Znáte web monitorzk.cz?

Zdroj: Archiv KHK
ZLÍNSKÝ KRAJ - Úspěšné uplatnění v životě a na trhu práce nemusí pro mladého člověka začínat jen studiem na gymnáziu. Speciální internetový portál www.monitorzk.cz má na datech ze Zlínského kra-je ukázat svět práce v moderních souvislostech a v regionálním kontextu. Tyto stránky by neměl vynechat nikdo, kdo se rozhoduje o svém budoucím profesním uplatnění nebo v rozhodování pomáhá jiným a podílí se na utváření politiky zaměstnanosti.

Internetový portál www.monitorzk.cz se věnuje profesnímu vzdělávání nikoli jen z pohledu škol, které se přetahují o žáky, nebo zažitých kariérních stereotypů, ale především z pohledu firem, které budou konkrétní profese poptávat – a zatím leckdy marně – na trhu práce. Portál vychází z projektu Krajské hospodářské komory s názvem „Datová platforma zaměstnanosti Zlínského kraje“. Ten hledá již od roku 2017 odpovědi na zásadní otázky: Jaká je situace na trhu práce v kraji? Které profese jsou pro region klíčové? Jsou zaměstnavatelé spokojeni s úrovní absolventů? Mají dospělí dostatek příležitostí pro další profesní vzdělávání? Jaká je struktura zaměstnanců menších firem? Projekt poskytuje data ve vybraných tematických oblastech regionálního trhu práce. Podporuje věcný dialog a prosazování objektivně podložených opatření regionální politiky zaměstnanosti. Zvyšuje dostupnost dat a analytické kapacity uživatelů.

Portál monitorzk.cz na základě pečlivě získaných dat například prozradí, kterých třicet profesí je ve Zlínském kraji klíčových a všechny detaily o těchto povoláních. Nebo jaká je pracovní poptávka malých zaměstnavatelů.  Případně i to, jaké rekvalifikační kurzy v kraji probíhají nebo jaké jsou možnosti pro zvýšení profesní kvalifikace.

„Cílem projektu je shromažďovat a publikovat na jednom místě aktuální data o zaměstnanosti v regionu a současně evidovat požadavky firem v oblasti vzdělávání. Jde o online nástroj, který pomáhá regionálním politikům, zaměstnavatelům a dalším hráčům na trhu práce předjímat možné problémy, dělat správná rozhodnutí a efektivně ovlivňovat budoucí zaměstnanost ve Zlínském kraji,“ říká ředitelka Krajské hospodářské komory Zlínského kraje Iveta Táborská. Obsah a struktura sledovaných dat vychází z požadavků Krajského úřadu Zlínského kraje, Úřadu práce České republiky a zaměstnavatelů působících v regionu.

Projekt byl financován z prostředků Evropského sociálního fondu. Trval třicet měsíců – do konce září 2019 – a na jeho realizaci se podílela i společnost Trexima jako partner. „Web má úspěch, pracují s ním nejen kariérní poradci. V mnoha směrech na zveřejňované výsledky odkazuje přímo Zlínský kraj. Rozhodli jsme se proto web zachovat. S financováním provozu na konci roku 2019 nám pomohl Zlínský kraj. Od ledna 2020 hradíme celé náklady z vlastních zdrojů a hledáme možnosti pro financování do budoucna,“ dodala za KHK ZK Iveta Táborská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x