Cestovatelský semafor: Kam nás vláda pustí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cestovatelský semafor: Kam nás vláda pustí?

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistům
Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistům (Aleksandar Gospić, Chorvatské turistické sdružení)

Jako na semaforu, zelená jeď, červená stůj! Vláda včera řešila, kam budou Češi moci od 15. června vycestovat bez obav, že na ně čeká riziko, a na které státy by bylo lepší kvůli koronavirové pandemii letos zapomenout.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD) prozradil, jak bude cestovatelský semafor fungovat. Rozdělený bude do tří skupin podle míry rizika. „Stát, který bude zelený, tak tam nebude nutný test. Našim občanům musí být umožněno to samé,“ sdělil už dříve šéf české diplomacie. Pokud si někdo bude chtít udělat výlet do oranžově označených zemí, musí počítat se zvýšeným rizikem, jak upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). „Do zeleně a oranžově označených zemí mohou Češi cestovat bez omezení při návratu zpět.“ Jak to ale bude s cestováním do červených států? „Test bude vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Cizinci přijíždějící do Česka se budou prokazovat testem při cestě z oranžových a červených zemí,“ dodal Vojtěch.

Země podle barev
Červená zatím platí pro dvě evropské země, Velkou Británii a Švédsko. Semafor se ale bude průběžně aktualizovat.
Oranžovou mají od 15. června Francie, Itálie, Španělsko, Irsko nebo Belgie.
V zelené, tedy bezpečné, kategorii jsou Slovensko Rakousko, Německo, Polsko či Chorvatsko nebo Řecko a Bulharsko.

Kina a divadla bez omezení
Kabinet včera mimo jiné zrušil i opatření, která limitovala provoz kin a divadel. Už v nich nebudou muset být dodržovány rozestupy, jak tomu bylo doteď. Povinnost nosit roušku během představení nebo promítání ale zatím zůstává. Kde ji naopak budeme moci odložit, jsou prostory kolem bazénů. A zůstat otevřeny až do rána mohou teoreticky být zahrádky restaurací. Jenže ty v drtivé většině případů zavírají před 22. hodinou kvůli rušení nočního klidu.

Spor kvůli pomoci pro Babiše
Kabinetem včera prošla novela o evidenci skutečných majitelů, která by upravovala i vlastnictví svěřenských fondů. A to by podle kritiků nahrávalo premiérovi Andreji Babišovi (65, ANO) ohledně jeho možného střetu zájmů. Díky normě by byl totiž veden coby vlastník fondů, ale ne samotného Agrofertu. A tím by dostal do úzkých i evropské orgány, které případ řeší. Kolem schvalování ale zřejmě panovalo dusno, jelikož vicepremiér Jan Hamáček (41, ČSSD) uvedl, že ministři za jeho partaj pro návrh ruku nezvedli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.