Demolice a gólový rekord aneb Události 26. kola FORTUNA:LIGY

01.06.2020, 19:40
Názory a komentáře
Po gólově chudém úvodním kole znovu rozběhnuté české nejvyšší soutěže přišly hody. V osmi zápasech šestadvacátého kola padlo dohromady 36 branek, což je rekord FORTUNA:LIGY a pro zajímavost stejně gólů, jako padlo v posledním kole hokejové extraligy.

A přišly i další zápisy do historie. Za zmínku stojí třeba překonání rekordu čistých kont v podání Ondřeje Koláře nebo jubilejní pětisté vítězství pražské Sparty, která se na něj teda pořádně načekala.

Kromě dvou utkání tohoto kola ve všech padly alespoň čtyři branky. Postupně se tedy podíváme na dramatické přestřelky Bohemians s Českými Budějovicemi a Teplic s Opavou, obrat Sparty v Karviné nebo jednoznačná vítězství titulových aspirantů z Edenu a Štruncových sadů.

Zápas kola


Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice

Drtivé výhry Plzně a Slavie určitě oko diváka neurazily, zápas Bohemians s Budějovicemi však tato utkání přeci jen o něco překonal. Pětigólové utkání přineslo těsnou výhru Klokanů, červenou kartu a především dvě opravdu výstavní trefy.

Gól kola


1. Ivan Schranz (Dynamo České Budějovice)

Po takovémto kole opravdu je z čeho vybírat. Ve většině ostatních případů by se do výběru dostaly i trefy Karabce, Karlssona nebo Schumachera, tady na ně ovšem nezbylo místo. První dvě místa patří hodně podobným brankám Schranze a Hložka, na třetím místě je díky dalekonosné ráně Jánoš.



2. Adam Hložek (Sparta Praha)



3. Adam Jánoš (Baník Ostrava)



Jedenáctka kola



Brankář - Martin Melichar (Příbram)

Při svém druhém ligovém startu mezi třemi tyčemi předvedl dobrý výkon. S inkasovanou brankou toho příliš nadělat nemohl, jinak si připsal několik zákroků a solidně si počínal i v rozehrávce.

Pravý obránce - Milan Havel (Viktoria Plzeň)

Svou druhou jarní šanci v základu chytil za pačesy. Po dvaceti minutách ještě jeho hlavičku vychytal Šeda, krátce před přestávkou už ale musel gólman kapitulovat. Havel přidal i gólovou nahrávku, to když po zemi nacentroval na Chorého.

Střední obránce - Dominik Simerský (Fastav Zlín)

Jistý výkon zlínského obránce umožnil jeho spoluhráčům, aby se vůbec mohli v závěru snažit o vyrovnání. Nečinily mu problém osobní souboje ani rozehrávka a baníkovským útočníkům pořádně znesnadňoval život.

Levý obránce - Till Schumacher (Bohemians Praha 1905)

Německý bek zahrál jeden z nejlepších zápasů a dočkal se i zasloužené odměny v podobě premiérového gólu na českých trávnících. To když mu po Bartkově pasu mimořádně sednul volej. Tuto pobídku Schumacher spoluhráčům vrátil, když asistoval na Vodhánělovu trefu.

Pravý záložník - Emmanuel Antwi (Příbram)

Ghanský křídelník měl lví podíl na tom, že Příbram ani ve druhém pokoronavirovém zápase neprohrála. Krátce před pauzou se dostal k odraženému balónu, načež povedenou ranou překonal Mandouse a srovnal gólový účet střetnutí.

Střední záložník - Aleš Čermák (Viktoria Plzeň)

Jeho druhý hattrick v kariéře. Už v úvodu otevřel proti svému bývalému klubu skóre, za dvacet minut měl na kontě už dvě branky. I v mezihře aktivní středopolař hattrick završil nedlouho po pauze, kdy si naběhl na centr z levé strany a s přehledem zakončil.

Střední záložník - Tomáš Holeš (Slavia Praha)

Další start ve středu zálohy se mu povedl na jedničku. Proti svému předchozímu zaměstnavateli se jevil velmi aktivně, své si odvedl i dozadu. Vrcholem jeho výkonu byla trefa z devětadvacáté minuty po Teclově přihrávce.

Střední záložník - Nicolae Stanciu (Slavia Praha)

I ve druhém zápase po obnovení ligy byl nejlepším mužem na hřišti. Zásluhou penalty se dočkal kýžené branky, na další dvě asistoval. Nejprve famózní přihrávkou připravil šanci Provodovi, následně předložil do tutovky Teclovi.

Levý záložník - Adam Hložek (Sparta Praha)

Díky zákroku na něj nebyl uznán karvinský gól z první minuty, v první půli se mu však stejně jako jeho spoluhráčům nevedlo. Po přestávce však nejprve parádní střelou poslal Spartu do vedení, o chvíli později sklepl míč skórujícímu Dočkalovi.

Útočník - Stanislav Tecl (Slavia Praha)

Tradičně aktivní a bojovný výkon tentokráte podpořil i produktivitou. Nejprve Hrubý jeho pokus vyškrábl z brankové čáry, krátce nato Tecl vybojoval pro spoluhráče penaltu a připravil gól Holešovi. Po pauze dostal kvalitní přihrávku a konečně rozvlnil soupeřovu síť.

Útočník - Jean-David Beauguel (Viktoria Plzeň)

Jeden gól, dvě asistence. Beauguel navázal na předchozí povedené představení a už v osmé minutě připravil proměněnou loženku Čermákovi. Po půlhodině sám skóroval, když dorážel Kayambovu střelu, ve druhé půli podruhé asistoval Čermákovi.

Nemělo by vám uniknout


Svému týmu příliš nepomohl Michal Kadlec, který se v závěru první půle nechal vyloučit za naprosto zbytečný zákrok mimo hru na Jana Kuchtu. V čase 1:54.



Pochvalu si nevyslouží za své vyloučení ani teplický Kodeš, který tak přidal další nepěkný zářez po způsobené penaltě (s tou v čase 2:08 tristně naložil Železník). Na rozdíl od Kadlece to však nebylo na konci první, nýbrž druhé půle. Na videu v 3:01.



V tomtéž zápase Opava vyrovnala hodně kontroverzním gólem. Vypadalo to totiž, že Juřena využil svého ofsajdového postavení.



A ještě zůstaňme v Teplicích, kde se příliš nepředvedl Fendrich proti Trubačově hlavičce.



Komicky působil i čtvrtý gól Plzně, Havlův dvakrát tečovaný pokus nakonec skončil v síti.



Zachyceno na sociálních sítích


Favorité možná už tolik ztrácet nebudou...

Každopádně tento víkend se opravdu dá zařadit mezi ty netypické.


Boleslavská obrana chvílemi vypadala, že stávkuje. Mimochodem, účet stojí za to sledovat.


Slabší den si kromě Jablonce a Boleslavi vybral i správce účtu Slovácka.


Obzvláště koncem prvního poločasu byl poněkud neklidný.


VAR v akci


VAR Karviná - Sparta: Videorozhodčí zkoumal, zda jablonecký Chramosta ve vlastním vápně nezahrál rukou. Nakonec však porušení pravidel nenašel a slávisté si tak museli na penaltu ještě chvíli počkat.



Přestože sami rozehrávali, museli sparťané lovit míč ze sítě už po šestatřiceti vteřinách. Naštěstí pro ně nakonec gól po dlouhém zkoumání uznán nebyl kvůli předcházejícímu faulu na Hložka.



Neuznaný gól přišel i na druhé straně, neplatila trefa Benjamina Tetteha. Podívat se můžete od času 2:50.



Změny v tabulce


Není žádné překvapení, že suverénní Slavia a Plzeň nadále drží první dvě místa se vzájemným osmibodovým rozestupem. Situace za nimi se však lehce zamotala. Zatímco Jablonec v Edenu schytal debakl, nedaleký Liberec uspěl a před podještědským derby tak rivaly dělí jediný bod. Po další remíze s o záchranu bojujícím celkem drží páté místo Baník, do elitní šestky díky vítězství po dlouhé době nakoukla Sparta.

Celky aktuálně se nacházející mezi sedmým a desátým místem schytaly v uplynulém kole porážky. Nadále se však drží na dostřel čelním příčkám. Třeba Slovácko má stejně bodů jako Letenští, o jeden bod pozadu je Mladá Boleslav a na tu má stejnou ztrátu trápící se jihočeské Dynamo. Elitní desítku uzavírá nadále olomoucká Sigma, ačkoliv už jen o skóre.

Bodově se na ni totiž dotáhli pražští Bohemians, kteří proti Budějovicím zapsali třetí vítězství v řadě. V souboji žlutomodrých se Teplice rozešly smírně s Opavou, mezi těmito dvěma celky se v tabulce nachází Karviná a Zlín. Výhry se konečně dočkala i poslední Příbram, jejíž šance na záchranu tak výrazně ožily.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26204254:864
2.Viktoria Plzeň26175454:2256
3.FK Jablonec26127743:3643
4.Slovan Liberec261331046:3442
5.Baník Ostrava26117837:2840
6.Sparta Praha26108847:3538
7.1. FC Slovácko26108831:3038
8.FK Mladá Boleslav261141143:4537
9.Dynamo České Budějovice261131241:4236
10.Sigma Olomouc26712732:3133
11.Bohemians Praha 190526961132:3933
12.FK Teplice266101023:4128
13.MFK Karviná26591221:3424
14.Fastav Zlín26651523:4223
15.SFC Opava26471513:4319
16.1. FK Příbram26461617:4718

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Janosuv gol teda jasna 1

Reagovat
Banikovec7

Reagovat
Frank Lampard 8

Pěkná jedovka

Reagovat
Mr.Mike

me se vic libil i gol Karlssona nez Schranz a Hlozan

Reagovat
mistr129

Fakt jsem vůbec nevěděl, jak to dát, všechny byly super. Po prvním shlédnutí jsem měl pořadí 1. Schumacher, 2. Jánoš, když jsem to ale viděl víckrát, přišly mi nejlepší ty dvě trefy v článku.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Spalovač šancí

Toto kolo bylo těžké, ale ten Schanzův gól mi z těch tří přijde nejlepší. Velmi dobře si odstoupil od stoperů do volného prostoru, dvěma dotyky se otočil a připravil míč na střelu a trefil to. Takže na rozdíl od Jánoše, který byl úplně volný a čelem k bráně, si Schanz musel prostor najít a ještě se otáčet. K úplné dokonalosti chybělo, aby otočku a přípravu na střelu zvládnul dotykem jedním.

Reagovat
smazaný uživatel

Čermák jasná reprezentace

Reagovat
žrout

Mohl by znovu rozjet ničivou kombinaci se Schickem z U21.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo by mohl ožralej zničit další auto.On se mu povede jeden zápas proti totálně odevzdané Bolce a tady ho místní experti cpou málem do Realu..

Reagovat
žrout

Jasně, jako mladej kluk udělal chybu a ty máš z toho Vánoce. Kolikrát budeš ještě připomínat, co se stalo před 2 lety? Přijde mi, že z toho máš radost. Přej a bude ti přáno. A já prostě Čermákovi přeju, aby naplno prokázal svůj potenciál, protože by to bylo jenom dobře pro ligu i český fotbal obecně. V U21 se Schickem a Černým byli prostě jinde a bylo by super, kdyby se znovu takto prosadili i v dospělé repre. Tehdy jsme skončili i před Belgiií. Schickovi se to daří, dalším jmenovaným hlavně vinou zranění ne. Tak jim prostě přeju, ať se z toho už natrvalo vyhrabou a naplno se prosadí. Hlavně Černý je na tom teď paradoxně nejhůře a myslím, že by mu mohl prospět návrat do ČR. Myslím, že kdyby šel teď do SKS, kde mají stejně křídla celkem slabá na úroveň toho týmu a při zranění Olayinky, tak by to prospělo oběma stranám. Jsem si jistý, že by šel pod Trpišem hodně nahoru jako ostatně téměř všichni talentovaní mladí čeští hráči, se kterými kdy pracoval a oni byli ochotní makat.

Reagovat
JeséRodriguez

Ten Černý to měl před zraněním v sobě, přesně takové křídlo našemu fotbalu chybí. Tah na branku, nebojí se vzít to 1 na 1, rychlé a krátké vedení míče, krásně si to uměl navádět do středu. Souhlasím, že by mu návrat prospěl. Čermák by taky jednou mohl klidně ven, hráč je to na ligu nadstandartní

Reagovat
žrout

Přesně, je docela smutný, že nemáme další typologicky podobné křídlo jako Černý. Je ho hrozná škoda, repre by ho strašně potřebovala, aby naplnil svůj potenciál. Konečně by pak na stranách nebyli jenom běžci.

Reagovat
JeséRodriguez

navíc se Schickem na hrotu a Součkem na DM by to ještě teda chtělo pořádnýho stopera, ale repre by měla více než solidní kostru.

Reagovat
žrout

Reagovat
smazaný uživatel

Stopeři jsou náš největší problém. Hlavně, že máme tři dobrý golmany

Reagovat
kilobyte

Stopery zrušit a hrát na 3 brankáře.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Losinho

Kolář vypadá, že toho stopera zvládne.

Reagovat
Spalovač šancí

Na křídlo máme Dočkala, ten rozhodně neběhá

Reagovat
žrout

měl jsem napsat "jenom běžci a flusalové"

Reagovat
kilobyte

Dočkal nikdy nebyl křídlo.

Reagovat
Salfovic

Tak minimálně pod Lavičkou a pod Vrbou křídlo hrál.

Reagovat
kilobyte

Hrál na straně, ale křídlo fakt ne.

Reagovat
Salfovic

Jasně, moje blbost.

Reagovat
Salfovic

Prostě takovej Pilař, tihle hráči jsou u nás asi prokletí.

Reagovat
JeséRodriguez

bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

Více už nelze souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Černý nemá místo v Utrechtu a měl by ho mít ve Slavii?

Reagovat
žrout

Graiciar nemá místo v trápící se Spartě a měl by ho mít ve Slavii, např? Ale o tom to přece je, že levně získáš někoho, v kom vidíš potenciál (a že má Černý potenciál jako kráva na naše poměry), byť se mu z nějakého důvodu teď nedaří. Protože kdyby se mu dařilo, je mimo tvé fin. možnosti.

Reagovat
jackinho10

Nechci rejpat, ale myslim si, ze i soucasna nejmladsi generace spartanskych fanousku se osmiste vyhry nedocka

Reagovat
kilobyte

I kdyby vyhrála každou sezónu jen 10 zápasů, což už má i v letošní bídě splněno, tak by to trvalo 30 let.

Takže pokud nesestoupí a nebo neutrápí všechny fanoušky, tak se dočkáme. Ti nejmladší klidně i tisícovky.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se může stát, že dojde k dalšímu zmenšení státu (Morava se trhne) a pojede se zase od nuly.

Reagovat
eL

Aha

Reagovat
ryzskej

Jo no, Morava je druhé Katalánsko... Teď byla dokonce demonstrace v Olomouci za nezávislost, jen se později ukázalo, že se jednalo o farmářské trhy.

Reagovat
kilobyte

Tak něco se bude muset stát, aby se nejmladší fanoušci Sparty nedožili 800. výhry.

Reagovat
Salfovic

Danda už něco vymyslí

Reagovat
martin1

Když mluvil Svědík o jejich zápasech v Liberci, tak z posledních 5 zápasů mají 5 ČK a 6 penalt proti, snad se potkají v nadstavbě, to budou pěkně kurzy.

Reagovat
martin1

*špatný článek

Reagovat
Spalovač šancí

Článek je dobrý, jen ty naše komentáře stojí za prd

Reagovat
Fabregas@ole

Která stoperská dvojice předvedla ostudnější výkon:

Štěpánek - Jeřábek vs. Mazuch - Pudil?

Reagovat
RuneSKS

Reagovat
PavlíčeQ

Vzhledem k tomu, že Štěpánek nastoupil do ostrýho zápasu poprvý od 24. listopadu 2018 a Jeřábek měl před zápasem na Slavii za Jablonec odehráno 42 minut, tak bych řekl, že je to víceméně jasný.

Reagovat
Fabregas@ole

Dobře, to je pádný argument.

Víceméně jasné však je i to, že ti dva budou mít už hodně, hodně těžký si pod plukovníkem kopnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k angažmá v zahraničí určitě ta Boleslavska

Reagovat
Shevchenko

Jánošův gól až na třetím místě?

Reagovat
Remt

za mě jasná 1.

Reagovat
mayday

Krásnej, ale je otázka, zda je lepší vyloženě chtěnej kop za vápnem do šibenice, než do toho prasknout z dálky na náhodu a spadne to taky do šibenice... Každej to vidí trošku jinak no, ale souhlasím, taky mám radši dalekonosný.

Reagovat
frankiefcb

za mě je to 2. Více se mi líbí od Hložka.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele