Hlavní obsah

Muž seděl nezákonně 75 dní ve vězení, soudci za trest sníží plat

Foto: Seznam Zprávy

Člověk, kterého se pochybení týkalo, je nyní na Pankráci, kde vykonává trest za jinou trestnou činnost. Ve hře je možnost zkrátit mu nynější trest o počet dní, které strávil za mřížemi bez zákonného podkladu.

Reklama

Pražský soudce Petr Novák bude půl roku pobírat o pět procent nižší plat. Kvůli jeho opomenutí zůstal muž odsouzený za majetkovou trestnou činnost předloni na jaře 75 dní nezákonně ve vězení.

Článek

Kárný senát Nejvyššího správního soudu dnes akceptoval dohodu o vině a kárném opatření, kterou mezi sebou uzavřeli Novák a jeho nadřízený, předseda Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček.

Novákovo pochybení nastalo po obnově řízení. Trestní řád říká, že pokud někdo vykonává trest odnětí svobody a dojde k obnově, je nutné neprodleně rozhodnout o případné vazbě, což Novák neudělal. Na chybu se přišlo až v následujícím roce.

Soudce dnes pochybení uznal v plném rozsahu. Připomněl, že v jednací místnosti tehdy nebyl obžalovaný osobně přítomen, takže si neuvědomil, že je tou dobou ve výkonu trestu.

„Lidově řečeno mě to netrklo, když jsem ho neměl v jednací síni,“ řekl dnes soudu Novák. Až do začátku dalšího trestu odnětí svobody, tedy 75 dní, tak muž zůstával ve vězení bez zákonného podkladu.

Netradiční problém.

Člověk, kterého se pochybení týkalo, je nyní na Pankráci, kde vykonává trest za jinou trestnou činnost. Ve hře je možnost zkrátit mu nynější trest o počet dní, které strávil za mřížemi bez zákonného podkladu. Byla by kvůli tomu nutná obnova řízení. „Snažím se odčinit škodlivý následek,“ řekl Novák, který se s podnětem obrátil na státní zastupitelství.

Podle předsedy kárného senátu Tomáše Langáška porušil Novák zaviněně povinnosti soudce a ohrozil důvěru v nezávislé rozhodování. Uložený postih je podle něj „na samé hranici toho, co už by bylo nutné považovat za nepřiměřeně mírné“. K polehčujícím okolnostem patří Novákova sebereflexe. Soudce se dobrovolně vzdal funkce člena soudcovské rady a přistoupil na dohodu s nadřízeným, tedy musel uznat pochybení.

Kárný senát dnes kvůli opatřením proti šíření covid-19 zasedal formou videokonference. Senát byl v Brně v jinak prázdné jednací místnosti. Ve vedlejší síni přenos sledovali novináři. Účastníci řízení byli v Praze.

Reklama

Doporučované