Británie nepodpoří znovupřijetí Ruska do skupiny G7. Moskva své chování nezměnila

Britská vláda nepodpoří znovupřijetí Ruska do skupiny sedmi nejvyspělejších zemí světa G7. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. Dodal nicméně, že je na hostitelské zemi každého ze summitů, aby rozhodla o tom, jaké vůdce případně pozve jako hosty.

Americký prezident Donald Trump o víkendu uvedl, že se rozhodl přeložit summit skupiny G7 z konce června na podzim. Doplnil, že kromě členských zemí by chtěl pozvat také Austrálii, Rusko, Jižní Koreu a Indii. Do skupiny hospodářsky nejvyspělejších států světa G7 patří kromě USA rovněž Itálie, Japonsko, Kanada, Francie, Británie a Německo, jednání se pravidelně účastní také představitelé EU.

Rusko bylo z tehdejší skupiny G8 vyloučeno kvůli okupaci Krymského poloostrova v roce 2014 a Trump se už v minulosti vyslovil pro jeho návrat.

"Prostudujeme si detailně, co Spojené státy navrhují. Je běžné, že země, která G7 předsedá, si pozve další vůdce, aby se summitu účastnili jako hosté," řekl podle Reuters Johnsonův mluvčí.

"Rusko bylo ze skupiny G7 vyloučeno po anexi Krymu a zatím jsme neviděli důkazy, že změnilo své chování, což by ospravedlňovalo jeho znovupřijetí," dodal.

Související

Více souvisejících

G7 Velká Británie Rusko Boris Johnson

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy