Největší pohroma pro včelaře? Včelí mor a sršně z Číny

1. červen 2020

Včelí mor, to je největší neštěstí, které může včelaře postihnout. Je to bakteriální onemocnění, které se množí na včelím plodu. Žádná antibiotika na něj nezabírají. V Pardubickém kraji už se vyskytla dvě ohniska.

„Bakterie se potravou dostanou do trávicího traktu. Tam prorostou a ze zárodku udělají páchnoucí hmotu, která je plná spór, které se dále rozšiřují,“ vysvětluje pardubický včelař Evžen Báchor. Jedinou prevencí je pravidelná kontrola čistoty úlu a obměna včelího díla. Jedině zdravé včely se silnou imunitou přežijí.  

Inkubační doba až sedmdesát let

Kde se spóry včelího moru berou, to se nedá přesně zjistit. Do úlu je mohou přinést včely odjinud. Nebo se bakterie skrývají nepoznané v úlech mnoho let, aniž by o sobě daly vědět. Jejich inkubační doba je až sedmdesát let. Pokud se najde ohnisko moru, musí se okamžitě spálit. Poté se vytvoří ochranné pásmo v poloměru tří kilometrů. Odtamtud se nesmí přivézt ani vyvézt včely do té doby, než se udělá nová kontrola.

Sršně z Číny

Predátor v podobě čínské sršně, to je další nebezpečí, které nás podle Evžena Báchora možná už letos čeká. Samičky této sršně se před pár lety na zimu zavrtaly do květináčů s bonsajemi, které byly přivezeny z Číny do Francie. Z Francie už sršně expandovaly do Německa. Teď jsou v Bavorsku a ročně se posouvají až o sto kilometrů. Jsou velmi agresivní, loví včely. Během krátké doby vyberou z úlu úplně všechno. Včelím masem krmí své larvy.

„Časem budeme muset učinit zřejmě opatření po vzoru Francouzů. Ti si dávají před úly speciální sítě, kterými včely prolétnou, sršně nikoliv,“ říká Evžen Báchor.

Víte, co znamená, když včely rouskují?
Včely za letu rouskují nasbíraný pyl, který potřebují ke svému životu ve velkém množství. Co to znamená? Pyl mají včely při letu po celém těle. Jednotlivá zrnka proto nasliní a slepí. Tak vznikne rousek. Ten si vloží do košíčku na zadních nohách a ve včelíně pak rousky dál zpracovávají.

Spustit audio

Související