Uložit parozábranu pod tepelnou izolaci půdy?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká možnosti uložení parozábrany pod tepelnou izolaci půdy a druhý plísně na ostění a možnosti zateplení.

Dobrý den, chystáme se na zateplení půdy tak, aby půda zůstala pochozí. Strop pod půdou je klasický trámový s dřevěným podbitím zespodu a záklopem zeshora. Hledal jsem varianty na internetu, nicméně se tam objevují protichůdné informace ohledně položení parozábrany pod izolací.

Dobrý den, u dřevěných stropů, zvláště pokud se jedná o již letitý starý strop, je nasnadě provést nejprve alespoň základní průzkum pomocí pár sond a ověřit v jakém stavu jsou především dřevěné trámy. Položením parozábrany na stávající strop pod novou vrstvu tepelné izolace znamená, že strop se najednou stává difuzně uzavřeným, což může a pravděpodobně bude znamenat zhoršení odvodu vlhkosti z dřevěného stropu a postupnou degradaci dřevěných trámů. I z tohoto důvodu je lepší variantou ponechat celou konstrukci difuzně otevřenou, tedy parozábranu pod tepelnou izolaci vůbec nepoužít. V případě pochozí varianty by se provedl nejprve rošt z fošen s vyplněním minerální izolací, ve druhé vrstvě by se provedlo to samé, akorát křížem a opět rozvrstvení minerální vaty (tzn. síla izolace například 2 x 16 cm). Pochozí variantu by mohly tvořit dřevěná prkna, která by se připevnila k dřevěnému roštu a s dostatečnými mezerami pro větrání, resp. odvod vlhkosti. Variantou místo dřevěného roštu je použití křížů a trámků z polystyrenu, kdy se jedná o ucelený systém nazvaný třeba stepcross, kde jsou plně eliminovány tepelné mosty. Pochozí vrstvu by i v tomto případě opět tvořila dřevěná prkna s mezerami. Důležitý je též odvod případné vlhkosti z prostoru půdy, aby nedocházelo ke kumulaci vlhkosti v podstřešním prostoru a problém s vlhkostí nebyl přenesen o něco výš na dřevěné prvky krovu jako krokve, vaznice a sloupky.

Dobrý den, bydlím ve zděném domě z 60. let a v zimních měsících se v domě tvoří plíseň okolo oken i dveří a také v rozích jak nahoře u stropu tak i dole u podlahy. Zdi jsou cihel plných na tl. cca 45 cm, podlahy jsou staré dřevěné se škvárou a okna jsou již vyměněná za plastová s dvojsklem. Má smysl zateplit stěny, podlahu nebo spíše strop? Pomůže to s tvořením plísně? K vytápění používám krbová kamna s výměníkem a původní litinové radiátory. Děkuji předem za odpovědi.

Dobrý den, u vás bude problém s plísněmi tvořen hned několika faktory. Prvním problémem jsou nedostatečně nebo spíše nikterak izolované konstrukce. Druhým problémem, který se často vyskytuje, je ona výměna výplní otvorů. Nová okna mají samozřejmě mnohem lepší tepelněizolační vlastnosti než původní, ale zároveň dochází k rapidnímu utěsnění domu, což sebou často přináší zvýšení vlhkosti v domě. A třetím problémem bude pravděpodobně nerovnoměrné (přerušované) topení v krbových kamnech. Všechny tyto problémy v součtu přispívají k tvorbě plísní na vámi uváděných místech. Zbavit se problému lze pouze důkladným zateplením s co největší eliminací tepelných mostů, ideálně zateplením obvodových stěn (včetně vnějších ostění, parapetů, nadpraží), střechy či stropu a pokud možno i podlahy. Tímto komplexním řešením jste schopen se těchto problémů zbavit a zároveň rapidně snížit náklady na vytápění.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku