instagram @kitchenettehome

Flapjack

Flapjack

Asi vás moc nepřekvapí, že všemožné domácí musli tyčinky a granolu doma milujeme. Pár receptů už tu na blogu je a dneska přibyde tento nový. Flapjack je tyčinka, která by měla být křehčí a na skus měkčí, ne úplně křupavá jako granola. Naše rodina je celkem v pohybu, jezdíme hodně často ke koním, a to pro mě vždycky znamená zabalit košík nějaké svačiny. Většinou to právě řeším krabičkou čerstvé zeleniny, ovoce a nějakou zdravou tyčinkou nebo domácím chlebem. 

V receptu si můžete trochu pohrát se složením podle vlastních zásob nebo i obliby. Například dnes jsou k dostání vločky všech možných obilnin. Tak si tyčinky můžete udělat třeba i z quinoy a rýže, nebo namíchat ovesné vločky třeba s těmi pohankovými atd… Semínka, sušené ovoce a případně koření také vyberte podle sebe a pokud zachováte poměr surovin, recept bude fungovat. Toto množství vyjde na jeden velký plech a 32 kusů čtverečků, jako vidíte na fotkách. Skladujte je ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Můžete je balit na cestu třeba do pečícího papíru. A hodí se skvěle samozřejmě i do jogurtu nebo mléka, jako jakákoli granola.
Děkuju Bille, že se stala partnerem tohoto receptu, jako už mnoha předtím. :-)

25 minut - 32 porcí
Flapjack

Ingredience

  • 400 g másla

  • 200 g třtinového cukru muscovado

  • 300 g medu

  • 300 g ořechů a semínek (použila jsem dýňová, slunečnicová a lněná semínka, pekanové ořechy)

  • 300 g brusinek a hrozinek

  • 700 g ovesných vloček

  • Špetka soli

  • (můžete přidat koření, jako vanilka, skořice, kardamom, …)

Flapjack

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 150 °C funkce horní a spodní ohřev. Vymažte si velký plech ideálně sprejem na vymazávání a nebo si ho vyložte papírem na pečení.

2.

Do menšího hrnce dejte máslo, cukr, med, sůl i koření. Na nízký výkon tuto směs zahřejte a míchejte, dokud se vše hezky nespojí v jednotný sirup.

3.

Do velké mísy nasypejte všechny zbylé ingredience, tedy ovesné vločky, semínka, hrubě nasekané ořechy i sušené ovoce. Na závěr do mísy přidejte všechen vzniklý sirup a vše dobře promíchejte. Tuto směs přesuňte na plech, dobře rozprostřete a pomocí kousku pečícího papíru a dlaně dobře urovnejte a utemujte.

4.

Pečte 40 minut dokud nebude povrch hezky zlatý. Plech z trouby vyndejte, nechte dobře vychladnout a až pak rozkrájejte na libovolně velké kousky. Pokud vaše kousky budou tak velké, jako ty moje, vyjde vám z tohoto množství přibližně 32 porcí.

Flapjack
Flapjack
Flapjack
Flapjack
Flapjack
Flapjack
Flapjack
Flapjack
Newsletter