Jaké je podle vás nejkrásnější auto všech dob? Shodnete se s názorem expertů?

Nejenom mezi automobilovými odborníky se neustále vedou diskuse o tom, které auto je historicky tím nejkrásnějším na světě. Někteří říkají, že je to Ferrari 250 GT a jiní, že je mnohem krásnější Aston Martin DB4. Krása je totiž subjektivní pocit, a proto je velice těžké objektivně stanovit to nejhezčí vyrobené auto. Pojďme se podívat na náš žebříček.

Mercedes Benz 300 SL Gullwing

Všichni asi známe Mercedes 300 SL s dveřmi v podobě racčích křídel. Na dlouhou dobu to byl poslední elegantní vůz s trojcípou hvězdou na kapotě. V nedávné době jsme jej nominovali i na jeden z nejhezčích interiérů. Skutečná krása je ovšem symbolizována nádhernými křivkami karoserie s dlouhou kapotou a krátkou zádí. Z každého úhlu vypadá 300 SL naprosto bravurně. Velice povedené jsou i lesklé stříbrné nárazníky nebo výdechy chlazení motoru.

Mercedes Benz 300 SL Gullwing (zdroj foto: archiv výrobce)

Ferrari 330 P3/4

Opravdové závodní monstrum ze zlaté éry motorsportu. Z auta na první pohled vyřazuje dravost i agresivita, ale svým způsobem je toto Ferrari nádherné. Pouhý pohled na závodní speciál řítící se vysokou rychlostí po okruhu vás musí dostat do extáze. Italští konstruktéři prostě v 60. letech věděli, jak vyrobit rychlé a zároveň nádherné závodní auto.

Ferrari 330 P3/4 (archiv výrobce)

Delage D8-120 S Aerosport

Tento velice elegantní vůz asi znát nebudete, ale při pohledu na něj musíte ocenit, o jak nádherné auto se jedná. Přímo model D8-120 S byl představen na pařížském autosalonu ještě před 2. světovou válkou a už tehdy ohromil svět. Bohužel nemohla automobilka Delage začít sériovou výrobu,s a tak je konkrétně tento automobil hodně vzácný. Mimo jiné vyhrál model D8-120 S i několik veteránských akcí Louis Vuitton a Pebble Beach.

Delage D8-120 S Aerosport (zdroj: Delage)

I když se nedá jednoznačně stanovit nejkrásnější auto na světě, zmíněná tři auta jsou přinejmenším žhavými kandidáty. Při pohledu na ně musí plesat nejenom srdce automobilového fanouška, ale i obyčejného člověka, protože to jsou doslova umělecká díla.

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu