InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Hnutí Změna 2020 ohlásilo kandidaturu do krajských voleb. Lídrem bude Stanislav Mrvka

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích dnes před polednem bývalý jihočeský hejtman a nynější místostarosta v Nové Bystřici Jiří Zimola oficiálně oznámil, že hnutí Změna 2020 bude kandidovat v říjnových krajských volbách. To se ostatně čekalo. Jiří Zimola byl na pátečním sněmu zvolen předsedou politického hnutí Změna 2020, jako lídr budoucí krajské kandidátky byl představen jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka.

 

Podle Jiřího Zimoly bude celá kandidátka Změny představena během pár dní, dnešní tiskové konference se zúčastnili kromě Zimoly a Mrvky ještě další komunální politici, jejichž jména se na kandidátce objeví - radní Týna nad Vltavou David Slepička, který hnutí Změna 2020 zakládal a až do minulého pátku stál v jeho čele, starostka Lodhéřova Zdeňka Klesalová, starosta Jankova a předseda jihočeského fotbalového svazu Jan Jílek a krajský starosta dobrovolných hasičů Jiří Žižka. Ve vedení hnutí stojí tři bývalí sociální demokraté, a tak měl bývalý hejtman potřebu vysvětlit, co je vedlo k odchodu z ČSSD, které nabylo oficiality pátečním ustavujícím sněmem Změny. 

"Je to reakce na to, co se děje v sociální demokracii celostátně. Naše vize byla otevřít kandidátky ČSSD i nestraníkům a uznávaným osobnostem. Ta myšlenka ale narazila," konstatoval Jiří Zimola a řekl, že zařazování na kandidátku podle délky členství nebo počtu vylepených plakátů je podle něj přežité. "Překvapením byla hlavně agresivita pražského vedení, s jakou se proti tomu postavili, ačkoliv totéž schválili pro tvorbu kandidátek pardubickému hejtmanovi Netolickému. Pak bohužel začali otáčet i někteří v jihočeské ČSSD. My jsme si řekli, že se pražskému kindermanagementu podřizovat nebudeme a vydali jsme se vlastní cestou," uvedl předseda Změny Zimola. 

Hnutí označil za středolevé, připravené spolupracovat se všemi stranami kromě ultrapravicových a ultralevicových. Konkrétně vyloučil spolupráci s SPD. "Nebudeme spolupracovat s těmi, kteří ve společnosti šíří strach a blbou náladu," řekl. Zimola naznačil, že členů a sympatizantů, což bude oficiální status, má hnutí zatím několik desítek, a voličský potenciál předpokládá i mezi lidmi, kteří dosud volili ODS nebo KDU-ČSL a tanečkům vedení těchto stran nerozumí. 

Podle Jiřího Zimoly po koronavirové krizi přijde krize ekonomická, lidé budou mít existenční starosti a musí vědět, že v čele kraje budou stát krizoví manažeři, schopní odpovědného hospodaření. Stanislava Mrvku, který se osvědčil nejen jako starosta, ale i jako velitel vojenského záchranného útvaru, za takového lídra považuje. 

Stanislav Mrvka dostal otázku, kam vlastně kandiduje, když je lídrem kandidátky v krajských volbách a současně kandiduje do Senátu - tedy zda je pro něj přijatelná případná kumulace funkcí. Mrvka řekl, že tyto úvahy jsou do 4. října předčasné, ale kumulaci dvou funkcí si představit umí, tři už nepřipadají v úvahu. Jiří Zimola upozornil, že volební souboj v senátním obvodu 15 bude o to pikantnější, že se v něm potkají tři současní či bývalí sociální demokraté - stávající senátor Milan Štěch a kromě Stanislava Mrvky i bývalý poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, ten nyní za ANO. 

Jiří Zimola také naznačil, že se na něj obracejí i kolegové z jiných krajů a Změna 2020 by nemusela mít jen jihočeskou působnost. Nevyslovil přesnou představu o kýženém volebním výsledku, ale ujistil, že si Změna nejde do krajských voleb jen tak zahrát, chce uspět.

Zimola také ujistil, že do konce tohoto volebního období budou členové Změny loajálními kolegy v nynějším klubu ČSSD krajského zastupitelstva. "Vážíme si práce, kterou ČSSD v čele s Ivanou Stráskou v kraji odvedla," uvedl bývalý hejtman. Méně jistoty už vyjádřil Stanislav Mrvka o svém pokračování v čele Jindřichova Hradce. Řekl, že podporu svého klubu v Jindřichově Hradci má, ale bude záležet na postoji koaličních partnerů. 

Závěr debaty patřil předvolební kampani. Změna 2020 předpokládá, že do ní investuje zhruba milion korun a kandidáti jsou připraveni ji platit ze svého, protože sponzory a partnery zatím hnutí nemá. 

Programové priority hnutí představuje na svých webových stránkách, které dneškem zprovoznilo. 

 

Diskuse k článku - 23 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Rouškomil 

    Reagovat

     

    Vzorně nasazené roušky,hlavně je nikdy nesundavejte,opravdu nikdy.Pokud k tomu přidáte růžové brýle a slíbíte,že to budete nosit pořád, volím vás.

    Vloženo 2.6.2020 18:42:09

  • ZOUFALSTVÍ koho volit 

    Reagovat

     

    Nejen v Jihočeském kraji budou krajské volby představovat pro voliče zoufalství, jaký politický odpad mají volit. Je to všechno stejná politická pakáž. Jaký je rozdíl mezi podvodníky z ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP09, STAN, JIHOČECHY, KSCM a ANO? Žádný. Všichni jsou stejní = nevolitelní. Kmotr Kuba a jeho poskoci řízení kmotrem Dlouhým z Hluboké, zoufalci z ČSSD, lidovečtí šmejdi s Bartoškem, kalouskovo odpad z TOP09, korytáři ve střetu zájmu Knot a Švec ze STAN a Hroch od JIHOČECHŮ2012. A nyní se k té zoufalé nabídce připojila ZMĚNA 2020 se Zimolou, který mohl dávno zničit kmotra Kubu, přesto s ním spolupracoval. Co zůstane volitelné bude tedy asi jen SPD, KSČM a TRIKOLÓRA. Ostatní již na mnoho předchozích let ukázali jak pracují jen na svém osobním obohacování a na lidi z vysoka kašlou.

    Vloženo 2.6.2020 12:40:11

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Ty se nech léčit...

      Vloženo 3.6.2020 12:24:08

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        nejsi ty odpad z ODS?

        Vloženo 3.6.2020 19:06:49

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      KSČM nám tady vládne už třicet let od slavné revoluce. Jenom si musíte rozmyslet, z které strany ty StBáky a komunisty vyberete.

      Vloženo 3.6.2020 15:29:41

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Bohužel se vždy najde dost slaboduchých, kteří budou podobné kreatury volit.

    Vloženo 2.6.2020 07:56:15

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Nevěřte na změny. Kolikátá, od roku 1968, už je to "změna" a přes to zlodějští komunističtí lotři stále vládnou.

    Vloženo 2.6.2020 07:55:04

  • Zimolo, 

    Reagovat

     

    víte na co jste "dojel"??Nechal jste pravomoci jako hejtman vícehejtmance,která si s Vámi pouze pro svůj zisk a kariéru pohrávala....Jak se skoro všichni kandidáti /Švec/ se před posledními volbami naparovali, jak p r o v ě ř í její podvody -třeba milionové odměny manažérům nemocnic zřizovaných JčKÚ a jiné zbytečné výdaje a rozhodnutí..... Nic ,pouze předvolební sliby a po volbách se s ní "pojede dál " ve stejných kolejí /

    Vloženo 2.6.2020 06:20:22

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace