Hlavní navigace

Čeští freelanceři v době koronavirové: Unikátní pohled do jejich duší a myslí

2. 6. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak se daří českým nezávislým profesionálům? Jedna otázka, 77 odpovědí. Tady jsou ukázky.

Během nouzového stavu jsme na blogu Navolnenoze.cz vydali dva rozsáhlé články sestávající z pětatřiceti a dvaačtyřiceti komentářů známých českých freelancerů k aktuální situaci v jejich podnikání. První z nich už dokonce vydal i Audiolibrix jako bezplatnou 2hodinovou audioknihu.

Strávil jsem nad těmito texty spoustu času jako editor a vřele doporučuji přečíst si je celé od začátku do konce, zejména pokud jste sami na volné noze a řešíte, co teď s podnikáním. Aktuálně jde o nejhlubší sondu do toho, jak na koronavirovou krizi reagují čeští nezávislí profesionálové coby lidé, kteří podnikají na volném trhu na své jméno s určitou odborností, profesí či řemeslem.

Nemáte-li ovšem čas číst vše, speciálně pro vás a server Podnikatel.cz jsem vybral jako malou ochutnávku 30 výrazných ukázek (pro celý text stačí vždy kliknout na jméno autora či autorky). Jde o příspěvky sesbírané ve dnech 25. – 27. března a dále 20. – 26. dubna 2020, což prosím mějte na paměti, zejména pokud tyto ukázky čtete s delším časovým odstupem, kdy už může být situace úplně jiná. Všichni autoři psali s cílem pomoci nám ostatním se zorientovat v nové situaci.

Začnu několika ukázkami, které vybízejí k zamyšlení. Spoustu profesionálů přivedla krize k úvahám, v čem spočívá hlavní hodnota, kterou klientům nabízejí, či kam posunout své podnikání dál. Freelanceři obecně patří k nejpružnějším aktérům volného trhu. Často u nich lze vypozorovat rodící se trendy a i tyto komentáře naznačují, že mnozí jsou už připraveni na větší změnu:

Pavel Dvořák, průvodce Čínou a tlumočník čínštiny (10 let žije a pracuje v Číně)

I když jsem před tím zpočátku zavíral oči a doufal, že na podzim bude život pokračovat dál jako dřív, už to nedělám. Přišla krize, která změní svět a ten už nikdy nebude jako předtím. … Zatímco budou lidi doma čekat, co se stane, a koukat na Netflix, já plánuji pracovat třikrát usilovněji než dřív.

Trang Do Thu, komunikační manažerka a autorka blogu Asijatka

Přijde mi, že je klid před bouří. Jako pár minut před spuštěním obchodování na burze, kdy se rozjede skutečná nabídka a poptávka dne. Někdo hodně prodělá, někdo hodně vydělá. A ten zbytek mezi tím bude oscilovat z jedné strany na druhou a zkoušet znovu prorazit.

Vojtěch Jurík, ilustrátor známý jako Vhrsti

Když se stane, že člověk dokreslí poslední zakázku a žádné další nepřicházejí, je důležité nepřestat. Připomenu si, že kreslit jsem přece nezačal jenom pro peníze, ale proto, že mě to bavilo. Neztraťme rutinu, neztraťme motivaci, neztraťme radost. Tím, kdo potřebuje naše služby, jsme i my sami.

Michelle Losekoot, digitální vypravěčka a spisovatelka

Krize jsou tu od toho, aby nám složily účet za dobu, kdy jsme se měli dobře. Podtrženo sečteno – co jsi dělal v „době míru”, tedy v době, když jsi nic dělat nemusel? A dělal jsi víc, než bylo nutné? Ukládal jsi, když bylo jednodušší to rozfrcat? Makal si na sobě, i když běžel nový seriál na Netflixu? Pečoval si o lidi kolem, i když si toho zrovna sám měl nad hlavu? Každý teď civíme na svůj účet. Mnohým z nás se ten účet nelíbí, to je jasné. Přece jen všichni vystavujeme raději účty někomu jinému, než že je od někoho přijímáme. Jenomže tenhle účet je dost cenný a je dobrý se na něj pořádně podívat.

Petr Pouchlý, byznys konzultant

Nejsou prachy, nevadí… Taky jste mohli třeba vy osobně přijít o zrak, Covid-19 mohl být smrtící pro 70 % nakažených anebo mohlo dojít k válce v zemích I. světa. Místo toho máme otravný, ale řešitelný problém s globální karanténou. Ač samozřejmě ještě není zdaleka po všem, rozhodně jste vyhráli v loterii života tu lepší z černých labutí.

Adam Zbiejczuk, expert na sociální média

Pokud máte dojem, že světu pomůžete sdílením motivačních výkřiků a hlášek typu: „pokud jste říkali, že nemáte čas na cvičení, vzdělávání atd., teď už se nemáte na co vymlouvat“, tak nemáte pravdu. Platí to pro vás? Buďte rádi a pusťte se do toho. Ale je spousta lidí, kteří situaci třeba nenesou tak dobře: bojí se o své blízké, kteří bojují v první linii; jsou třeba obecně úzkostlivější nebo mají jiné psychické obtíže a dnešní situace jim dává hrozně zabrat; vyhodili je z práce anebo to čekají každou chvíli; musí se starat o jedno nebo víc dětí, k tomu zvládat domácnost i práci, protože jejich šéfové a klienti čekají pořád stoprocentní výkony. A když koukají na všechny ty chytré rady, tak mají jen výčitky, že to nezvládají líp. Obecně kulturu motivačních citátů moc nemusím, ale teď mi leze na nervy dvojnásob.

Nejvíc byly v obou výběrech zastoupeny praktické texty s ryze podnikatelskou mentalitou. Mnozí komentovali svou aktuální strategii či reakci na vyhlášení nouzového stavu, ať už čistě v kontextu svého podnikání, nebo se už i pokusili svou zkušenost zobecnit do užitečného doporučení. Tak či tak, z textů vyzařuje podnikatelský přístup a odhodlání rychle reagovat na překotný vývoj.

Jan Vlachynský, zakladatel Baru, který neexistuje (Forbes 30 pod 30)

Když jsme stavěli Bar, který neexistuje, tak nás to, pohledem ze začátku roku 2020, nestálo vlastně vůbec nic. Přední stranu baru jsme tehdy udělali ze starých dveří domu, ve kterém jsme bydleli, a protože jsme neměli na křišťálový lustr, našli jsme na skládce staré skleněné tyče a smontovali lustr z nich. Každý další podnik byl složitější, dražší a propracovanější – a upřímně, dodnes stejně nejlíp funguje ten první. Postupem času jsme znormalizovali naše přemýšlení a začali fungovat a nakupovat jako normální firma – konvenčně a profesionálně. Teď je znovu čas najít v sobě to nekonvenční přemýšlení o tom, jak dělat byznys z ničeho.

Petra Větrovská, PPC specialistka

Čecha nedefinuje tleskání v letadle, ale to, co se děje teď. Schopnost poradit si v každé situaci, zmobilizovat síly, adaptovat se na změnu a být solidární. To jsou vlastnosti, se kterými zvládneme vše, jakkoliv to bude těžké.

David Girten, majitel restaurace La Petite Conversation

Během jednoho dne jsme kompletně otočili LaPeCo koncept a zaměřili se na rozvoz a jídlo s sebou přes okýnko. Klíčoví jsou v této situaci naši přátelé a zákazníci, za dobu existence LaPeCo jsme si vybudovali skvělou klientelu, která nás podržela, chodí si pro jídlo s sebou, kupují vouchery, připravili jsme i speciální velikonoční balíčky s domácími produkty od našich dodavatelů apod. Je to takový způsob vzájemné solidarity, zákazníci nás podpoří a my jim připravíme jídlo či kafe, díky kterému mají pocit, že svět je aspoň trochu normální.

Hana Konečná, specialistka na handmade podnikání

Lidé chtějí na chvíli zapomenout na to, co se děje. Chtějí si udělat radost, chtějí udělat radost svým blízkým. Pojďme se na to zaměřit při sestavování naší nabídky. Pojďme prodávat věci, které nejsou potřebné, ale udělají ze života něco víc než přežívání krize. A nezlevňujme. Na to je vždy času dost. Ještě může být rozhodně hůř. Co budu dělat pak? Dávat zboží a služby zadarmo? Slevou vždy přenesu pozornost na cenu. A to nechci. Já chci prodávat věci pro radost, přinášet do života zákazníků hodnotu. Když obrátím jejich pozornost na cenu, zavírám celou škálu komunikace, kterou mohu se zákazníky vést, a začínám si s nimi vykládat jen o penězích. A to baví jen ty, kteří chtějí ušetřit. Opravdu chci přitahovat takové zákazníky?

Zuzana Bílková, majitelka manufaktury na vlněné přikrývky Besky

Vlněné přikrývky jsou tradiční, nadčasový produkt, ale teď i já sama cítím, že pro lidi zavřené doma v důsledku omezení vycházení může být něčím mnohem víc — tolik potřebným dotekem přírody, vřelosti a něhy.

Otto Bohuš, copywriter a lektor

Základní princip: mít rozkročeno podnikání do víc forem. Když nemůžu školit, tak opráším zakázky na copywriting. Psát můžu pořád, i zavřený v Azkabanu.

Margareta Křížová, podnikatelská mentorka

Kdybyste náhodou dospěli k závěru, že musíte začít úplně jinak a znova, nezoufejte, tady je pár firem, které změnily svůj původní byznys a docela se jim to povedlo: Nokia, Starbucks, Avon, Wrigley, Twitter, YouTube…

Alice a Martin Kavkovi, výrobci retroher 4 Kavky

Chce to řád a pravidelný režim. Důležité je nevymýšlet každý den Ameriku, zvlášť jestli podnikáte, a navíc máte doma školáky s hromadou povinností. Proto jsme si den rozkrájeli na jasně vymezené bloky, aby se třeba domácí výuka nerozplizla do celého dne. V 8 s ní začínáme, ve 12 končíme.

Miloš Čermák, publicista a performer

Trik je v tom, že musíte mít jednoduché a hlavně snadno splnitelné úkoly. Velké cíle člověka polekají a ochromí. Vy nesmíte mít představu, že dáte na papír zásadní a převratnou myšlenku. To je k ničemu. Vy potřebujete vědět, že musíte napsat 2000 znaků. To je váš úkol. Tomu váš mozek rozumí.

Velkým opakujícím se tématem byly finance, ať už v kontextu tvorby finanční rezervy, finančního sebeřízení a plánování nebo obecné úspornosti a opatrnosti či přímo prevence rizik. Mnozí i komentovali, jaký přístup jim pomohl a proč.

Michaela Weikertová, copywriterka

Tvořit rezervu: Ne někdy, až mi něco zbyde, ale okamžitě z každé došlé platby. Rovnou odesílám 10–20 % procent na zvláštní účet, kam nesahám. Pomáhá to nejen fakticky, ale hlavně mentálně. Když mám rezervu, vím, že nic nemusím, což mě osvobozuje při domlouvání zakázek i při případných konfliktních situacích.

Jan Bien, webmistr a specialista na WordPress

Dostatečná finanční rezerva. Naprosto zásadní bod, bez toho snad ani nejde v klidu freelanceřit. Pro mě dostatečná znamená, že pokud by mi ze dne na den spadly všechny příjmy na nulu, tak s finanční rezervou vydržím 9 – 12 měsíců.

Jan Křivonožka, kamnář (oceněný jako Živnostník roku 2017)

Mám štěstí, že žijeme skoro jako rodinka z příručky o dobrovolné skromnosti. A tím pádem jsme hodně soběstační, žijeme na konci světa, kde sice není telefonní signál, ale taky tady neplatíme nájem a náklady na život nemusí nutně překročit 10 000 Kč měsíčně (včetně 1 starého domu, 2 aut, 3 dětí a 4 koček), aniž bychom byli méně šťastní a spokojení. A taky nemáme půjčky a hypotéky! A taky už dávno umím dělat cca 70 % celého podnikání z domu.

Barbora Baronová, literární dokumentaristka a vydavatelka

Naučila jsem se nechávat si dělat minimálně dvě varianty kalkulací; jedna je vždy ideální, zahrnuje realizaci projektu v nadstandardní podobě. Druhá je co možná nejvíc skromná, finančně udržitelná, zároveň ale ještě stále akceptovatelná všemi spolupracovníky.

Michal Hanych, daňový právník

Jestli navazujete novou spolupráci, chtějte zálohu předem. Chovejte se, jako byste dnes úplně znova začínali s podnikáním, a zahoďte staré zvyky nebo předpoklady.

Daniel Gladiš, investor a zakladatel fondu Vltava

Současná virová epidemie se může jevit jako takzvaná Černá labuť. Co se týče podnikání, jde však v zásadě jen o speciální formu něčeho, s čím se potká během svého života téměř každý – o ztrátu schopnosti vydělávat peníze. Dnes má podobu virové epidemie, ale může vypadat téměř jakkoliv jinak. Jako dluh, nemoc, úraz, zločin, obyčejná smůla nebo jako celá řada dalších podob, které ani nedokážeme popsat. Pokud má být náš osobní finanční život robustní, měl by obstát i v situaci, kdy přijdeme o schopnost vydělávat peníze.

Jindřich Fáborský, pořadatel Marketing Festivalu a Digisemestru

Od 10. března jsem se naučil víc než za posledních x let podnikání.

Opět je zde ono téma krize jako příležitost naučit se v podnikání něco nového. Někteří freelanceři přistoupili k nové situaci velmi aktivně. Rozjeli nové služby, překlopili část podnikání do online podoby apod. Étos učení se a zkoušení nových cest je pozitivní a nakažlivý, posuďte sami.

Petr Mára, technologický evangelista a expert na produkty Apple

O těchto změnách budete jednou vyprávět vnoučatům. Co jim řeknete, že jste dělali?

Eliška Vyhnánková, krotitelka sociálních sítí

Většinou v životě neřeším, co bylo a co bude, ale co musím udělat právě teď. Pro lidi kolem mne je to strašidelná a frustrující vlastnost. Ale jak se mi teď hodí! Nic jiného teď totiž nefunguje. Není se o co opřít. Neexistují předchozí zkušenosti. Neexistuje předpověď, které se můžete chytit. Neexistuje prohlášení vlády, které by se nezměnilo. Situace se mění každým dnem. Věřte svým instinktům. Jinak řečeno svým zkušenostem a své inteligenci.

Pavel Minář, konzultant pro IT a Google G Suite

Pořád někdo volá a ptá se, jak nastavit G Suite. Jak učit na dálku. Už mě to štve, tak konečně rozjedu YouTube na doméně Minar.TV. Natáčím krátká videa, abych nemusel pořád opakovat stejné věci dokola. Jedno z videí vložili do článku na iHNED. Dobrej fičák.

Pozoruhodná byla i řada příspěvků, které se na celý problém koronavirové krize podívaly z jedinečné profesní perspektivy autorů.

Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu

Krizi jde proto vzít i jako příležitost ke zpomalení, zklidnění a užívání si života více postaveného na nekomerčnu, na pobytu venku, procházkách, vyprávění si, sdílení času a domácích jídel s rodinou a přáteli.

Tomáš Rektor, psychiatr a psychoterapeut

Většina freelancerů, které mám v péči, zatím nese současnou krizi překvapivě dobře. Nebo vlastně možná ne překvapivě. Brali-li práci zodpovědně, celou dobu věděli, že podnikání neznamená jen větší svobodu, ale i větší zodpovědnost, a že v době krize si pomůžou jen oni sami. … Sleduji-li své klienty, vidím jedno hlavní riziko. Většina podceňuje, jak dlouho může tato krize trvat. Určitá karanténní opatření mohou trvat mnoho měsíců, následné ekonomické dopady mnoho let.

Adam Hrubý, umělec

Šiř dobrou náladu, ne nákazu. Tento text je příručkou pro přežití, kterou jsem napsal sám sobě.

Judita Matyášová, novinářka a publicistka

Mnohokrát jsem v uplynulých týdnech myslela na to, co říkal Nicholas Winton: Není-li to nemožné, musí existovat způsob, jak to udělat. V roce 1939 zachránil stovky židovských dětí, ale dokázal to jen díky sehranému týmu. Propojte lidi, kteří mají stejnou vizi a buldočí povahu, a jsem si jistá, že zvládnete mnohem víc, než jste si vůbec uměli představit. Ať už jako dobrovolníci nebo jako podnikatelé.

A to nejpěknější na konec:

Broňa Sobotka, nadšený učitel angličtiny z Brna

skoleni_15_4

Buduj si s lidmi vztah, nespěchej, hodně dávej a pamatuj si, že jediné, co mění svět k lepšímu, je láska.

Freelance ekonomika je svým způsobem velmi zvláštní, protože často ožívá právě v dobách krizí, kdy roste nezaměstnanost, hledání přivýdělků a také firmy z opatrnosti najímají externisty na časově omezené spolupráce. I to je důvod, proč jsme v rámci projektu Na volné noze uspíšili spuštění nové panevropské platformy Freelancing.eu s cílem propojit evropské freelancery v rámci jedné funkční komunity. Ale o tom až někdy příště…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Robert Vlach je podnikatel, podnikatelský poradce, provozovatel serverů Na volné noze a Poradci.cz. Je také autorem bestselleru Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové coby 1. knihy pro freelancery v češtině.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).