Přes sedm desítek lidí dnes protestovalo před budovou Úřadu vlády, kde v tu samou chvíli probíhala schůzka kabinetu Andreje Babiše. Tématem happeningu Greenpeace bylo tleskání korporacím. Humornou a ironickou formou protestu organizace Greenpeace upozorňovala na vážnou problematiku nově uvažovaných a předkládaných opatření české vlády, ze kterých budou profitovat velké korporace a znečišťovatelé.

V rámci happeningu účastníci ironicky zatleskali nápadům vlády i velkým korporacím za jejich snahu, ale zároveň vzkázali, že peníze musí jít primárně lidem, ne velkému byznysu, který navíc často plánuje ničit životní prostředí stejně jako dříve.

Demonstrace proti vládním návrhům. (c) Greenpeace – Petr Zewlakk Vrabec

Hlavním příkladem je hojně kritizovaný nápad aby stát odkoupil česko-čínské aerolinky Smartwings, které operují na pražském letišti. Firma nepředstavuje pro stát žádnou strategickou dopravu a v minulých letech majitelé získávali vysoké zisky.

Dále vláda plánuje co nejrychleji schválit zákon o podpoře jaderné energie a smlouvy z ČEZem a poskytnout firmě půjčku. Část těchto nákladů má jít ze speciálního poplatku, který mají zaplatit všichni spotřebitelé elektřiny. Jedná se o projekt v řádech stovek miliard korun a závazek doplácet ČEZu cenu elektřiny na minimálně 30 let.

Kontroverzní jsou i plány ministerstva zemědělství, které v reakci na současné sucho oznámilo, že hodlá betonovat nové přehrady na desítkách míst naší republiky, což spíše než se suchem, pomůže ekonomicky hlavně velkým stavebním firmám.

Dalším z nápadů, který sklidil kritiku od veřejnosti i od ekonomů, byl návrh ministerstva financí spočívající ve zpětném uplatnění daňové ztráty bez jakéhokoli omezení, což mohlo velkým nadnárodním firmy s trochou daňové optimalizace přinést miliardy korun ze státního rozpočtu. Naštěstí v pátek poslanecká sněmovna omezila tento nástroj a stanovila horní hranici pro příspěvky ze státního rozpočtu na 30 milionů korun.

Média dnes také informovala, že stát jedná o dotacích společnosti OKD, která těží černé uhlí v Moravskoslezském kraji. Hovoří se o částce 5 až 7 miliard korun.

Jiří Jeřábek z Greenpeace říká: 
“Firma Smartwings není žádnou vizitkou ČR, jak jsme mohli slyšet. Stát by neměl dávat speciální podmínky velkým korporacím a jejich vlastníkům, často registrovaným v daňových rájích. Nesmí se zapomenout na lidi, kteří akutně potřebují pomoc. Zároveň za nás koronaviová krize nevyřeší problémy životního prostředí. Potýkáme se s největším suchem za 500 let a je třeba začít investovat do řešení, která navrátí půdě schopnost zadržovat vodu, a řešit příčiny současného sucha – změny klimatu.”

V dubnu Greenpeace zveřejnilo výzvu Zdravá budoucnost, která po vládě s požaduje opatření na vybudování bezpečnější, odolnější, spravedlivější a udržitelnější České  republiky.

Účastníci a účastnice akce byli vyzváni k nošení roušek a k zachování bezpečných rozestupů.