Screeningová kolonoskopie bude zdarma od 50 let věku

0
2677
kolonoskopie
Foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Zdravotní pojišťovny budou od letošního července plně hradit lidem od 50 let primární screeningovou kolonoskopii tlustého střeva a konečníku. Kolonoskopie byla dosud hrazena lidem od 55 let. Na takzvaný kolorektální karcinom zemře každý den podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] zhruba deset Čechů.

Při léčbě karcinomu tlustého střeva a konečníku hraje zásadní roli jeho včasné odhalení. To je hlavní důvod, proč se v Česku od roku 2009 provádí celoplošný screening kolorektálního karcinomu. V praxi se uplatňuje zejména imunochemický test na okultní krvácení do stolice či screeningová kolonoskopie. V případě zachycení nemoci v prvním stádiu existuje až 86% šance na uzdravení. Zdravotní pojišťovny doposud povinně hradí primární screeningovou kolonoskopii od 55 let. To však mění nová úhradová vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR.

„Zajistíme tak vyšší dostupnost screeningového vyšetření pro občany. Screening může nádorové onemocnění nejen včas zachytit, ale dokonce mu předejít,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Rakovina tlustého střeva je v ČR druhé nejčastěji diagnostikované onkologické onemocnění. Každý rok u nás přibyde kolem 8 000 nových pacientů s rakovinou tlustého střeva a každý rok jí podléhá na 3 500 pacientů. Nádory trávicí soustavy patří celosvětově mezi závažná civilizační onemocnění. Kolorektální karcinom každoročně postihuje 1,2 milionu obyvatel planety, z nichž půl milionu na něj umírá.

Rakovina tlustého střeva v ČR ročně zabije 3 500 lidí

Kolonoskopie navazuje na vyšetření stolice

Při boji s nádorem tlustého střeva je klíčová primární prevence. To znamená odstranění rizikových faktorů, které mají na vznik nádoru přímý a prokazatelný vliv. Těmi jsou nadváha, nedostatek pohybu, nezdravá strava, konzumace alkoholu a kouření.

Důležitou roli v úspěšné léčbě hraje screening zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku, jež je součástí Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí [Národní strategie Zdraví 2020].

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

V současné době praktičtí lékaři a gynekologové testují pacienty od 50 do 54 let jednou ročně na skryté krvácení do stolice. Pojištěnci starší 55 let jsou za stávajících podmínek testováni jednou za dva roky nebo mohou jednou za deset let podstoupit vyšetření kolonoskopií. Věková hranice pro kolonoskopické vyšetření se od 1. 7. posouvá na 50 let.

„Je-li provedený test na okultní krvácení do stolice pozitivní, musí po něm následovat kolonoskopie. Neprovedení kolonoskopie v takové situaci, například z důvodu, že klient screeningu odmítne, ohrožuje jeho život,“ říká odborný garant Národního programu screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku a ředitel Ústřední vojenské nemocnice Praha Miroslav Zavoral.   

Podle něj více než třetina vyšetření odhalí nějaký nález, nejčastěji adenomový polyp. Těchto nezhoubných výrůstků, které se ale mohou rozvinout v nádor, bylo za 13 let odhaleno u více než 113 000 lidí. Kolonoskopii podstoupilo asi 310 000 osob. Díky screeningovému programu se tak v Česku výrazně snížila úmrtnost na tyto druhy rakovin, stejně jako se snížil i počet nových případů už od roku 2010.

VZP ČR posílá samoodběrné sady do schránek

Dodejme, že aktuálně dostává do schránek tři tisíce pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] testovací samoodběrovou sadu pro prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. V lednu a únoru ji dostalo v pilotním projektu už 7 000 osob, kteří nechodí pravidelně na preventivní prohlídky ve věku 50 až 70 let.

VZP rozesílá vybraným klientům sadu na odběr stolice

Doručení samoodběrné sady přímo do poštovních schránek by podle VZP ČR mělo zaktivizovat právě tu skupinu pasivních pojištěnců, kteří na adresné pozvání nereagují. Výsledek testu jim přijde nejpozději do jednoho měsíce poštou od odeslání vzorku do laboratoře. Výhodou je, že vyšetření si pojištěnci mohou provést sami v soukromí a pohodlí svého domova a zdarma.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here