Vražda Kuciaka: Obžalovaný Kočner je egocentrik s narcistickými rysy, stojí v posudku

Egocentrikem s narcistickými rysy nazvala znalkyně slovenského podnikatele Mariana Kočnera, který čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Nápravu Kočnera pro případ uznání viny považuje za možnou. Znalkyně Elena Fortis to uvedla v posudku, kterým se dnes v případu Kuciakovy vraždy zabýval soud.

Pokud Kočner skutek spáchal, nejpravděpodobnějším motivem jeho jednání byla podle ní skutečnost, že Kuciakova investigativní práce ohrožovala snahu Kočnera udržet si životní styl, majetkové poměry a společenský vliv.

Kočnerovi v případě prokázání viny hrozí až doživotí. To ovšem lze podle slovenského zákona uložit jen tehdy, pokud neexistuje naděje na nápravu pachatele uložením trestu 25 let ve vězení.

"Je sebejistý, lehkovážný a troufalý. Egocentrická osobnost s narcistickými rysy, má zvýšenou potřebu získat ocenění, obdiv," napsala o Kočnerovi znalkyně Elena Fortis v posudku. Obžalovaného také označila za konfliktní typ, který se lehce uráží a který má sklony přetvařovat se, aby se jevil v lepším světle. Obdiv a poslušnost ostatních mu podle posudku pomáhají zachovat sebeúctu.

Z nahrávek a z přepisů komunikace Kočnera, které dříve unikly do médií, vyplývá, že Kočner měl kontakty na bývalého generálního prokurátora, politiky či soudce, což výměnou za úplatky využíval k prosazení svých záměrů.

Podle obžaloby si Kuciakovu vraždu objednal Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Spolu s Kuciakem byla v jeho domě v únoru roku 2018 zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Dvojnásobná vražda vyvolala mohutné protivládní protesty a politickou krizi, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica.

K vraždě zmíněné dvojice a také jednoho podnikatele se letos v lednu u soudu přiznal jeden z původně pěti obviněných v případu Kuciakovy vraždy, bývalý voják Miroslav Marček. Za to byl zatím nepravomocně odsouzen na 23 let ve vězení. Už loni další obviněný, zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó, v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.

Soudní líčení v případu Kuciakovy vraždy u Specializovaného trestního soudu pokračuje kromě Kočnera i s dvěma dalšími obžalovanými. Podle prokuratury objednávku reportérovy vraždy Kočnerova známá a další obžalovaná Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval se svým bratrancem Marčekem. Kočner, Szabó a Zsuzsová vinu odmítli.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Marian Kočner Slovensko soudy Zoltán Andruskó (kauza Kuciak) Miroslav Marček Alena Zsuzsová (kauza Kuciak)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy