Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Celebritami otřásla smrt George Floyda (†46) a brojí proti rasismu: „Budu to příště já?“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. června 2020
17:22

Stále více celebrit se vyjadřuje k násilné smrti Afroameričana Georgea Floyda (†46), který zemřel po tvrdém zásahu dnes už bývalého strážníka minneapoliské policie Dereka Chauvina. Slavné osobnosti včetně politiků, herců, zpěváků, sportovců, modelek a bavičů na svých sociálních sítích reagují na nastalou situaci ve Spojených státech. Legendární basketbalista Michael Jordan se nechal slyšet, že „Afroameričané a další menšiny už mají dost rasismu“, někdejší bývalá dáma Michelle Obamová promluvila o „nekončícím zármutku“, herec John Cusack dokumentoval nepokoje v Chicagu, když ho napadli policisté, modelka a ostrá kritička prezidenta Donalda Trumpa Chrissy Teigenová darovala přes 2,4 milionu korun na kauce za zadržené demonstranty.

Floyd zemřel minulé pondělí po brutálním policejním zásahu v Minneapolisu. Bývalý policista, který mu několik minut klečel na krku, stane 8. června před soudem. Chauvin čelí obvinění z vraždy třetího stupně a zabití, v Minnesotě mu hrozí až 25 let vězení.

Obamová už je vyčerpaná

Událost hluboce zasáhla i bývalou první dámu Obamovou. „Jako mnohé z vás i mě zasáhly nedávné tragédie,“ uvedla Obamová. „Jsem už vyčerpaná z toho neustálého zármutku, který nebere konce,“ pokračovala. Kromě Floyda připomněla i případy Afroameričanů Breonny Taylorové, která byla zastřelená doma, a Ahmauda Arberyho, který byl zabit při běhu.

Oblíbený hollywoodský herec Cusack natáčel protesty v Chicagu. „Policajtům se nelíbilo, že natáčím hořící auto, šli na mě s obušky,“ napsal na svém twitteru. Na jeho videu sice incident není vidět, zato je slyšet, jak na něj někdo křičí, aby si „hleděl svého a vypadl odsud“.

Cusackovo video

Zpěvačka Beyoncé ve svém videovzkazu zveřejněném na instagramu žádala spravedlnost pro Floyda. „Všichni jsme byli svědky jeho zavraždění v přímém přenosu, jsme zničení a znechucení,“ řekla s tím, že se obrací nejen na černochy, ale na všechny.

Pocity zlosti a beznaděje

Zpěvačka Rihanna uvedla, že ji zaplavil „pocit beznaděje, zlosti a smutku“ a že ji „pronásleduje Derek Chauvin“, což je policista, který byl v souvislosti s Floydovým úmrtím obviněn. Rapper Killer Mike prohlásil, že už ho „unavuje dívat se na to, jak umírají černoši“.

Manželka zpěváka Johna Legenda, modelka Teigenová, věnovala téměř 2 a půl milionu korun na kauce zadržených demonstrantů. Za svůj čin byla na sociálních sítích kritizována s tím, že podporuje „výtržníky a kriminálníky“. Modelka na to reagovala tím, že věnovanou částku zdvojnásobila.

„Budu to příště já?“

Michael Jordan odsoudil „rasismus zakořeněný v USA“ a Brit Lewis Hamilton kritizoval mlčení mezi esy světa formule 1, jemuž „vládnou běloši“. Další basketbalová hvězda Jaylen Brown, který hraje v Bostonu, jel autem patnáct hodin, aby se mohl zúčastnit protestu v Atlantě.

Mezi tenisty reagovala Serena Williamsová a na instagram umístila video zachycující dívku, která říká před publikem: „Jsme černoši a takhle bychom se cítit neměli“. Další tenistka Coco Gauffová napsala na síti TikTok: „Budu to příště já?“

Moderátorka Oprah Winfreyová vzkázala, že nestačí rozhořčovat se nad nespravedlností. „Nestačí říkat, že je to strašné. Nemůžeme tolerovat zločiny z nenávisti páchané představiteli této země,“ sdělila.

Kim Kardashianová ve svém tweetu napsala, že je nejen rozhořčená, ale znechucená a vyčerpaná, když se musí dívat na „matky, otce, sestry, bratry a děti trpící kvůli svému milovanému, nespravedlivě zavražděnému proto, že byl černoch“.

Zpěvačky kritizují Trumpa

Zpěvačka Billie Eilishová poukázala na prezidenta Donalda Trumpa, který o demonstrantech řekl, že jsou to gauneři, a vyjadřuje podporu ozbrojeným skupinám, které se snaží urychlit uvolňování opatření proti šíření koronaviru. „Když záleží na životech všech, tak proč jsou zabíjeni lidé proto, že jsou černí? Proč jsou pronásledováni imigranti? Proč mají běloši příležitosti, které lidé jiných ras nemají? Proč je v pořádku, když protestují lidé, kterým se řeklo, aby zůstali doma, a přitom mohou mít poloautomatické zbraně? Proč je v pořádku označit černochy za gaunery za to, že protestují proti vraždě nevinného člověka?“ napsala Eilishová.

Na Trumpa ve své reakci poukázala i Lady Gaga: „Dlouho víme, že prezident Trump selhal. Je v nejmocnější funkci světa, a přesto nabízí jenom neznalost a předsudky, zatímco životy černochů jsou mařeny. Přilévá oleje do ohně v systému, který je už tak rasistický, a všichni vidíme, co se děje. Je čas na změnu.“

K protestům v Los Angeles se připojila i zpěvačka Halsey, kterou zasáhl gumový projektil. „Opravdový vlastenec je ten, kdo se postaví proti vládě, když je to nutné, aby chránil prospěch ostatních občanů. Jsme vlastenci. Jestli vy nejste, jste zbabělec. Tak funguje demokracie,“ napsala Halsey na twitteru. Rapper Jay-Z telefonoval minnesotskému guvernérovi Timu Walzovi a dožadoval se spravedlnosti.

Prezidentský kandidát odrazuje od výtržností

„Naše země zažívá bolest, ale nesmíme té bolesti dovolit, aby nás zničila. Jsme rozhněvanou zemí, ale nesmíme dopustit, aby nás naše zloba pohltila,“ reagoval na vývoj v prohlášení demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Bývalý viceprezident navštívil dějiště sobotního protestu ve městě Wilmington ve svém domovském státě Delaware a mluvil s některými nespokojenými občany.

Prohlášení k událostem vydala i velká média a studia jako Disney, ViacomCBS, Warner Bros., Netflix, Amazon, Hulu nebo HBO. „Mlčet znamená podílet se na vině. Na životech černochů záleží. Máme k našim černošským členům, zaměstnancům, tvůrcům a talentům povinnost mluvit nahlas,“ tweetoval Netflix.