CzechTourism se chce více věnovat bezbariérovému cestování

Státní agentura CzechTourism se chce více věnovat bezbariérovému cestování. Podle ředitele agentury Jana Hergeta skýtá potenciál pro domácí i příjezdový cestovní ruch. CzechTourism společně s kraji připravil pro vozíčkáře, nevidomé nebo neslyšící turisty 42 tipů na výlety po České republice. Chystá také odborné semináře na toto téma. ČTK o tom dnes informovala mluvčí agentury Ivana Vejvodová.

Poptávka po bezbariérovém cestování přichází podle Vejvodové především z Rakouska, Německa a Spojených států. "Česko může být mnohem přístupnější pro cestování, než je tomu nyní. Chystáme odborné semináře v rámci Českého systému kvality služeb (ČSKS), které se tématu budou věnovat," uvedl Herget.

Pro vozíčkáře jsou podle ředitelky České asociace paraplegiků Aleny Jančíkové nezbytné nejen bezbariérové přístupy do zámků, muzeí a dalších turistických cílů, ale například také bezbariérové toalety. "Další výhodou je možnost využití veřejné dopravy a existence dalších navazujících služeb, které budou pro vozíčkáře přístupné," uvedla.

Pro lidi se sluchovým postižením je podle Jana Wirtha, zakladatele startupu DeafTravel, který zpřístupňuje památky neslyšícím, důležité zajištění minimálně textového zdroje a překladu do znakového jazyka. U zrakově postiženích cestování posiluje soběstačnost. "Mezi příklady dobré praxe ráda uvádím Stezku korunami stromů Lipno, která velice chytrým a bezpečným způsobem kombinuje zážitky všemi smysly," řekla ředitelka nadačního fondu Světluška Gabriela Drastichová.

Pro vozíčkáře a nevidomé je přístupný například Klášter sv. Anežky České v Praze. Plzeňský prazdroj má k dispozici trasu pro vozíčkáře, nevidomé i neslyšící. Všechny skupiny handicapovaných mohou vyrazit rovněž na hrad Svojanov v Pardubickém kraji. Tipy na tuzemské výlety bez bariér jsou zveřejněny na portálu Kudyznudy.cz a v aplikaci vozejkmap.cz.

Související

Hrad Karlštejn

Cestovnímu ruchu by prospěl jasný plán rozvolnění, míní agentura

Cestovnímu ruchu by podle státní agentury CzechTourism prospěl jasný plán rozvolňování, a tedy zpřístupňování ubytovacích služeb či památek, aby se návštěvnost nekoncentrovala pouze v hlavní sezoně. Agentura má připraveny podpůrné aktivity pro turismus, které spustí, jakmile stávající opatření pominou. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel CzechTourism Jan Herget.

Více souvisejících

CzechTourism zdravotně postižení cestování cestovní ruch hrady a zámky Turisté

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy