Soud plánuje v říjnu vyslechnout Zemana kvůli Mostecké uhelné. Případ rozdělil do dvou větví

Výslech prezidenta Miloše Zemana v trestní kauze Mostecké uhelné společnosti chce soud uskutečnit v říjnu. Na pondělním jednání to uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Silvie Slepičková. Původně Zemana plánovala vyslechnout prostřednictvím videokonference v dubnu a poté tuto středu, hlavní líčení ale v obou případech zkomplikovala koronavirová situace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milloš Zeman

Výslech prezidenta Miloše Zemana v trestní kauze Mostecké uhelné společnosti chce soud uskutečnit v říjnu. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zeman se má jako svědek vyjádřit k okolnostem prodeje státního podílu v Mostecké uhelné, který v roce 1999 schválila jeho tehdejší vláda. Slepičková v pondělí podotkla, že prezidentská kancelář vyšla soudu v obou předchozích termínech vstříc. Věří proto, že se videokonferenci se Zemanem podaří domluvit i na podzimní termíny hlavního líčení, které se mají uskutečnit v týdnu od 12. do 16. října.

Český soud zastavil stíhání Petra Krause v kauze Mostecké uhelné. Odpykává si trest ve Švýcarsku

Číst článek

K soudu se v pondělí z někdejších manažerů Mostecké uhelné dostavil jen Antonio Koláček. Ostatní obžalovaní – tedy Jiří Diviš, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký a bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora – se soudkyni omluvili. Diviš, který má české i švýcarské občanství, minulý týden avizoval, že se nezvládne dopravit z Curychu do Česka kvůli koronavirovým omezením. Zároveň ale trval na tom, že chce být na jednání přítomen osobně.

Soud ověřil na letišti a velvyslanectví, že Diviš měl pravdu, když poukazoval na to, že první let z Curychu do Prahy se uskuteční až 5. června a že hranice by se měly otevřít o deset dní později. Jeho advokát zároveň uvedl, že čtyřiašedesátiletý Diviš by ve svém zdravotním stavu jen obtížně zvládl osmihodinovou cestu autem a že doprava letadlem je proto jedinou možnou alternativou.

Rozdělení případu

Slepičková v pondělí proto Divišovu část kauzy vyloučila z hlavní větve případu k samostatnému projednání, což se týká i Čmejly, jemuž soud nedokázal doručit předvolání k pondělnímu jednání, a Sýkory, kterému nedorazil obhájce. Podle soudkyně jde nicméně jen o procesní postup a soud předpokládá, že při srpnových termínech hlavního líčení spojí obě části kauzy znovu dohromady.

Tři exmanažeři Mostecké uhelné uspěli ve Švýcarsku s odvoláním. Dál zůstávají na svobodě

Číst článek

Obžaloba tvrdí, že Koláček, Diviš, Klimecký a Čmejla utajeně získali kontrolu nad nadpoloviční většinou akcií Mostecké uhelné. Poté údajně záměrně vyčkali, až cena akcií firmy klesla, a poté od státu koupili jeho 46procentní podíl v uhelné společnosti přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu.

Podle obžaloby zaplatila Investenergy za podíl penězi, které pocházely přímo z Mostecké uhelné, odkud je předtím pětice obžalovaných vyvedla. Manažeři tak podle státního zástupce způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy korun.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Navíc argumentují tím, že v souvislosti s Mosteckou uhelnou už byli odsouzeni ve Švýcarsku za totožné skutky. Krausovu část obžaloby vyloučil český soud již dříve k samostatnému řízení a následně jeho stíhání zastavil, protože manažer nastoupil kvůli Mostecké uhelné do švýcarského vězení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme