Gang plánoval padělat peníze za miliardy korun, tvrdí žaloba. Začal soud

Před olomouckým krajským soudem stanula šestice mužů obžalovaná z padělání a pozměnění peněz. Podle žalobce se muži z České republiky a Slovenska s napojením na italskou zločineckou organizaci chystali vytisknout eurobankovky v nominální hodnotě 500 milionů eur a české koruny v celkové výši 40 miliard korun.

Využít měli tiskárnu v Dolní Čermné na Orlickoústecku. Výroba bankovek nakonec nezačala, část organizace byla na Slovensku zadržena.

Z padělání a pozměnění peněz se před soudem zodpovídají Slováci Eugen Balog a Roman Repa, dále David Bednář z Lanškrouna, Jiří Černý z Olomoucka, Rudolf Kalovský z Přerovska a Radim Švec z Brna. Souzeni jsou za přípravu tisku půl miliardy eurobankovek a v druhé části obžaloby za přípravu tisku 40 miliard korun. Mužům, kteří jsou souzeni jako členové organizované skupiny působící ve více státech, hrozí až 12 let vězení.

V případu týkajícího se padělání eurobankovek byli pachatelé podle žalobce napojeni na italskou zločineckou organizaci, která se zabývala dovozem padělků. Operovala nejen v Itálii, ale i v Budapešti a především na Slovensku. Cílem bylo vytisknout bankovky v hodnotě 500 milionů eur. "Nejzásadnější je to, že pachatelé měli pracovat s originálním bankovním papírem a s originálními tiskařskými barvami, případně měli mít USB klíče, na kterých měli mít připraveny jednotlivé bankovky podle tisku," řekl novinářům státní zástupce Robert Henzel.

Na území České republiky podle obžaloby činnost koordinovali Kalovský a Švec. V srpnu 2014 nabídli Italům k pronájmu tiskárnu v Dolní Čermné, kterou vlastnil obžalovaný Bednář. Trojice měla podle žalobce slíbenu odměnu šest milionů eur. V tiskárně zhotovili pachatelé první kusy padělaných bankovek. "K výrobě již nedošlo, neboť Italové byli 31. října 2014 zadrženi na území Slovenska," doplnil Henzel.

Druhá část se týká přípravy tisku 40 miliard korun, část obžalovaných za to měla získat odměnu 600 milionů korun. Podle žalobce se na postupu domlouvali v červnu a červenci 2014 v Horní Moštnici, na Olomoucku a na Slovensku. Výroba po neshodách nakonec nezačala.

Část obžalovaných dnes před soudem vinu odmítla. Hájili se tím, že se například domlouvali pouze na tisku reklamních plakátů, společné kontakty měli prý kvůli půjčkám peněz. Kalovský novinářům řekl, že v roce 2014 za ním přišel obchodní partner s tím, že hledá na pronájem tiskárnu; on však činnost tiskárny v Horní Moštěnici ukončil již v roce 2010. "Obžaloba je absurdní. Trestná kauza má kořeny na Slovensku, kde jsme svědčili jako svědci. Jsem nevinen, žádný takový úmysl jsme neměli," řekl novinářům Kalovský.

Soud má případ nařízen do středy, zda již padne rozsudek, není jasné.

Související

CZK

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných bankovek a mincí

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Hodnota zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla dnes Česká národní banka (ČNB).

Více souvisejících

Padělky gangy soudy olomouc život

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy