Menu
WomanOnly
Nemoci a jejich příznaky

Babské rady na svědění konečníku a možné příčiny problému

Nepříjemné svědění v oblasti konečníku může mít různé příčiny. Mezi nejčastější důvody patří špatná hygiena, hemoroidy, roupy a kvasinková infekce.

Řešte svědění konečníku co nejdříve

Svědění konečníku může být mylně považované za banální problém, který není třeba řešit. Chcete-li najít sami příčinu svědění konečníku – diskuze vám mohou mnohé napovědět.  Ale obzvlášť v případě dlouhodobého výskytu je potřeba zjistit příčinu potíží u lékaře, abyste se mohli svědění nadobro zbavit.

Dubová kůra není jen na hemeroidy. Dá se užívat i vnitřně

Důvody svědění konečníku

Nevhodná hygiena

Konečníku nedělá dobře nedostatečná ani přílišná hygiena. Časté používání nevhodných čisticích prostředků může oblast konečníku podráždit a následně způsobit svědění. Řešením je tedy zlatá střední cesta. Ideální je, pokud si po utření toaletním papírem ještě řitní otvor opláchnete vlažnou vodou a jedenkrát denně konečník umyjete mýdlem určeným pro intimní hygienu.

Hemoroidy

Velmi častou příčinou svědění konečníku jsou hemoroidy. Jedná se o rozšířené a zanícené žíly, které se mohou vyskytovat na povrchu řitního otvoru, ale také uvnitř análního kanálu. Poznáte je podle zarudlé a podrážděné kůže, tlaku a krvácení při stolici. Při hemoroidech se můžete potýkat také s hustým hlenovitým sekretem, případně neschopností udržet stolici. Za vznikem hemoroidů bývá dědičnost, sedavé zaměstnání, nedostatek vlákniny v jídelníčku, nedostatečný příjem tekutin a robustnější tělesná stavba. Ženy se mohou s hemoroidy potýkat v těhotenství, kdy se v těle zvětšuje objem krve.

Při podezření na tento problém navštivte lékaře, který provede potřebná vyšetření a nasadí vhodnou léčbu. Na hemoroidy nejvíce pomáhají masti a krémy, které účinkují proti bolesti i nepříjemnému svědění a zároveň posilují střevní stěnu. Doporučují se také sedací koupele v odvaru z dubové kůry. Lékaři mohou předepsat i léky zvaná venotonika.

Hydrocolon terapie. Výplach střev, který vás má zbavit zácpy i bolestí hlavy

Anální trhliny či vředy

Svědění konečníku mohou způsobit i trhlinky nebo vředy na konečníku, které vznikají při poškození tkáně v okolí řitního otvoru. Dochází k tomu při oslabení nebo přílišném zatížení sliznice, například při dlouhodobé zácpě či průjmu, po porodu, v případě pohlavní nemoci nebo v průběhu střevního zánětu. Trhliny i vřídky se většinou projevují krvácením při stolici, kdy má krev jasně červenou barvu. Brzy po vyprázdnění pak přichází bolest a pocity svědění. Tyto potíže mohou po pár hodinách ustoupit a objevit se znovu až s další stolicí.

K léčbě trhlin a vředů se používají léky proti bolesti a přípravky na změkčení stolice v kombinaci s klidovým režimem. Velmi dobře fungují léky v podobě čípků. Pokud nedochází ke zlepšení, přistupují lékaři k chirurgickému zákroku, který od bolesti a svědění pomůže.

Roupy

Za svědění konečníku u dětí i dospělých mohou často parazité. Nejrozšířenějším parazitárním onemocněním střev jsou roupy. Parazitický červ se do těla dostává při nedostatečné hygieně rukou. Bohužel má schopnost se velmi rychle množit, a proto je těžké se ho zbavit. Svědění kolem řitního otvoru nastává především v nočních hodinách, kdy samičky vylézají ze střeva přes konečník ven, aby nakladly v blízkosti řitního otvoru vajíčka. Neustálé nutkání ke škrábání podporuje přenos parazita na další členy domácnosti a navíc zabraňuje klidnému spánku.

Léky proti roupům jsou volně prodejné, ty nejlepší vám ale doporučí lékař. Během léčby je nutné přísné dodržování hygieny, a to zejména mytí rukou po odchodu z toalety a před jídlem. Správně umývat se musí celé tělo včetně konečníku.

Kvasinková infekce

Plísně patří mezi běžné obyvatele našich střev. Ačkoliv samy o sobě nezpůsobují žádné problémy, jejich spóry vám dokážou pořádně zavařit. Pokud se dostanou k análnímu otvoru, začne vás úporně svědit konečník. Svědění může postupně přejít až k pálení či bolesti. Děje se tak většinou po prodělání průjmového onemocnění, při trávicích potížích nebo po gynekologických výtocích. Na plíseň konečníku často poukazuje současné svědění konečníku a hráze. Určitou spojitost může mít i bolest břicha a svědění konečníku.

