Ibiškové město Furong

1. 06. 2020 15:00:33
Velká čínská města ve východní částí země už v mnoha aspektech rozvoje překonávají tradiční centra západní kultury. Ale ve vnitrozemí stále můžeme najít starobylá městečka, která vypadají, jakoby ustrnula v předminulém století.

Jedním takovým městečkem v provincii Chu-nan je Furong - Ibiškové město. Tedy ne celé, ale jeho historická část, zbytek města se nijak neliší od ostatních čínských měst. "Staré město" je odděleno od moderní části turnikety s pokladnami, přesto si na nedostatek návštěvníků nemůže stěžovat, ba právě naopak. Už přes den je co obdivovat, to pravé kouzlo ale Furong získává po setmění, kdy je celý až kýčovitě nasvícen barevnými světly, které mu dodávají magickou a pohádkovou atmosféru.

Je jasné, že nevidíme úplně autentický vzhled staročínského města, už to výrazné elektrické osvětlení, které městu dává jeho typický vzhled, je moderním přizpůsobením. Ale přestože všude v Číně narážíme na supermoderní vybavení hotelů i domácností, tak Furong nás vítá skupinkou žen sedících v kruhu a (uprostřed města) škubajících několik hus, o kus dále z mostu pozorujeme praní prádla v řece, buben pračky nahrazují palice, kterými je z prádla vytloukána špína.

Všechny následující fotky jsou rozklikávací

Velké prádlo
Velké prádlo (Libor O. Novotný)

Historická část města zabírá hřebeny kopců nad údolím tvaru koňské podkovy, do níž zavřenou stranou padá vodopád, který otevřeným koncem jako široká řeka klidně vytéká. Stráně jsou lemovány na sebe nalepenými dřevěnými domy tradičního vzhledu, i když barva dřeva občas svítí novotou. Vše ověšeno lampionky, fábory a dalšími ozdobami, které vyniknou až večer po rozsvícení světel. Podkova se dá obejít vnější stranou, větší oblibu má samozřejmě úzká cestička lemující vnitřní část podkovy, ve srázech kopců prudce klesající k hladině řeky, kde pokračuje pod vodní stěnou vodopádu, aby se na druhé straně opět po schodech vydrápala nahoru na kopec.

Ale k jejímu začátku se musí přejít skrz krytý dřevěnný most, který se po západu slunce mění v arénu amatérských hudebníků. Ti sice vybírají do klobouku, ale vypadá to, že více hrají pro vlastní potěšení.

Starobylý most ve dne
Starobylý most ve dne (Libor O. Novotný)Most se za tmy změní v kulturní scénu
Most se za tmy změní v kulturní scénu (Libor O. Novotný)Dřevěné penziony podél řeky
Dřevěné penziony podél řeky (Libor O. Novotný)

Ve starých domech kolem mostu je možné se ubytovat, ale vybavení penzionů je prý méně než spartánské, ani na úroveň levných batůžkářských hostelů nedosahuje. Holé pokoje s postelí bez dalšího vybavení, společná toaleta s minimální kapacitou, místo umyvadla lavóry, nepříjemný hmyz. Vše mám jen z doslechu, takže bez záruky, třeba se situace změnila a už je to s úrovní ubytování trochu lepší. Mimo památkovou oblast jsou hotely samořejmě mnohem lepší.

Nádvoří našeho hotelu kousek od centra
Nádvoří našeho hotelu kousek od centra (Libor O. Novotný)

Už přes den je Furong mimořádně fotogenický, kolem je hodně zeleně, stráně křižují stezky a chodníky s vyhlídkovými altány a plošinami, ze kterých turisté obdivují vodopád v centru města.

Centrem starého města je vodopád
Centrem starého města je vodopád (Libor O. Novotný)

Velkou a oblíbenou atrakcí je průchod po stezce za vodní stěnou vodopádu, který všichni absolvují několikrát, minimálně jednou tam a zpátky přes den, stejnou cestu pak ještě i za nočního nasvícení.

Pod vodopádem vede pěšinka
Pod vodopádem vede pěšinka (Libor O. Novotný)Pohled na průchod pod vodopádem z druhé strany
Pohled na průchod pod vodopádem z druhé strany (Libor O. Novotný)

Kopce nad podkovou kolem údolí s vodopádem lákají turisty na pseudohistorické stavby sloužící zhruba na půl jako restaurace a jako prodejny suvenýrů.

Uličky s restauracemi a krámky
Uličky s restauracemi a krámky (Libor O. Novotný)

Pak se pomalu začne stmívat, lampiony se rozsvěcují a člověk se začíná ocitat v jiném světě.

Začíná se stmívat
Začíná se stmívat (Libor O. Novotný)Město dostává magickou atmosféru
Město dostává magickou atmosféru (Libor O. Novotný)article_photo
(Libor O. Novotný)

Alternativou k cestě vnitřní stranou podkovy cestou pod vodopádem je cesta po vnější straně s překonáním řeky nad vodopádem po tradiční náhradě mostu (kterou můžeme vidět na mnoha dalších místech čínského vnitrozemí) - přeskákáním po kamenech. Zde je proud řeky takřka neznatelný a hloubka minimální, navíc rovnováze pomáhá zábradlí. Ale třeba ve městě Fenghuangu (blog bude následovat) se tak překonává široká a hluboká řeka - bez zábradlí a s obousměrným provozem.

Přechod přes řeku po umělých kamenech
Přechod přes řeku po umělých kamenech (Libor O. Novotný)Podobný, ale delší most ve městě Fenghuang - i když to zde není vidět, proud mezi jednotlivými stupni je docela prudký a řeka je tu hluboká
Podobný, ale delší most ve městě Fenghuang - i když to zde není vidět, proud mezi jednotlivými stupni je docela prudký a řeka je tu hluboká (Libor O. Novotný)

Mezitím se nám setmělo úplně a ocitli jsme se někde v čínské pohádce. Trochu kýčovité, to je všem jasné, ale protentokrát bereme i kýč na milost a užíváme si to.

Noční Furong
Noční Furong (Libor O. Novotný)Noční Furong
Noční Furong (Libor O. Novotný)Noční Furong
Noční Furong (Libor O. Novotný)

V restauraci s výhledem do údolí si dáme k večeři mj. i kuře, není nad takový dobrý pařátek.

Trochu obíračka, ale výborná
Trochu obíračka, ale výborná (Libor O. Novotný)

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztrátě kamery přes mobil a foťák). Furongu jsou věnovány asi 4 minuty v čase 22:05 až 26:05, ale pro milovníky přírody a starobylých městeček může být zajímavý i zbytek videa.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 1.6.2020 15:00 | karma článku: 14.09 | přečteno: 289x

Další články blogera

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 216 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 264 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 339 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 442 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 356 Celková karma 14.51 Průměrná čtenost 3236

Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...