Hlavní obsah

Dříve je likvidovali, teď do obnovy potoků a tůní dají miliardu

Tůně, mokřady a malá vodní díla pomáhají v boji se suchem. Na jejich obnovu půjde miliarda.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vysychající lesy v Česku mají pomoct udržet při životě i malá vodní díla, mokřady, tůně či meandrující potoky, které v nich lidé v minulosti zlikvidovali, protože vody bylo příliš. Náprava škod nebude zadarmo.

Článek

Před desítkami let bylo v české krajině vody tolik, že zemědělci a lesníci budovali meliorace a vysoušeli mokřady či tůně, které jim tehdy byly spíš ku škodě. Situace se ale obrátila a nyní voda na mnoha místech zoufale chybí a státní lesy jen na svém území investují do jejího návratu miliardu korun. Před rokem spustily projekt Vracíme vodu lesu, nyní mají už 70 staveb hotových, 130 ve výstavbě a dalších 150 projektují.

„V současné době se mění klimatické podmínky a my se na to snažíme reagovat. To, že v minulých desetiletích probíhalo velké odvodňování krajiny, je pravda. Ale nechci nikdy nic svádět na naše předky, dělali to v dobré víře. Situace se ale změnila a my dnes v dobré víře děláme opačné kroky, o kterých si naši následovníci třeba zase budou myslet své,“ řekl generální ředitel státního podniku Lesy ČR Josef Vojáček.

Projekty v symbolické formě kapek postupně přibývají po celé mapě České republiky. Jednotliví revírníci loni provedli inventuru na celém pozemku státních lesů a hledali místa, kde jejich historičtí předchůdci v minulosti přestali pečovat o malá vodní díla nebo vysušili mokřady, tůně či narovnali původně meandrující potoky. „Našli až tisíc míst, která je možné obnovit a která jsme do té doby ani neměli podchycené. Jsou to jen známky těch děl v krajině. Rádi bychom je obnovili všechny,“ slíbil Vojáček, jehož podnik se kromě sucha potýká i s kůrovcovou kalamitou.

Ta naplno řádí na Vysočině, kterou si lesníci vybrali jako místo, kde se pochlubí svou prací při návratu vody do krajiny. Za více než čtyři miliony korun tam obnovili retenční nádrž Ježkovec u Krasonic na Jihlavsku, ke které ještě přidali osm tůní pro obojživelníky. Jejich návrat se podařil, i za bílého dne o sobě žáby dávaly hlasitě vědět.

„Stejně jako u obdobných staveb jsme z retenčního prostoru odstranili nánosy, opravili hráz, výpustný objekt a bezpečnostní přeliv,“ popsal Tomáš Hofmeister z odboru vodního hospodářství státního podniku. Na Vysočině chce letos zahájit devět dalších obdobných staveb. „Sedm z nich letos i dokončíme, dvě zbývající pak až v příštím roce, a to na příklad na Třebíčsku, Jihlavsku nebo Dačicku,“ dodal.

Státní lesníky v obnově malých vodních děl v lesích podporuje Ministerstvo zemědělství, které do projektu zainvestovalo. „Zadržovat vodu je naše jediná šance do budoucna. Po spoustě ataků chci ukázat, že chceme budovat vodárenské nádrže a v prvé řadě zadržovat vodu v krajině jak v lesích, tak zemědělské krajině. Z hlediska budoucnosti to je cesta, kterou jsme se vydali a ta cesta je správná. Myslím, že Lesy ČR slouží jako názorný příklad, jak bychom se měli chovat ke krajině, jak bychom měli pečovat o lesy,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Lesy ČR kromě lesních porostů spravují i více než 38 tisíc kilometrů malých vodních toků, které se na jejich území nacházejí.

Reklama

Doporučované