Švýcarský Novartis chce jít na vakcínu proti koronaviru s využitím znalosti genové terapie. Vývoj bude založený na léku Zolgensma, který se používá pro léčbu spinální svalové atrofie. Foto: Pixabay

Honba za koronavirovou vakcínou pokračuje. Síly spojily společnosti Novartis a Merck

Švýcarský farmaceutický gigant Novartis a jeho americký konkurent Merck (mimo USA vystupující pod značkou MSD) budou spolupracovat na vývoji vakcíny proti viru SARS-CoV-2. Nejsou prvními a zřejmě ani posledními firmami, které ke spojení sil v této souvislosti přistoupily. Navíc se v tomto případě otevírá zcela nová cesta k očkování – využití zkušeností s genovou terapií.

 

Společnosti Merck a Novartis se podle americké stanice NBCNews rozhodly následovat dřívější kroky některých farmaceutických firem, které rovněž spojily síly při vývoji vakcíny proti novému typu koronaviru. Ať už jde o spojení komerčních subjektů (například Moderna a Inovio) nebo komerční a akademické sféry (AstraZeneca a Oxfordská univerzita).

Merck vyjde z Eboly

Experti ale, podobně jako v minulých případech, zůstávají skeptičtí v tom, že by vakcína proti viru SARS-CoV-2 mohla být k dispozici pro masové očkování ještě letos. „Myslím, že bude muset přijít ještě jedna vlna nákazy, nejspíše v zimě, než se nám podaří vakcínu získat,“ uvedl pro NBCNews Scott Gottlieb, bývalý šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA – Food and Drug Administration). „Skutečně jsem přesvědčený, že vakcína proti koronaviru je pravděpodobně událostí příštího roku, pokud se bavíme o dostupnosti pro širokou populaci,“ dodal.

Důležité ale je, že ani jedna z farmaceutických firem nevstupuje do dostihů o vakcínu proti koronaviru jako nepopsaný list papíru. Naopak, každá z nich už se nachází v nějaké fázi vývoje. Merck v minulém týdnu ohlásil, že má dokonce dva kandidáty na možné protikoronavirové vakcíny. První pochází od vídeňské společnosti Themis, jejíž akvizici Merck oznámil před necelým týdnem.

Tento kandidát vychází z již existující vakcíny, která obsahuje oslabenou verzi spalničkového viru. Vědci nyní zkoušejí k vakcíně přidat části koronaviru s cílem „naučit“ imunitní systém tento virus rozpoznat. „Chceme spojit silné stránky nás obou (Merck a Themis, pozn. red.), a vyvinout tak v co nejkratší době efektivní vakcínu proti Covid-19,“ uvedl v prohlášení Mercku jeho prezident Roger Perlmutter.

Studie bezpečnosti a účinnosti na dobrovolnících má začít ještě v červnu. Druhým kandidátem je rovněž existující vakcína, tentokrát proti Ebole. Merck v této souvislosti spolupracuje s neziskovou výzkumnou organizací IAVI. Vědci chtějí vakcínu proti Ebole přepracovat tak, aby se dala použít právě proti koronaviru. Začátek klinických testů se očekává ještě v letošním roce.

Novartis přepracuje Zolgensmu

Švýcarský Novartis chce jít na vakcínu proti koronaviru s využitím svého poměrně pokročilého výzkumu na poli genové terapie. Vývoj bude založený na léku Zolgensma, který se používá pro léčbu spinální svalové atrofie. Za tímto účelem se už spojila dceřiná společnost Novartisu AveXis s Massachusettskou všeobecnou nemocnicí a Massachusettskou ORL klinikou, které stojí za dosavadním výzkumem kandidáta na vakcínu proti koronaviru. Již v těchto dnech měla být zahájena její výroba.

Vědci chtějí vložit genetický materiál, který tvoří „hroty“ koronaviru, do takzvaného adeno-asociovaného viru (AAV), a poté látku injekčně aplikovat do těla člověka, kde by měla vyvolat imunitní odpověď proti Covid-19, uvedla agentura Reuters. Zolgensma totiž funguje podobně a doručuje kopii chybějícího genu zabaleného uvnitř AAV dětem, jejichž svaly by se jinak nevyvíjely.

„Když jsme si ověřili, že by to mohlo fungovat, naplnilo nás to nadějí,“ řekl David Lennon, prezident společnosti AveXis agentuře Reuters. „Věříme, že jsme jedna z nových společností, která je schopna nabídnout účinnou látku proti Covid-19 v rozumném termínu,“ dodal Lennon. AveXis je podle Lennona připravena dodat technologii i zdroje pro výrobu vakcíny pro klinické testy a mezitím řešit kapacity pro případnou masovou výrobu, pokud testy prokáží, že vakcína funguje a je bezpečná. „Momentálně jsme schopni vyrobit miliony dávek,“ doplnil prezident AveXis. Výrobní kapacity pro produkci léku Zolgensma ale prý nebudou nijak dotčeny.

Petr Musil