Žilina modernizuje flotilu trolejbusů díky dodávkám ze Škody Electric

škoda

Zásadní obměnou prošla v posledních několika letech flotila trolejbusů slovenské Žiliny. Díky dodávkám nových vozidel z plzeňské Škody Electric, patřící do skupiny Škoda Transportation, jezdí v ulicích města 29 moderních trolejbusů s okřídleným šípem ve znaku. V minulých dnech Škoda výrobu pro tamní dopravní podnik završila dodávkou dvojice bateriových trolejbusů, které může tamní dopravní podnik využívat i pro jízdu na trasách bez trolejového vedení.

„Podařilo se úspěšně završit proces homologace, takže oba trolejbusy s bateriovým pohonem mohou bez omezení sloužit v provozu,“ uvedl projektový manažer Škody Electric Jan Naglmüller. Ten připomněl, že jde o dvanáctimetrová vozidla s klimatizací prostor pro cestující i řidiče, pasažérům navíc poslouží USB konektory umožňující nabíjení telefonů v průběhu cesty a přehledný informační systém. Na bateriový pohon mohou ujet zhruba 12 kilometrů.

škoda

Úspěšná premiéra dvojice nových bateriových trolejbusů navazuje na nedávné dodávky Škodovky pro tamní dopravní podnik. „V rámci první části předchozího kontraktu Škoda Electric vyrobila dvanáct kloubových trolejbusů Škoda 27 Tr a tři vozy typu Škoda 26 Tr. Druhou částí kontraktu byla opce na dalších dvanáct vozidel, z toho šest kloubových a šest dvanáctimetrových,“ sděluje Senior Sales Manager Škody Electric Petr Kasenčák.

Škoda Electric dodala do Žiliny také dva elektrobusy Škoda Perun, které lze mimo jiné částečně dobíjet za pomoci pantografu z trolejového vedení. V dodávkách trolejbusů na Slovensku je plzeňská Škodovka velmi úspěšná. Škodovácké trolejbusy jezdí i v Bratislavě, Banské Bystrici nebo Prešově.

Zdroj zprávy: Škoda Transportation

Články na podobné téma:
Exportní úspěch! Skupina ŠKODA TRANPORTATION dodá trolejbusy do Sofie za půl miliardy
TATRA TRUCKS v roce 2019 utržila téměř šest miliard korun
ŠKODA AUTO: Od začátku roku už ve výrobě nevznikají žádné odpady určené ke skládkování