Odposlechy reloaded: Poslechněte si cykly o Brianu Enovi, hudbě outsiderů a záludnostech českých coververzí

4. červen 2020

Po pauze se do vysílání vracejí premiéry nových Odposlechů - půlhodinového formátu pro hudbu alternativ, novátorů, rarit a pozdních objevů. Autor Pavel Klusák připravil na červen tři cykly, které pokládají otázky nad hudbou světovou i českou, populární i neznámou, vysoce profesionální i půvabně amatérskou.

03785032.jpeg

Minisérie se stručným názvem Eno se věnuje myšlenkám a přelomovým nahrávkám britského producenta, hudebníka a „konstruktéra systémů” Briana Ena. Ten proměnil nahrávací studio v nabitou zbraň, uvedl do světa ambientní hudbu, stal se demiurgem muziky velmi novátorské a na druhé straně stál za globálně populárními alby. Cyklus si všímá let, kdy byla jeho tvorba nejrevolučnější: začíná v šedesátých letech a končí v roce 1984, kdy Eno poprvé spolupracoval s irskými U2. Jediným výletem v čase mimo tento rámec je vzpomínka na pražskou první výstavu Briana Ena, jeho společnou instalaci s Jiřím Příhodou.

Jsem savec, otec, Evropan, heterosexuál, umělec, syn, vynálezce, Anglosas, strýček, celebrita, masturbant, kuchař, improvizátor, zahradník, muzikant, ředitel společnosti, zaměstnanec, neřidič, milovník vína, bručoun, producent, literát…
Brian Eno z jeho knihy A Year With Swollen Appendices

Po dobrém ohlasu série nazvané Outsideři jsou in, věnované příběhům osobností ze zdánlivých okrajů a z hudebního art brut, přicházejí Odposlechy s druhou sérií. Představí v ní hudbu a osud těch, kteří jakoby nepatřili do své doby a u nichž se část publika neubránila posměchu, aby čas docenil jedinečnou podobu jejich hudby.

Čtěte také

Mezi osobnostmi v druhé sérii je americký přelud s ukulele a láskou pro dávné písně Tiny Tim, nevidomý pouliční fenomén skvělé hudby a xenofobních názorů Moondog a oběť psychedelické éry Alexander Skip Spence. Sérii Outsideři jsou in II vysíláme v premiéře od 8. června.

V třetí z červnových minisérií se Odposlechy noří do nedávné historie československé popkultury. Nesnesitelná lehkost české coververze si ve čtyřech půlhodinách s láskou prohlíží půvab, absurditu i významové rošády českých verzí světových hitů.

Čtěte také

Přeneseme se do časů, kdy duchovní písně byly zbavené spirituálního obsahu, kdy podobný souzvuk určoval obsah a kdy původní eleganci a popovou drzost nahradil v textu odpovědný občanský postoj. Původní rešerše Pavla Klusáka tu volně navazují na jeho rozhlasový cyklus Podivný showbyznys. Sérii Nesnesitelná lehkost české coververze vysíláme v premiéře od 8. června.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio