Hlavní obsah

Peru 50. Pod Huascaránem vzpomínali na nešťastnou expedici

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncert filharmonie. Výstava fotek Viléma Heckela. Premiéra filmu Boys 1970. Horolezecká výprava. To je jen část událostí, které měly připomenout československou expedici, jejíž členové zemřeli v peruánských Kordillerách 31. května 1970. „Většinu akcí jsme kvůli koronaviru přesunuli na příští rok,“ líčí český velvyslanec v Peru Michal Sedláček.

Padesátileté výročí tragédie v PeruVideo: Soukromý archív Michala Sedláčka

 
Článek

Právě on s kolegyní z velvyslanectví patřil k těm, kteří vzdali hold zemřelým přímo pod osudným Huascaránem. V Bílých Kordillerách čeští diplomati strávili uplynulý víkend. Novinkám.cz přímo z peruánského Huarazu velvyslanec odpověděl na několik otázek.

Peru 50. Po patnáctce horolezců zbyla urna a osm obálek

Domácí
Foto: Soukromý archív Michala Sedláčka

Český velvyslanec Michal Sedláček na místě neštěstí. Sen zdolat peruánský Huascarán skončil smrtí celé československé horolezecké výpravy 31. května 1970.

České zastupitelství sídlí v Limě. Jak dlouhá je cesta do Bílých Kordiller?

Jde zhruba o čtyři sta kilometrů. Cesta autem z Limy na místo neštěstí trvá kolem osmi hodin. Nejedete totiž rozhodně jen po dálnici.

Foto: Soukromý archív Nadi Buriánkové a Jany Kousalové, repro Petr Hloušek - Právo

Před odjezdem z Limy výpravu zvěčnil fotograf Vilém Heckel.

Plány připomenutí výročí tragédie byly až velkolepé. Nakonec jste u památníku v Kordillerách stáli ve třech.

Bylo to až smutné. Ale klidné. Národní park je kvůli pandemii uzavřený. Nikdo do něj skoro nemůže... Ovšem stále věříme, že naplánovaná tryzna časem důstojně proběhne. Většinu akcí jsme jen o rok posunuli. Patří k nim koncert, výstava fotografií Viléma Heckela, který byl členem nešťastné expedice.

Připomínají si ji samotní Peruánci?

Přes všechny tyhle škrty způsobené koronavirem přece jen ano. Pracovníci českého velvyslanectví vystupovali v místních médiích, aktivně jsme se snažili, aby se na krajany nezapomnělo. Trošku jsme své aktivity přesunuli i do virtuální podoby. Na místě jsem proto o víkendu natočil nějaká videa, která se do světa vydají on-line.

Foto: Soukromý archív Michala Sedláčka

Sen zdolat peruánský Huascarán skončil smrtí celé československé horolezecké výpravy 31. května 1970. Získala tím smutné mezinárodní prvenství: šlo o první velkou podobnou expedici, z níž se nikdo nevrátil domů.

V neděli jsem se setkal také se starostou města Huaraz, což je jediná oficiální akce, kterou nám peruánské ministerstvo zdravotnictví povolilo. Velice si ovšem vážím toho, že na náměstí dorazil nakonec i peruánský prezident Martín Vizcarra. To bylo pro mě překvapení. A velmi milé. I tamní pieta jinak proběhla kvůli pandemii samozřejmě bez diváků, jen za přítomnosti novinářů.

Výročí zemětřesení z května 1970 prostě přebil koronavirus. My se snažíme část věcí z naplánované tryzny přesunout ještě na září. Doufáme, že dorazí horolezci, kteří si památku předchůdců v Kordillerách připomenou.

Zmínil jste pandemii. Jak vypadají teď peruánské ulice?

Jsou liduprázdné. Platí zákaz vycházení. Já sám jsem šel na setkání v Huarazu v roušce. Šlo to rychle. Ještě v sobotu v něm běžně jezdila auta. Situace se ovšem liší oblast od oblasti. Záleží na tom, kde se pohybujete. Některé části Limy jsou velmi zasažené, ale třeba v horách je situace obecně dost klidná, i když počet nakažených stále roste.

V sobotu zdejší úřady oznámily sedm tisíc nově nakažených. V neděli to bylo už 8805 případů. Koronavirus se v Peru dostal do chudinských čtvrtí, kde se rychle šíří, a nakaženost tamních obyvatel je opravdu velká.

Foto: Soukromý archív Michala Sedláčka

Sen zdolat peruánský Huascarán skončil smrtí celé československé horolezecké výpravy 31. května 1970. Soupis jmen je stále čitelný.

Znamená to, že epidemie v Peru sílí?

V předešlých týdnech se pohybovaly denní údaje kolem dvou, tří tisíc případů. A i tak jsme si říkali, že je to strašné. Pak se čísla zvýšila na 4,5 tisíce nových nakažených denně a peruánský prezident v té souvislosti uvedl, že už vše bude klesat. Nestalo se. V posledních šesti dnech Peru vykazuje šest, šest a půl tisíce nově nakažených lidí denně. Neděle s 8805 novými případy nakažených je zatím rekordní.

Peru je oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů. Kolik jste jich kvůli koronaviru přes velvyslanectví dosud evakuovali?

Tenhle proces stále probíhá. V hlavní skupině z Peru odletělo asi sto padesát Čechů, což byli hlavně turisté. Nyní probíhá evakuace dalších krajanů, kteří chtějí zemi opustit.

Foto: Soukromý archív Michala Sedláčka

Peruánské Bílé Kordillery mají pověst krutých hor. Jejich zdolání zaplatila životem již řada horolezců. Od smrti československé výpravy uplynulo v neděli 31. května padesát let.

Jsou to často lidé, kteří tu mají nějaké kontakty, žijí tu dlouhodobě, mají tu vazby, vztahy. Ze země však do Evropy nic nelétá. A repatriační lety jsou možné jen jinými letadly, třeba francouzskými, německými nebo italskými.

Peru 50. Přijďte si zavzpomínat

  • Sen party horolezců nedaleko Bedřichova připomíná také čtyřmetrový pomník tvořený ze žulových kamenů. Na svém místě stojí přesně deset let.
  • Jiný masivní pomník zhotovil již v roce 1976 v pražských Malešicích kamarád Valeriána Karouška Miloslav Hejný. Jmenuje se Život.
  • Půl století od tragédie měla připomenout v Peru řada akcí, mimo jiné koncert českých filharmoniků nebo nový film Boys 1970. Počítalo se, že akce proběhnou jak v Limě, tak v Yungay, pod horou Huascarán…
  • Všechny plány zastavila pandemie. V den výročí si tak události připomene přímo v Peru jen hrstka pamětníků, členů Clubu Andino Peruano, českých a peruánských diplomatů. „Nicméně v neděli 31. května, v jedenáct, je povolena pietní akce na symbolickém hřbitově ve Skaláku, po níž bude následovat malé překvapení…,“ zve všechny zájemce producent Boys 1970 Libor Dušek. Jeho premiéra byla odložena na září.

Reklama

Související články

Expedice Peru: půlstoletí od tragédie

Před padesáti lety, 23. dubna 1970, se patnáct horolezců rozloučilo s milovanou oblastí Skalák v Českém ráji – a zamířili do Jižní Ameriky s cílem zdolat...

Výběr článků

Načítám