mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.06.2020 07:08:50

Velvyslanectví ČR v Peru uctilo pod Huascaránem památku české horolezecké expedice tragicky zahynulé přesně před 50 lety

V neděli 31. 5. 2020 si ČR a Peru společně připomněly 50 let od mohutného zemětřesení v Andách a vzdaly hold obětem, mezi nimiž byla i kompletně celá česká horolezecká expedice.

Vzpomínkové akce u příležitosti 50 let od tragického zemětřesení v Yungay, region Áncash, během něhož tragicky zahynula 14 členná horolezecká expedice (patnáctý člen Ivan Bortel nešťastnou náhodou zemřel dva týdny předtím), měly mít daleko větší rozměr a k připomenutí této smutné události mělo velvyslanectví připraveno bohatý kulturní i pietní program, a to jak v Limě, tak ve městech Yungay a Huaraz. Bohužel z důvodu koronavirové krize žádné z těchto akcí nemohly být realizovány.

I přesto si obě země smutné výročí v omezené podobě společně připomněly.

Velvyslanec Michal Sedláček a konzulka Jana Dušková se osobně zúčastnili vzpomínkových akcí jak v samotném Národním parku Huascarán, tak v Huarazu, městě tvrdě poznamenaném zemětřesením. U památníku české expedice u jezera Llanganuco přímo na úpatí nejvyšší hory Peru, Huascaránu, zástupci velvyslanectví připomněli za celou Českou republiku památku zesnulých českých horolezců, položili u něj květiny a připevnili na památník novou pamětní desku. Velvyslanectví ČR v Peru tak důstojně připomnělo největší horolezeckou tragédii v dějinách České republiky i Československa.

Ve městě Huaraz byly vzpomínkové akce silně omezeny v důsledku opatření kvůli pandemii COVID-19. Přesto nakonec byla zachována dopolední část programu, která se skládala ze mše v katedrále a pietního aktu na hlavním náměstí. Těchto vzpomínkových akcí se zúčastnili rovněž prezident Peru Martín Vizcarra, ministr zdravotnictví Víctor Zamora, ministr vnitra Gastón Rodríguez, guvernér regionu Ancash Juan Carlos Morillo, starosta města Huaraz Rori Mautino Ángeles a další reprezentanti města Huaraz.

Velvyslanec Michal Sedláček při vzpomínkové akci společně s reprezentanty města Huaraz slavnostně vytáhl vlajku města na půl žerdi před radnicí a vystoupil s krátkým projevem těsně před projevem prezidenta Vizcarry. Na závěr akce velvyslanec osobně předal prezidentu Vizcarrovi stříbrnou pamětní medaili, kterou velvyslanectví ČR v Peru nechalo vyhotovit v České mincovně. Medaile byly předány rovněž guvernérovi regionu Ancash a starostovi města Huaraz.

Další část programu byla přenesena do virtuální podoby, do něhož zástupci velvyslanectví předem nahráli slavnostní zdravice.

Česká republika zastoupena velvyslanectvím byla jediným zvláštním hostem a jedinou cizí zemí přítomnou na vzpomínkové akci v Huarazu navzdory koronavirové krizi, čímž dokládá, jak hluboký význam tragédie českých horolezců pro ni má.

O tom, jak mimořádný význam událostem z roku 1970 přikládá samotné Peru, svědčí osobní přítomnost prezidenta republiky Vizcarry a jeho ministrů.

Velvyslanectví ČR v Peru věří, že vzpomínkové akce ve svém původním plánu bude moci realizovat v budoucnu a vyjadřuje hlubokou poctu všem obětem ničivého zemětřesení a jejich rodinám.

Památník české expedice pod Huascaránem

Velvyslanec Michal Sedláček u památníku

Projev velvyslance Michala Sedláčka v Huarazu

Velvyslanec předává pamětní medaili prezidentovi Peru

Konzulka Jana Dušková se zastupitelkou města Huaraz

"Svaté pole" v Yungay pod Huascaránem

Z Huarazu poskytla Jana Dušková živě rozhovor o české expedici pro peruánskou TV Canal N

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688