Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Báječné moravské zelňáky jedné šikovné babičky

Tyto moravské zelňáky si jednoduše upečete v troubě a jsou hotové za pár minut. Chutnají báječně a mohou předčit i všemi milované bramboráky!
zelňáky
Zelňáky mají mnoho vitamínu díky zelí, které obsahují. (zdroj foto: pinterest.at)

Zelňáky si můžete připravit, když zrovna nemáte mnoho času a chcete rodině udělat rychlý a chutný oběd, nebo večeři. A pokud máte ratolesti, můžete do nich tímto způsobem lstivě dostat i nějaké ty potřebné vitamíny ze zelí. Tento recept je od jedné skvělé babičky z Moravy a my se o něj s vámi podělíme.

Moravské zelňáky a potřebné suroviny

K přípravě tohoto výborného a rychlého jídla vhodného na jakoukoliv příležitost budete potřebovat především tyto tři základní suroviny:

  • 220 gramů mletého vepřového masa
  • půl kila kysaného zelí
  • jednu větší bramboru, nahrubo nastrouhanou

Pak si také připravte tyto ingredience: lžíci slunečnicového oleje, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 3 jarní cibulky jemně nakrájené, 1 menší cibuli nadrobno pokrájenou, 260 gramů polohrubé mouky, 260 ml mléka, kypřící prášek.

Pokud chcete pokrm chuťově zpestřit, pak jsou vhodné i nějaké bylinky dle chuti. Když si jídlo budete dělat jen pro sebe, můžete jej doplnit i o pálivé chilli, které dodá pokrmu správný říz. Dále budete potřebovat i trochu celého kmínu, sůl, pepř, majoránku či oregano.

Moravské zelňáky – postup

Kysané zelí zbavíte přebytečné šťávy a pokrájíte na drobnější kousky. Zelí poté přendáte do větší mísy a přidáte vepřové mleté maso, pokrájenou cibulku klasickou a také tu jarní, pepř, česnek a řádně promícháte. Postupně k hmotě přidáte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vejce, mléko, slunečnicový olej a případně další koření dle chutí. Vytvořená směs by konzistencí měla tak trochu připomínat těsto na bramboráky. Měli byste docílit hustějšího a roztíratelného těsta.

Pečení v troubě

Těsto, které jste vytvořili, pak vlijete na plech vypodložený pečícím papírem. Na vrch můžete přisypat dle libosti uzeniny na kostičky pokrájené, například šunku, slaninu, nebo klobásu. Zkrátka všechno, co doma rádi jíte. V troubě nastavené na 180 stupňů pečte asi 20 minut. Zelňáky ale poctivě hlídejte, aby se nepřipálily.

K TÉMATU  Vláčný jogurtový moučník pro jednoho k nedělní kávě

Ideální doba je taková, kdy se vrch zelňáků zbarví zlatavě. Zelňáky nevyžadují při servírování další speciální přípravy. Jsou skvělé jak teplé, tak studené. Můžete si k nim třeba otevřít své oblíbené pivo. A co vás mimo jiné může těšit? Že tohle jídlo obsahuje velké množství zelí, které je velice zdravé a plné vitamínů prospěšných pro tělo!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Až ochutnáte toto domácí nakládané zelí, zapomenete na to kupované z obchodů

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek