Je to docela jednoduché: jedna čtvrtina šmejdů si přivlastnila zákony, soudce a politický systém, takže bohatne i v krizi. Na druhém pólu je chátra, která odmítá pracovat, normálně žít a využívá cokoliv, aby mohla krást a rabovat.

 

A mezi nimi se zmítá skupina, co celou společnost skutečně táhne, pracuje, dře a přesto relativně nejvíce platí a prodělává.

V době krize, nyní pandemie mnoho lidí trpí, zatímco šmejdi si užívají luxusu, létají do vesmíru, kupují si pozemky na Měsíci a neví, co s pěnězi. Pak z z miliard, o které okradou americký lid, pustí pár miliónů a žádají, aby jim lid líbal ruce. A lid jim chce naopak polibit pr.... Špičatou botou.

 

Americká společnost je těžce poškozená

Ve skutečnosti má v USA kolem 10% lidí vše, nač si vzpomene. Přesně jak říká prezident Trump: nejskvělejší lékaře, nejskvělejší kliniky, kupují si pozemky na Měsíci, mají nejskvělejší právníky, nejskvělejší domy, vydržují si pedofily a úchyly z Hollywoodu jako ve starém Římě. A...

Zbytek občanů v USA je na tom hůře než občané Ruska, byť se mu hurónsky smějí, protože z USA se ukazuje pozlátko a skutečnost většinou tají. Zdravotnictví na lepší a průměrné úrovni si v USA dovolí málokdo, mnoho lidí je velmi zadluženo, protože školství je předraženo, zdravotní služby jsou předražené, a právo pláče: na soudní procesy si dovolí málokdo z chudých. Velmi riskuje.

Takže Jeff Bezos má jmění hodnoty 143,9 miliardy dolarů (3,6 bilionu korun) a nejeví známky zpomalení. Bezos dokonce bohatne i navzdory pandemii koronaviru, zatímco stát USA se katastrofálně zadlužuje. Podle analytické společnosti Comparisun by se, s ohledem na dosavadní tempo růstu majetku, měl stát bilionářem v roce 2026, kdy mu bude dvaašedesát. Bilion je sedminásobek současné hodnoty jeho jmění a zbylých 856,1 miliard dolarů (21,4 bilionu korun) vypadá neskutečně. Stejně tak další, kteří na minulé krizi zbohatli, ač většina národa USA šla ke dnu. Včetně státu USA.

Celkem hodnota majetku 500 nejbohatších lidí stoupla o 1,2 bilionu USD. Tak obrovský růst zřejmě posílí již nyní vášnivou debatu o zvyšující se nerovnosti bohatství a příjmů. Ve Spojených státech nejbohatší 0,1 procenta populace kontroluje největší podíl majetku od roku 1929.

Majetek Zuckerberga stoupl o více než 27 miliard USD a Gatese o 23 miliard USD.

A přesto je stát USA jak se říká na huntě, je těžce poškozen, je defektní a a nemá na obnovu. Musk létá do vesmíru a stát USA na to nemá. Chátrá a zbrojí.

Prostě kapitalistický komunismus se vyvrátil z kloubů a USA hledají návrat k normálnímu žití. A rasismus či genderismus je krásná záminka k vzplanutí a rabování.