Zde může být vaše reklama.

Novinka na gastromapě - pomalu připravované Maso v housce

Novinka na gastromapě - pomalu připravované Maso v housce

foto: Archiv redakce

01. 06. 2020 - 15:00

11. květen, to je datum, které si milovníci kvalitní gastronomie určitě zapamatují. Právě v tento den, kdy přišla další vlna rozvolnění „koronarestrikcí“, byl Olomoučanům představen nový projekt s názvem Maso v housce. Stojí za ním tým Lobster Restaurant, zejména dvojice František Pospíšil, šéfkuchař a vedoucí kuchyně Lukáš Vrba. Mimochodem, oba dávní absolventi jesenické Hotelové školy Vincenze Priessnitze. Krásný příklad toho, jak se absolventi z našeho kraje nejprve vydali do světa, získali zkušenosti a ty teď opět předávají dále v regionu. Donedávna zejména pod vlajkou restaurace Lobster, nyní i s novým projektem. 

Na facebookové stránce „Maso v housce“ se lze dočíst například tohle: „než je dáme do pitsmoker, tak je očistíme, okořeníme a necháme alespoň 48 hodin naložená. Poté je táhneme 2 hodiny na kouři při 120 stupních a následně další 2 hodiny při 100 stupních. A tohle je výsledek – chutná, šťavnatá a rozpadající se žebra“. Již i jen samotný text bez fotky vyvolává vášnivou touhu ochutnat to, no ne? Teda alespoň na mě to takto zapůsobilo a ihned jsem vyrazil na ochutnávku. Nakonec jsem si vybral Pork Belly Sandwich. Úžasný masitý bůček, skvěle dochucený, šťavnatý s chutnou omáčkou a skvělou žemlí. I nyní při psaní jsem na něj opět dostal chuť a mohu vřele doporučit. Má touha byla velká a po pár dnech jsem vyrazil i na zmiňovaná žebra, opět skvělý zážitek. Chtěl jsem se ale dozvědět více a dostat se z obyčejného strávníka do roviny alespoň trochu poučeného rádoby odborníka. A tak jsem se zeptal těch nejpovolanějších. 

Kdo z vás s tímto nápadem přišel a kdy se zrodil? 
František: S Lukášem jsme seděli u sklenky vína a přemýšleli o tom, jak využít prostor bývalého Majáku, tak aby to bylo pro lidi něco nového a zajímavého. No a tenkrát mě napadlo udělat právě toto americké grilování. On souhlasil, a tak jsme se do toho společnými silami vrhli. Každý jsme přišli s nějakými nápady a pomalu to začali dávat dohromady. Ale celkově jsme to dokázali zvládnout asi za necelých 14 dní.

Lukáš: Přesně jak říká František. Popravdě to byla reakce na všechny ty restrikce, navíc prodej ze stánku byl povolený a my jsme chtěli vyvinout nějakou přínosnou aktivitu. Tento nápad byl v dané situaci prostě boží.

Dočetl jsem se, že máte 450 kilový pit smoker. Jaký je rozdíl mezi klasickým grilem a pit smokerem? 
František: Rozdíl je ten, že na klasickém grilu grilujeme maso na přímém ohni (žáru) nebo nad uhlím. My ale topíme mimo gril v topeništi a odtud nám proudí horký kouř celým grilem. Dokážeme klapkami regulovat teplotu uvnitř grilu a tím jsme právě schopni toho pomalého pečení.

Lukáš: Navíc je vcelku objemný, takže můžeme uspokojit mnoho zákazníků. No a když se na něj člověk podívá, maso z něj prostě musí ochutnávat dál a dál J.

Je složité jen tak ze dne na den sehnat takové zařízení?  
František: No ze začátku jsme si ho chtěli nechat vyrobit, ale to by trvalo hodně dlouho. Nakonec se na nás usmálo štěstí a našli jsme firmu která tyto grily prodává a dokonce ho měli skladem. Tak jsme ho měli za 3 dny u nás . 

Tak už tomu rozumím. Ještě mi přibližte hlavní rozdíly mezi klasickým burgerem a vaší nabídkou. 
František: Hlavní rozdíl je ten, že je to maso grilované v celých partiích po dobu až 10 hodin podle druhu masa. Potom ho krájíme nebo trháme a spolu s dalšími surovinami dáváme do housky. Velká výhoda oproti burgeru je v tom, že dokážeme rychle kompletovat sadwiche, protože to maso je už hotové.

Lukáš: Navíc maso z pit grillu má nezaměnitelnou chuť a vůni po dřevě. 

Jakýmsi podtitulem pod názvem „Maso v house“ je „low & slow“. Už jste to nastínili, ale přibližte ještě čtenářům, co přesně si pod tím představit a k čemu je to dobré?  
František: Znamená to, že ty celé partie masa pečeme na nízkou teplotu pomalu nebo chcete-li dlouho. Tím to maso dostane tu kouřovou nebo uzenou chuť a hlavně je pěkně šťavnaté a měkké. Ale k tomu, aby to tak chutnalo, je za potřebí spousta dalších věcí jako je ochucení, odpočívání toho masa atd.

Tak schválně, co z nabídky nejvíce chutná Vám, Františku a co Vám, Lukáši? 
František: Já mám jasného favorita – hovězí žebra v housce s pikantní omáčkou Harissa. Ale teď jsme zkoušeli novinku asi  7hodin pečené vepřové koleno a bylo taky super.. 

Lukáš: To hovězí žebro je vážně skvělé, ale také máme úžasný bůček. Buď jen tak s hranolkami a coleslaw salátem, anebo v housce s koriandrovo-mátovou omáčkou.

Kdybyste měli říct v jedné větě, proč stojí „Maso v housce“ za návštěvu a ochutnání, jak by ta věta zněla? 
František: Hlavně je to něco nového (unikátního), co v Olomouci ani v okolí nikdo nedělá a taky protože je to moc dobrý.

Lukáš: Je to kus geniálního masa v perfektní briošce, jsme tady každý den a čekáme na vás, ale pospěšte, protože tady budeme pouze do podzimu a potom zase na jaře

Další články