Pojišťovny po celém světě utrpí kvůli krizi ztrátu odhadem kolem 203 miliard USD [cca 5 bil. Kč]. Z toho 107 miliard USD [cca 2,6 bil. Kč] připadá na pojistné plnění, zbývající část jsou ztráty na investičních portfolií pojišťoven. Vyplývá to z dat Lloyd’s of London. Mnohé pojišťovny přitom již nyní hlásí miliardové ztráty.

Podle odhadu pojišťovacího trhu Lloyd’s of London [na fotografiích] ztráty z pojistného plnění budou u krize covid-19 srovnatelné s nejkatastrofičtějšími hurikány z posledních let. A mohou se ještě zvýšit, pokud se virus nepodaří dostat pod kontrolu. Odhady Lloyd’s of London přitom nezahrnují ztráty pojišťoven na životním pojištění. I zde lze očekávat nárůst výdajů pojišťoven, byť například na českém trhu mnoho z pojišťoven uplatňuje výluku z pojistného plnění z důvodu pandemie. To ale neplatí pro všechny pojišťovny.

Některé pojišťovny proplatí i karanténu. Ale ne všechny

Dodejme, že aktuálně počet případů nákazy nemocí covid-19 ve světě podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse [JHU] překonal hranici šesti milionů. Z tohoto počtu nakažených dosud přes 367 000 lidí na komplikace související s infekcí covid-19 podlehlo. Nejpostiženější zemí jsou dlouhodobě Spojené státy [1,76 mil. nakažených, 103 600 úmrtí]. Za USA s mírným odstupem následují Brazílie, Rusko, Británie a Španělsko s Itálií.

Pojišťovny hlásí vyšší pojistné plnění i propad majetku

Peníze za pojistné plnění v životním pojištěním budou [při uplatnění výluk] ale spíše drobné oproti tomu, kolik pojišťovny celosvětově vydají za další typy pojistných plnění. Pojišťovny se již nyní potýkají s náporem žádostí o výplatu škod například za zrušené akce. Třeba za olympijské hry či zrušený Wimbledon, v jehož případě pojišťovny vyplatí v přepočtu až tři miliardy korun. Na pojišťovny se obracejí i desítky tisíce firem s žádostmi o plnění kvůli přerušenému podnikání. Pojišťovny se snaží uplatňovat výluku, je však otázka, zda uspějí.

Ani tím pohroma, která se valí na pojišťovny nekončí. Pojišťovny přišly o miliardy eur a dolarů zejména kvůli propadům na finančních trzích. Investice totiž používají i k výplatě pojistného plnění. A zatímco pojistné plnění roste, hodnota investic na finančních trzích počátkem roku dramaticky klesla.

„Nemyslím si, že někdo v našem odvětví někdy viděl, že by se obojí stalo najednou,” vysvětluje generální ředitel Lloyd’s of London John Neal.

I proto mnohé evropské pojišťovny stáhly dosavadní výhled tvorby zisku a pozastavily výplatu dividend. A aby ne, jenom britská pojišťovna Lloyd’s odhaduje, že kvůli krizi covid-19 vyplatí svým zákazníkům až 4,3 miliardy dolarů [cca 104 mld. Kč]. To je částka, která zhruba odpovídá vyplacenému odškodnému po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i další pojišťovny. Většina z nich přitom již nyní ohlásila masivní propad hospodaření.

Čtvrtletní zisk německé Allianz klesl o 29 %

Pokles zisku za letošní první čtvrtletí oznámila již největší evropská pojišťovna Allianz. Té klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 29 procent na 1,4 miliardy eur [cca 38 mld. Kč]. Allianz, která působí i v ČR [cca 10% podíl na trhu], uvedla, že na vině je krize covid-19. Ta jí snížila celkový provozní zisk o 22 procent na 2,3 miliardy eur [cca 62 mld. Kč]. Zvýšil se jen v investičních fondech Pimco a Allianz Global Investors, a to o 19 procent. Zisk v divizi úrazového pojištění a pojištění majetku se snížil o 29 procent, v životním a zdravotním pojištění o 25 procent.

Allianz přitom již v minulých týdnech zrušila svůj cíl zisku na celý rok. Upozornila přitom na vysoké náklady spojené s výplatou pojistného kvůli přerušení podnikání a zrušení různých událostí, ale i nižší poptávce po cestovním pojištění a pojištění aut. Dodejme, že poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, u Allianz poskočil v posledních týdnech o 4,1 procentního bodu na 97,8 procenta. Přitom platí, že čím níže je tento ukazatel, tím větší je ziskovost pojišťovny. Naopak překročení hranice 100 procent znamená ztrátu pojišťovny.

Italská Generali je minus 85 procent

Zatímco většina evropských pojišťoven počítá ztráty za první čtvrtletí v nižších desítkách procent, největší italské pojišťovně Generali meziročně klesl čistý zisk v prvním kvartále rovnou o 85 procent. A to na 113 milionů eur [cca 3 mld. Kč]. Za poklesem stálo zejména snížení hodnoty investic o 655 milionů eur [17,6 mld. Kč]. A to v důsledku dopadu pandemie covid-19 na finanční trhy.

I tak se ale pojišťovně podařilo zvýšit provozní zisk téměř o osm procent na 1,45 miliardy eur. To je nad očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 1,3 miliardy eur [cca 39 mld. Kč]. Což finanční ředitel Cristiano Borean okomentoval tak, že první tři měsíce roku ukázaly dobrý provozní výkon a potvrdily solidní kapitálovou pozici skupiny. Dodejme, že i Generali, která působí v 50 zemích světa, je aktivní i v České republice, kde vlastní největší pojišťovnu Českou pojišťovnu.

Ve ztrátě je i rakouská Uniqa

Ztrátu za první čtvrtletí poprvé od dluhové krize v roce 2010 oznámila i rakouská pojišťovna Uniqa. Její ztráta dosáhla 13,2 milionu eur [cca 354 milionů Kč] po zisku 32,2 milionu eur před rokem [864 mil. Kč]. Na ztrátě se podílely rezervy 37,5 milionu eur [cca 1 mld. Kč], které si firma vytvořila v souvislosti s koronavirovou krizí, i náklady spojené s vichřicí Sabine a zemětřesením v Albánii.

Firma, která působí mimo jiné i v České republice, v této souvislosti také upozornila, že připravuje integraci aktivit francouzského konkurenta Axa v Polsku, Česku a na Slovensku, na jejichž převzetí za miliardu eur [cca 27 mld. Kč] se dohodla začátkem února. Což má své důvody. Šéf Andreas Brandstetter Uniqa uvedl v rozhovoru s agenturou APA, že východoevropské trhy zůstávají navzdory koronavirové krizi výnosnější.

„Proto tam chceme dál růst a získat touto akvizicí větší váhu,” řekl s tím, že například v České republice patří nyní Uniqa mezi šest největších pojišťoven na trhu.

I pojišťovně VIG klesl v prvním čtvrtletí zisk

Ztrátu ohlásila i rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group [VIG]. Té klesl v prvním čtvrtletí zisk před zdaněním o 4,4 procenta na 121,9 milionu eur [cca 3,3 mld. Kč]. Firma působí ve více než deseti zemích východní Evropy včetně České republiky. Předepsané pojistné se díky silné poptávce v Rakousku a Polsku zvýšilo o 7,2 procenta na 3,1 miliardy eur [cca 83 mld. Kč]. Kvůli krizi covid se od druhého čtvrtletí bude snižovat. Podle vyjádření pojišťovny měla vliv kromě krize covid-19 a s ní související propad kapitálových trhů i změna způsobu účtování rakouských bytových společností.

I přesto se pojišťovně podařilo nepatrně zvýšit čistý zisk. A to o 2,8 procenta na 85,8 milionu eur [2,3 mld. Kč]. Upřesněme, že skupinu VIG tvoří zhruba 50 firem ve 25 zemích, s jejími akciemi se obchoduje také na pražské burze. VIG loni dokončila spojení svých dvou českých pojišťoven – Kooperativy a Pojišťovny České spořitelny. Na pojistném trhu tak zůstala pouze Kooperativa. Spolu s druhou dceřinou společností, Českou podnikatelskou pojišťovnou, má VIG na českém pojišťovacím trhu podíl kolem 32 procent.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here