zdá. Dokonce může být nezbytným pomocníkem, a to v mnoha směrech. Třeba při celkové vyčerpanosti nám pomůže nabrat a udržet energii. Doporučuje se také těm, kteří jsou vystavováni pravidelné fyzické námaze. Je prokázáno, že sádlo pomáhá v případě močových kamenů nebo při problémech s játry. 

Autor:
Publikováno: 1. 6. 2020 12:59 Nahlásit obsah