InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blog Zdeňka Lanze: Kdo sbalí spacáky a potáhne na Kavčí hory?

Je až neuvěřitelné, kolik nevole vzbudilo zvolení tří členů Rady České televize. Je až s podivem, že tři víceméně známé osobnosti mediálního prostoru (ekonomka Hana Lipovská, moderátor Luboš Xaver Veselý a novinář Pavel Matocha), které doplnily radu ČT, mohou způsobit v řadách těch ...áskařů, ...árníků, ...íčkářů, (pro jednoduchost je označme souhrnným názvem „samozvaní nositelé jediné správné, té jejich pravdy") tolik obav o "nezávislost" tohoto pozoruhodného média. Asi „nejodvážněji" se vyjádřil, ostatně jako skoro vždy, Tomáš Halík. Podle něj režiséři této volby zneužili situaci, v níž platí omezení velkých veřejných demonstrací, protože tento krok směrem k autoritativním režimům by jistě právem takové demonstrace vyvolal. Zejména ho znepokojuje volba Hany Lipovské, bývalé stážistky Institutu Václava Klause. „Stydím se za to, že tuto osobu pomohly do rady dosadit jisté církevní kruhy," píše Halík doslova.


A z čehože mají lidé zděšení volbou ekonomky Lipovské největší strach? Snad z toho, že by se chtěla podívat tomuto finančně nenasytnému veřejnoprávně-státnímu molochu (viz např. organizační schéma ČT) nejen na účetní závěrku, ale např. i na začerněné smlouvy a „veřejnoprávní účelnost" jejich předmětu, zveřejnit platy jednotlivých protagonistů „gardových" redakcí, které spadají pod Ředitelství zpravodajství, mohl by se jí třeba zdát plat generálního ředitele i s ročními odměnami přes čáru.

Určitý neklid je znát i na vyjádření generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, podle něhož se „část poslanců netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT."

Až následující týdny a měsíce ukážou, kam se bude „veřejnoprávnost" naší, tedy České televize ubírat. Zda se třem novým členům její rady podaří prosadit racionalitu a zdravý rozum a Českou televizi „umravnit" jak po stránce obsahové, tak i po stránce finanční, nebo svedou marný boj s tímto veřejnoprávním molochem s mnohamiliardovým rozpočtem.

Snaha nových radních bude o to obtížnější, neboť prakticky přistupují do rozjetého rychlíku, jehož vlakvedoucí, strojvedoucí, průvodčí, mnozí VIP cestující, ale i někteří výpravčí si myslí, že tenhle vlak nikde nestaví.

Stávající osazenstvo ČT zvýhodňuje i precedens z přelomu let 2000 a 2001. Tehdy po řádném zvolení nového generálního ředitele Radou ČT se část redaktorů zpravodajství proti němu vzbouřila a s podporou některých politiků prakticky ovládla Českou televizi. A nikdo z kompetentních představitelů státu tehdy nenašel odvahu k vydání příkazu URNA (Útvar rychlého nasazení), aby na Kavčích horách vymohl dodržování zákonnosti.

Obávám se, že by se tato situace mohla opakovat.

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Skláním se nad moudrostí autora, myslitele, prostě našeho boha. ÓóóóóLanzzzzz. ÓóóóóLanzzzzz. ÓóóóóLanzzzzz.

    Vloženo 2.6.2020 07:52:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Můžete být bez obav spacáky nikdo balit nebude. Na to jsou machři právě příslušníci z tábora zvolených radních, tedy levičácká a komunistická pakáž, které ČT šlape na přezky. Kritika, jejich "práce", byla komoušům vždy proti srsti. Jak to, že vám jako Českému občanovi nevadí slovenský stbák a komunista v čele naši vlády a jeho téměř padesát procent českých příznivců? Není toto stejně závažné téma jako zvolení členové do rady ČT, jejíž snahou bude prosazování zájmů komunistů a levice?

    Vloženo 2.6.2020 07:50:36

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Souhlas. Babiš zruší poplatky, zničí tím ČT, aby si jí následně mohl privatizovat

      Vloženo 15.6.2020 20:27:27

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Lehkoživkové se zajištěným velmi slušným příjmem peněz z televizních poplatků. Co víc si přát? Vůbec se nemůžeme divit strachu některých. Od tohoto věčně zaplňovaného bohatého koryta být odstrčen? No to ani náhodou. Takže začneme něčím co musí zabrat. Obavou o nezávislost ČT. Nezávislá ČT? Cha cha cha. To si myslí snad jen oni a to do takové míry, že tomu i věří. A možná, že jsou o tom dokonce i přesvědčeni. :-)))

    Vloženo 1.6.2020 23:09:33

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Tipuju že nejvíc řvou lidi kolem topky protože už jim třeba Moravec nebude moct zařizovat takovou tlačenku.

      Vloženo 2.6.2020 00:08:06

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Na televizní poplatky nejvíce nadávají Babišovi kobliháři, kteří by chtěli mít vše zadarmo. Jenže zadarmo ani kuře nehrabe, soudruzi.

      Vloženo 3.6.2020 07:39:34

      • David Kovid 

        Reagovat

         

        Poslyšte pane, když jste tak chytrý, jak tedy odhlásit poplatek ČT, když jejich programy nesleduji, aniž bych ztratil možnost vlastnit televizní přijímač? Doufám, že jako správný nekoblihář a určitě demokrat nebudete tvrdit, že mám stále platit i to co nechci a co je mi vnuceno.

        Vloženo 3.6.2020 19:30:12

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace