Nejen násilí a brutalita. Momenty z amerických protestů, které vám vrátí naději v lidstvo

Spojené státy za sebou mají neuvěřitelný víkend. Násilné nepokoje a policejní brutalita ale zakrývají řadu solidárních momentů. Podívejte se na přehled těch pozitivnějších momentů z posledních dní.

Spojené státy mají za sebou opravdu divoký víkend. Protesty proti policejní brutalitě se na mnoha místech zvrhly v násilnosti. Situace se v celé řadě měst naprosto vymkla z rukou policie. Množství policejních sborů má na svědomí těžko omluvitelné excesy, včetně najíždění do protestujících vozidly a útoků na novináře. Rabující po celých státech napadli bezpočet lidí, především majitelů drobných podniků, kteří chránili svůj majetek. Při pohledu přes Atlantik na celou tu zkázu a chaos může trochu zapadnout velké množství protestů, které se nezvrhly. Aniž bychom chtěli snižovat hrůzu a význam veškerého proběhlého násilí, přinášíme zdaleka neúplný seznam nadějnějších momentů z posledních dnů ve Spojených státech.

Proslov Killera Mikea

Na prvním místě si jednoznačně zaslouží být uveden rapper Killer Mike se svým proslovem na tiskové konferenci atlantské starostky. „Jsem pekelně naštvaný. Dneska jsem se probudil a chtěl jsem, aby celý svět shořel, protože mě už unavuje sledovat, jak černí muži umírají,“ říká tu Killer Mike. „Je ale naší povinností nespálit do základů vlastní dům,“ vysvětloval v proslovu, který nemá smysl přepisovat.

Policie ve Flintu

Už teď je jedním z nejproslulejších momentů uplynulých dnů video z Flintu v Michiganu, kde se v ostrém kontrastu s brutálními záběry, které jste mohli vidět z jiných míst v USA, policejní sbor přidal k protestujícím. Ti na policisty skandovali „Pojďte s námi“ a místní šerif Chris Swanson jim vyhověl. „Chceme v tom být s vámi, opravdu. Proto jsem si sundal helmu, odložili jsme obušky a chci, aby tohle byl spíš průvod, ne protest,“ říká Swanson ve videu.

Poklidný protest v Denveru

Působivá demonstrace se konala v sobotu před kapitolem v Denveru, hlavním městě státu Colorado. Demonstranti si ve vzpomínce na George Floyda, který před týdnem zemřel po brutálním zásahu minneapoliské policie, lehli na zem a skandovali „Nemůžu dýchat“. Slogan je spojený nejen se smrtí Floyda, ale i Erica Garnera, který za podobných okolností zemřel v roce 2014.

Osamělý policista v Louisville

Samozřejmě že ne všechny protesty byly poklidné. V průběhu divokých nepokojů v Louisville ve státě Kentucky se například jeden policista oddělil od zbytku svého sboru. Místní protestující okolo něj utvořili lidský řetěz, aby ho uchránili.

Minneapolis

Minneapolis, největší město státu Minnestota, je středobodem veškerých nepokojů. Právě při zprávách z tohoto města ale může nejvíce zapadnout, že i zde je většina protestujících nenásilná. Podívejte se na video z poklidného protestu před policejní stanicí zdejšího pátého okrsku, jen tři míle vzdálené od stanice ve třetím okrsku, která je ohniskem celých nepokojů.

https://twitter.com/lindsywood7/status/1267004434120310784

Do Minneapolis byla povolána kvůli násilným nepokojům i Národní garda. Nicméně i její členové ukázali, že se dokáží podílet na deeskalaci situace. „Budeme vám naslouchat, dokud tu budete,“ říká nejmenovaný důstojník na videu agentury AFP.

Target v Brooklynu

Když se v davu v newyorském Brooklynu začaly ozývat hlasy volající po vyrabování místní pobočky obchodního řetězce Target, skupina demonstrantů vytvořila hráz ze svých těl a nebezpečnou situaci uklidnila.

Policie v Atlantě

Velkou chválu si vysloužila policejní ředitelka Erica Sheilds z Atlanty v Georgii za svoji empatickou komunikaci s rozjitřenými protestujícími. „Jsem tu s vámi proto, že jsem viděla, jak moji muži stojí tváří v tvář tomuto davu a všichni uvažují, jak mohou použít sílu. A tak to pod mým dohledem nebude,“ říká na videu jedné ženě.

https://twitter.com/JI_ZHENG/status/1266878076417433600

Její přístup se evidentně podepsal i na jejích podřízených. „Máte právo být nasraní,“ říká atlantský policista uprostřed davu. „Ale támhle ti ostatní si to nemyslí,“ oponuje mu protestující a ukazuje mimo záběr, pravděpodobně směrem k jiným policistům. „Proto jsem jim řekl, ať zavřou hubu,“ odpovídá policista, načež ho protestující uznale zdraví.

https://twitter.com/RexChapman/status/1266581004363476992

New Jersey

Vesměs poklidný průběh měly demonstrace i v New Jersey. I zde se část policistů připojila k pochodu. V jeden moment nesli s demonstranty transparent s nápisem „Standing in solidarity“ a dokonce chvíli skandovali „No justice, no peace“.

Podívejte se také na video zachycující choreografii protestujících v Newarku.

Solidární policie napříč USA

Mezi nejsilnější momenty patřila právě vyjádření podpory ze strany policejních sborů. Stalo se tak všude možně napříč celou Amerikou. Podívejte se na pár příkladů.

Santa Cruz, Kalifornie

Miami, Florida

Kansas City, Missouri

Portland, Oregon

Des Moines, Iowa

Coral Gables, Florida

„Kázání“ Chrise Hayese v Charlotte

Na závěr, pokud stále máte problém pochopit motivaci některých protestujících, velmi dobře vám ho osvětlí virální video ze severokarolínské Charlotte, ve kterém svoje frustraci a bolest ventilují tři muži rozdílných věků. Nejvýrazněji tu uvidíte místního Chrise Hayese, se kterým si můžete přečíst rozhovor na webu Charlotte Magazine.

Zveřejnil(a) Christina Black dne Sobota 30. května 2020

 

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále