Určitě to dětem pomůže, řekl Babiš ke zřízení funkce dětského ombudsmana

pondělí 1. června 2020 ·

Děti mají dostat nového speciálního ochránce práv, dětského ombudsmana. Zákon, který by měl upravit post ombudsmana pro děti, představili na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. „Určitě to dětem pomůže,“ řekl Babiš. Informuje iDNES.



Se zřízením postu dětského ombudsmana počítá Úmluva o právech dítěte. V někdejším Československu začala platit v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Česká republika je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá. 

„Statistiky už před patnácti lety tvrdily, že útok sexuálního zneužití v nějaké kontaktní formě zažila každá čtvrtá dívka a každý sedmý chlapec,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková. „Spousta naší snahy propadne mimo jiné proto, že Česko nemá dětského ombudsmana, veřejného ochránce práv dětí.


Celý text a video z tiskové konference naleznete zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. června 2020 v 6:30  

Ombudsman? Ano. Zbytek - nesmysl.
proto existuje institut - právní odpovědnosti, plnoletosti, v jiných částech světa třeba iniciační obřady. Do té doby děti mohou pouze vyslovit přání.
Práva je nutné vyvážit povinnostmi a to se neděje. např. snížením věku trestní odpovědnosti.

rváčkazvesela řekl(a)...
2. června 2020 v 15:07  

Stran sexuálního zneužívání je nejdůležitější výchova k vlastní důstojnosti, sebevědomí a odvaze říci si co chci. Tato výchova se u nás praktikuje jen tzv. "na koleni" a dobrovolnicky. Naše "kultura" tyto dovednosti a postoje historicky téměř neuznává a když tak jen u chlapců.
Že by to zachránil ombudsman? Bych se hodně divila. Ale zachráníme někoho, kdo přišel o politický post, to ano - další trafika.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.