Jestliže mohou za svědění konečníku kvasinky, poznáte docela snadno. Projevuje se totiž bělavým či mazlavým povlakem na kůži. Po základním vyšetření u lékaře se nasazuje léčba spočívající v používání masti a probiotik. Pomáhá i speciální protikvasinková dieta s vyřazením jednoduchých cukrů.

Ekzém

Svědění řiti může způsobit akutní perianální ekzém, kdy kůže kolem konečníku zčervená, zvlhne a vytvoří se na ní stroupky a prasklinky. Pokud se nezačne problém řešit už v akutní fázi, může přerůst v chronický ekzém konečníku. Kůže u řitního otvoru zhrubne, je drsná na dotek a vytváří šupinky.

Co je nejlepší na hemeroidy. Nezanedbejte léčbu

Karcinom řitního otvoru

Nejobávanější příčinou svědění konečníku je rakovina řitního otvoru. Tyto karcinomy jsou velmi nebezpečné, avšak při brzkém odhalení bývá léčba velmi úspěšná.

Alergická reakce

Otravné svědění se může objevit i v případě alergické reakce na nějakou potravinu, prací prášek nebo aviváž. Příznaky jsou stejné jako u alergické reakce kdekoliv jinde na těle. Zahrnují zarudnutí, svědění a pálení. U konečníku se mohou objevit i puchýře. I v tomto případě je třeba navštívit lékaře, který stanoví přesnou diagnózu a navrhne vhodné řešení.

Pomáhají hlavně sedací koupele s řepíkem, dubovou kůrou a ovesnými vločkami. V lékárně si pak můžete koupit Jarischovu vodu ve formě obkladu nebo roztoku, který zklidňuje pokožku a příjemně chladí.

Konzumace ostrého koření

Pálivé koření, jako je chilli, pepř, pálivá paprika nebo směs koření kari může po průchodu trávicím traktem způsobit svědění konečníku. Nepříjemné projevy však brzy odeznívají.

Další možné příčiny svědění konečníku

  • Lupénka
  • Seboroická dermatitida
  • Antibiotická léčba
  • Cukrovka
  • Onemocnění jater
  • Horečka a zvýšené pocení
  • Nevhodná strava – nadměrná konzumace kávy, mléka, alkoholu a ovocných džusů
  • Neuróza

Jak vypadá zdravá stolice? Zjistěte, zda se vyprazdňujete správně

Vyšetření konečníku

Se svěděním konečníku vám nejlépe poradí zkušený proktolog, který zkontroluje kůži konečníku a provede rozbor všech možných vyvolávajících faktorů. Pokud není příčina jasná, konzultuje vše s dermatologem. Po návštěvě odborníka zjistíte svou diagnózu a budete vědět, jak se svědění konečníku zbavíte i jak mu do budoucna zabráníte.

Babské rady na svědění konečníku

Léčivá aloe vera

Ke ztišení svědění použijte čerstvý list aloe vera. Podélně ho rozpulte a dužinu naneste na vatový tamponek. Pomocí něj pak aplikujte aloe gel na postiženou kůži konečníku. Ošetření opakujte 3x denně, dokud se příznaky nezlepší. Poté snižte frekvenci nanášení gelu na 1x denně.

Šťáva z aloe vera. Na co všechno ji použít a je skutečně bezpečná?

Ledové kostky

Chlazení pomocí ledu pomáhá především v případě hemoroidů. Led zklidní zarudnutí, zabrání otokům a sníží citlivost pokožky. Navíc se tím omezí přívod krve do hemoroidů a smrští se jejich objem.

Třezalkový olej

Se svěděním konečníku může zatočit třezalkový olej, a to zejména v případě, že je příčinou kvasinková infekce. Vetřete ho do konečníku a pořádně promasírujte řitní otvor.

Roste počet lidí se záněty střev, i těch, kteří nesnáší lepek

Obecná doporučení při svědění konečníku

  • Důkladná, ale nikoliv přehnaná hygiena
  • Používání šetrného mycího prostředku
  • Opatrné utírání oblasti konečníku (žádné drhnutí)
  • Sprchování chladnější vodou
  • Používání bidetu či sprchy po každé stolici
  • Nahrazení toaletního papíru (alespoň částečně) vlhčenými ubrousky bez parfemace
  • V případě nutkavého nočního škrábání používat bavlněné rukavice
  • Nošení bavlněného spodního prádla
  • Při praní prádla používat dvojnásobné máchání, aby se z oblečení dostaly všechny zbytky pracího prostředku
  • V období akutních potíží či léčby nenavštěvovat veřejné bazény, koupaliště a lázně
  • Vyloučení alkoholických nápojů a příliš kořeněných jídel

Hemeroidy obtěžují každého druhé třicátníka. Jak se jich zbavit?

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Babské rady na svědění konečníku a možné příčiny problému