ZAOSTŘENO NA: Policejní brutalita v Minnesotě nenechala spát Matthewa Healyho, Avril Lavigne nazpívala Let It Be

The 1975, Aminé, Kryštof (zleva) | Foto: Michael Klemm, Lukáš Matoušek, Kamil Klekar (archiv MonsterMusic)

Nový týden je tady a s ním i zbrusu nová rubrika ZAOSTŘENO NA, v níž se pravidelně podíváme na průřez novinek různými žánry českého i zahraničního hudebního světa. Matthew Healy vyvolal pozdvižení na Twitteru, Avril Lavigne v doprovodu dalších více než 60 hudebníků zpívá Let It Be od The Beatles a Ghostemane založil nový projekt.

Čtěte také: ZAOSTŘENO NA: Lana Del Rey vyvolala kontroverzi, rapper 6ix9ine vystřelil z vězení na první příčky hitparád

Chtěl se Matthew Healy jenom zviditelnit?

Kauza zatčeného Afroameričana George Floyda, který zemřel na následky policejní brutality v Minnesotě, doslova obletěla celý svět a zasáhla také hudební průmysl. Matthew Healy, frontman kapely The 1975, k zákroku Policie na svém Twitteru vyjádřil nesouhlas a spolu s postem o Floydovi sdílel také skladbu Love It If We Made It, která obsahuje kontroverzní text o chování dnešní společnosti. Ihned se bohužel vyrojilo několik kritiků, kteří ho obvinili z toho, že takovou tragédii pouze použil k propagaci nového alba Notes on a Conditional Form. Matty se rozhodl reagovat a uvedl, že píseň Love It If We Made It je v této situaci velmi výstižná a následně raději deaktivoval svůj účet na platformě Twitter.

Recenze: The 1975 do nového alba vnesli samolibost, chaotické experimentování, ale také jejich nejostřejší píseň

Aminé v boji proti znevýhodňování rasových menšin

K policejnímu násilí ve Spojených státech se vyjádřil i portlandský rapper Aminé. Dle svých původních plánů vydal novou píseň RiRi, kterou navázal na pár měsíců starý track Shimmy, a znovu dokázal, že se ve tvorbě nikdy nezmýlí. Singly měly původně navnadit fanoušky na slibovanou novou desku. Rapper se však rozhodl, že svou platformu využije k pomoci. Nabídl svůj nový merch a předobjednání desky již nyní, a 30 % výdělku hodlá věnovat minneapoliské odnoži NAACP, organizaci, jejíž cílem je bojovat proti znevýhodňování rasových amerických menšin.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Rapper Aminé v deseti číslech

Nesmrtelný hit Let It Be a 68 hudebníků v jednom coveru

S charitativními akcemi na podporu těch, které zasáhla pandemie Covid-19, jako by se roztrhl pytel. V posledních dnech se na hudební scéně do popředí těchto aktivit dostal charitativní videoklip proslulé skladby Let It Be od The Beatles, na jehož tvorbě se podílelo 68 prominentních hudebníků z řady uskupení celého rockového spektra i příbuzných žánrů. Na honosných aranžích společného coveru se tak například vedle zpěvačky Avril Lavigne podílel i známý kytarista Nuno Bettencourt z kapely Extreme, jeho kolegové Gary Cherone (zpěv) a Kevin Figueiredo (bicí) a další desítky muzikantů známých pro svou spolupráci se jmény jako Bon Jovi, B. B. King, Alice Cooper či třeba Rihanna.

Ghostemane založil nový hudební projekt

Temný americký rapper Ghostemane již dříve důkladně spojoval svou hip-hopovou tvorbu s prvky metalu. Jeho osobitá estetika nese mnohé z té black metalové a nyní se tento vliv naplno projevil i v samotné tvorbě, neboť tento neobvyklý umělec založil blackový projekt Blackmage. Jeho ohromující scream a záhrobní kytarové riffy jsou nyní k slyšení na EP Baader-Meinhof, jež je navíc sympatické svým poctivě špinavým zvukem.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Temný rapper Ghostemane a jeho kolaborace napříč hudební scénou

Kryštof vyprodali O2 arenu za pár hodin

Dva roky čekali fanoušci kapely Kryštof na čtvrtý ročník série festivalů Kryštof Kemp, který hned prvním ročníkem před šesti lety přepsal zvyklosti letních hudebních akcí. Společná stanování, zpívání u táboráku, zapojení členů kapely do celodenních aktivit, program cílený na děti i dospělé, všudypřítomnost jinak nedostupných hvězd na dosah ruky a krásné prostředí převážně přírodních amfiteátrů si našly cestu k fanouškům všech generací. V souvislosti s aktuální koronakrizí však kapela všech osm festivalů překládá na rok 2021 a pro letošek si chce jako bolístku uspořádat alespoň vánoční halový koncert v O2 areně. Zájem je obrovský, vstupenky totiž byly v prodeji ode dneška a zmizely během pár hodin.

Čtěte také: VIDEO: Kryštof vyzývají singlem “Hned teď” k tanci a smíchu


Napište komentář