Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejmenší OLED TV se chystá na trh. LG uvádí řadu CX

1.6.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Na evropské trhy se dostávají 4K LCD TV z nové řady LG CX, která zahrnuje modely v několika úhlopříčkách s Dolby Vision IQ, HDMI 2.1 a dalšími funkcemi. Nejvíce pozornosti vzbuzuje první 48" OLED TV.
Mezi OLED TV, které LG představilo začátkem letošního roku, byly také modely CX. Jedná se o nástupce loňské série C9 a dostupné jsou v široké nabídce úhlopříček: 48, 55, 65, 77 nebo 88 palců. Zájemce o menší televizor potěší především 48" varianta, která se v nabídce LG OLED TV objevila vůbec poprvé. Svými funkcemi a obrazovou kvalitou se nijak neliší od větších sourozenců, ale v kompaktnějším provedení vhodném i pro menší interiéry. Všechny modely používají rozlišení 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixelů), ale vzhledem k nejnižší úhlopříčce se může 48" varianta pochlubit nejjemnějším obrazem – podle výrobce je hustota pixelů srovnatelná s 96" 8K TV.
 
 
O zpracování obrazu se stará procesor Alpha 9 třetí generace a k dispozici je také nativní hardwarová podpora kodeku AV1, který postupně nasazuje třeba YouTube nebo Netflix. Mezi letošní novinky patří technologie Dolby Vision IQ, která optimalizuje obraz také na základě okolních podmínek (např. světla v místnosti. Režim Filmmaker Mode potom vypne post-processing, takže přiblíží kvalitu obrazu tomu, jak byla zamýšlena filmovými tvůrci. LG televizory z řady CX prezentuje jako ideální modely pro hráče, a to díky nízkému zpoždění na vstupu, rychlé době odezvy nebo kompatibilitou s technologií Nvidia G-Sync, která umožňuje plně přizpůsobit snímkovou frekvenci hardwaru.
 
Na své si přijdou také budoucí majitelé herních konzolí nové generace: PlayStation 5 a Xbox Series X. LG totiž přidalo podporu HDMI 2.1 se všemi podporovanými funkcemi jako automatický režim nízké latence (ALLM), variabilní obnovovací frekvence (VRR) nebo vylepšené propojení s audio zařízením (eARC). Dříve se objevily informace, že LG u HDMI 2.1 v letošních televizích přiškrtilo propustnost, ale to uživatele vzhledem k absenci obsahu nemusí příliš trápit. Pro hráče může být mnohem důležitější režim HDR Gaming Interest Group (HGiG), který umožňuje hraní v HDR. V oblasti zvuku je podporován formát Dolby Atmos nebo technologie Acoustic Tuning, která prostřednictvím umělé inteligence optimalizuje zvuk na základě okolního prostředí.
 
Nové LG OLED TV se již začínají prodávat na vybraných trzích. Nejočekávanější 48" varianta by měla přijít koncem června na klíčové trhy.
  • OLED88CX9LA – neznámá cena a dostupnost
  • OLED77CX9LA – 6 999 eur (188 000 Kč)
  • OLED65CX9LA – 3 099 eur (83 000 Kč)
  • OLED55CX9LA – 2 299 eur (62 000 Kč)
  • OLED48CX9LB – 1 799 eur (48 000 Kč)
Zdroj: Tisková zpráva, Flatpanelshd.com