Tropická bouře Amanda pustošila Střední Ameriku, nejméně 14 mrtvých

Na Guatemalu a Salvador udeřila v neděli tropická bouře Amanda, která si tam vyžádala nejméně 14 životů. Kvůli silnému větru a dešti na mnoha místech vypadly dodávky proudu a některé řeky se vylily z koryt. Jedná se o první tropickou bouři letošní sezóny v Tichém oceánu, napsala agentura AFP.

Prezident Salvadoru Nayib Bukele vyhlásil kvůli nebezpečí sesuvů půdy na 15 dní stav nouze. "Prošli jsme těžkou situací. Litujeme 14 zemřelých a toto číslo by mohlo ještě narůst," poznamenal místní ministr vnitra.

Deset lidí zemřelo v hlavním městě San Salvador a další tři v centrální části země ve městě San Juan Opico. Úřady neuvedly, odkud pocházela poslední z obětí. Asi 4200 lidí muselo opustit domovy a ubytovat se v nouzových úkrytech. "Žijeme v bezprecedentní situaci, hluboká krize, která se přidala k další enormní krizi, jakou naše země dosud nepoznala," prohlásil starosta salvadorské metropole s odkazem na pandemii covidu-19.

Úřady varují, že silný déšť má pokračovat také v dalších dnech a hrozí proto riziko dalších záplav, které již nyní zasáhly asi 200 domů a zablokovaly některé silnice. V příštích hodinách by mohlo spadnout až 400 milimetrů srážek, přičemž průměrný roční úhrn v zemi činí asi 1800 milimetrů.

Zbytky bouře se nyní nachází nad Yucatánským poloostrovem a podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) existuje asi 80 procentní šance, že se z ní do 48 hodin vytvoří cyklóna.

Související

Více souvisejících

Bouře San Salvador guatemala Počasí Nayib Bukele

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 47 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy