reklama

Syndrom Robbieho Williamse: Mužům se snižuje testosteron, už nejsou samci jako dřív

Asi nejznámější osobností, která nízkou hladinou testosteronu trpí, je britský popový zpěvák Robbie Williams. Tomu lékaři ve třiceti letech zjistili, že za jeho deprese může právě nízká hladina tohoto hormonu. Zpěvákův příklad ukazuje, že to nejsou jen starší muži, o které se ve většině případů jedná.

Foto: Reuters

Testosteron, mužský sexuální hormon, má velký vliv na mužovo psychické i fyzické bytí. Pomáhá udržet sílu svalů a kostí, produkci spermií i chuť na sex. Proto, když ubývá, může ovlivňovat nejen mužovy špatné nálady, ale také celý partnerský vztah.

Před dvěma lety promluvila o nízké hladině testosteronu svého manžela, britského popového zpěváka Robbieho Williamse, Ayda Fieldová. Hladina hormonu v jeho třiceti letech odpovídala osmdesátiletému muži a on od té doby bere testosteronové injekce. "Byl letargický a měl depresi. Vůbec nevěděl, co se děje, ale když jsme nechali udělat krevní testy, zjistili jsme, že je to právě jeho nedostatkem. Byl hodně překvapený, protože v tom věku byste to nečekali," řekla Daily Mail.

Nejedná se jen o věkovou skupinu starších mužů

Zpěvákův příklad demonstruje, že poklesem mužských hormonů nemusí trpět jen starší muži, o které se ve většině případů jedná. Zásadnější problémy s testosteronem totiž nastávají mezi 45. a 60. rokem, tedy v období tzv. andropauzy. Zpravidla se vysoká hladina testosteronu v těle můžů drží zhruba do věku 30. a 40. let, k poklesu ale může dojít už mezi 25. a 30. rokem.

"S nedostatkem testosteronu se v dnešní uspěchané době setkáváme i u mužů v mladších věkových skupinách. Testosteronu se nám totiž nejvíce tvoří v noci a v brzkých ranních hodinách a spíše ve fázi hlubšího spánku. Pokud tak muž prožívá permanentní vypětí a stres kvůli práci, studiu nebo dalším okolnostem, může se lehce dostat do podobného stavu jako starší muži v andropauze," vysvětluje sexuolog Pavel Turčan.

Ne vždy se však daří zjistit přesnou příčinu. Faktorem může být jak proces stárnutí, tak fakt, že muži nedbají o své zdraví a životosprávu. Výskyt je také vysoký u mužů se zdravotními problémy, podle The Guardian se objevuje u 60 % obézních mužů, 47 % mužů s metabolickým syndromem a u 45 % mužů s cukrovkou druhého typu.

Únava může být jedním z prvních signálů 

Typickým psychickým příznakem je například to, že se muž cítí unavený, vyčerpaný, podrážděný nebo nemá chuť na sex. Často se tak může stát, že je nízká hladina testosteronu zaměněná za klasický každodenní stres a starosti, příznaky by se ale neměly zanedbávat, protože následkem může být kromě přetrvávajícího pocitu nepohody v osobním životě i vztahu také osteoporóza, vysoký cholesterol, zvýšený krevní tlak nebo infarkt. 

"Pokles nebo ztráta chuti k sexu jsou pouze jeden z příznaků nedostatku testosteronu. Mezi další příznaky patří výkyvy nálady, podrážděnost, pocit únavy až ztráty energie, někdy i úzkostně depresivní nálady. Muž může být také citlivější na různé poznámky a vše si brát hodně osobně. Nedostatek testosteronu ale může způsobit i zvýšené pocení či návaly horka, pomalejší svalovou regeneraci, přibývání na váze nebo její stagnaci," vyjmenovává Turčan.

Jak na tom ale váš partner je, se dá jednoduše otestovat: krevním testem, o který je nutné si vyžádat. Jelikož žádné jiné testy vám jeho hladinu neodhalí, často bývá tato anamnéza zaměňována s chronickou depresí, nemocí jater, srdce, cukrovkou, autoimunní chorobou, insomnií nebo stresem. 

Tvorbě testosteronu napomůže sport, dobrý spánek i sex

Pokud se muž necítí ve své kůži, neměl by si nechat namluvit, že je to "jen" klasický projev stárnutí, nebo že je "pouze" utahaný z práce. V počátečních stadiích, kdy ještě není pokles testosteronu velký, podle Turčana pomůže úprava životního stylu. Konkrétně to znamená mít pravidelnou fyzickou aktivitu alespoň 2 až 3× týdně, dbát o dostatečný odpočinek a kvalitu spánku a ideálně neponocovat, nekouřit a eliminovat spotřebu alkoholu. Ve vážnějším případě vám pak může poradit lékař, androlog, a doporučit doplňkovou léčbu v podobě doplňků stravy, gelů nebo předepsat přímo testosteronové injekce.

Podle výzkumu antropologického ústavu University of Nevada v Las Vegas hladinu testosteronu zvyšuje také pohlavní styk. Vědci při experimentu měřili hladinu testosteronu skupině mužům předtím, než vešli do erotického klubu, a potom, co z něj vyšli. Mužům, kteří měli v klubu sex, se hladina testosteronu zvýšila o 72 %, druhé skupině, která se jen na ženy dívala, se zvýšila pouze o 11 %.

"Pravidelná sexuální aktivita je pouze jedním z podpůrných faktorů, který pozitivně ovlivňuje hladinu testosteronu, ale bohužel to nefunguje absolutně. U každého je to jinak, a pokud je nedostatek testosteronu hlubší, rozhodně pouhé zvýšení frekvence pohlavních styků nepostačí," uzavírá Turčan. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama