InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Postupný rozklad v malebné Židově strouze

Už deset let sem jezdí Antonín Poukar a Roman Hrubeš z Ústí nad Labem. Chatku si opravili na své náklady.

 , Autor: Vít Řezáč

Už deset let sem jezdí Antonín Poukar a Roman Hrubeš z Ústí nad Labem. Chatku si opravili na své náklady.     Autor: Vít Řezáč

BECHYNĚ – Pozůstatky kdysi oblíbených společných podnikových rekreací a víkendů najdete také v Židově strouze. Chatový tábor TJ Jiskra Bechyně se nachází na levém břehu řeky Lužnice. TJ Jiskra zde provozuje i tábořiště pro vodáky a je možné si tu pronajmout dlouhodobě chatku. Ale žádná sláva. Po dvou povodních to nejvíce odnesly právě zdejší dřevěné chatky a začínají se rozpadat i některé zděné stavby zázemí. Opravdu neradostný pohled.

 

Velký turistický potenciál

Na tristní stav tábořiště v přírodní památce vyhlášené v roce 1988 upozorňuje dlouhodobě na jednáních samosprávy zastupitel Martin Zelenka, který volá po nápravě a vyzdvihuje velký potenciál tohoto území z hlediska rozvoje turistiky. Romantické kaňonovité údolí potoka s názvem Židova strouha patří k nejzajímavějším místům v Čechách. Při ústí do Lužnice lemují Židovu strouhu mohutné skalní masivy - ferraty, a v okolí krásná příroda.

„O nutnosti nápravy současného stavu jsme již několikrát jednali s představiteli TJ Jiskra, ale bez většího úspěchu. Pozemky jsou naše, ale chatky a další stavby jsou v jejich vlastnictví. I kdybychom teoreticky uvažovali o koupi areálu, oni tuto možnost nepřipouštějí. Každopádně bychom ho nemohli sami provozovat. Takže zatím se staráme o údržbu pozemků, sekáme trávu a záměry tělovýchovné jednoty s areálem neznáme," uvádí starosta Bechyně Pavel Houdek. Zároveň připouští, že bude-li se stav zhoršovat, bude muset situaci řešit stavební úřad nařízením povinné údržby majiteli.

I na počátku května jsme na břehu s pruty zastihli partu rybářů. Ti sem pravidelně jezdí až z Ústí nad Labem. Už deset let. „Moc se nám tady líbí, takže jsme si jednu chatku pronajali a na vlastní náklady opravili. Po povodních v ní bylo skoro půl metru bahna, museli jsme sejmout staré nátěry a znovu stěny zevnitř i zvenku natřít. Také opravit střechu a další věci," svěřil se důchodce Antonín Poukar. Roman Hrubeš poznamenal, že sice fungují jedny toalety a umývárka, ale chybí tu obvyklé služby jako restaurace či obchůdek. Některé chatky jsou prý stále neopravené a je v nich dodnes bahno. „Přijíždíme každoročně už na Velikonoce a problém je, že správce ještě nepustí ani vodu," postěžoval si Hrubeš.

Bývalý filmařský ráj

Údolí Židova strouha a jeho malebné skalní masivy a jeskyně jsou přitažlivé nejen pro horolezce, rybáře a turisty, ale bylo často v hledáčku zájmu také pro filmaře. V minulosti přijížděli poměrně pravidelně, v posledních letech Židovu strouhu trochu zanedbávají. Ohnivé léto, Čertova nevěsta, Zlatí úhoři nebo Metráček. Všechny tyto filmy se mohou pochlubit záběry z kaňonu potoka Židova strouha. Škoda jen, že celkovou atmosféru nyní narušují rozpadající se stavby chatového tábora.

„Kdysi to tady žilo, ale v devadesátých letech lidé postupně ztratili zájem o celodenní menu v restauraci a také odešli vojáci. Ti se postarali o večerní život restaurace a baru, protože raději chodili z letiště sem než do Bechyně. Museli jsme tento provoz zavřít," shrnuje předseda TJ Jiskra Bechyně Karel Wodinský. „Převážná část z pětadvaceti chatek je dlouhodobě pronajata a nájmy drží nad vodou provoz naší tělovýchovné jednoty. Na odkoupení celého areálu se nenašel jediný zájemce. Jeden, který chtěl znovu otevřít restauraci, zde sice byl, ale když viděl její stav, zájem ztratil," dodává předseda TJ.

Zub času pracuje

Nájmy jsou stále vítaným příspěvkem pro čtyřsettisícový rozpočet jednoty. Ti, kteří si chatky pronajmou, pak na sebe přebírají povinnost se postarat o jejich údržbu a úklid okolí. Restaurace, kuchyně, jídelna a další technické stavby však rok od roku chátrají. Rozpočet TJ na rozsáhlejší rekonstrukci prostě nestačí.

Ještěže Židova strouha leží poměrně daleko od civilizace, takže se sem nestahují bezdomovci. To potvrdili jak na městské polici, tak na státní policii. V posledních letech tu nezaznamenali žádný přestupek ve vztahu k veřejnému pořádku.

Jaké jsou tedy perspektivy kdysi oblíbeného a vyhledávaného rekreačního areálu? „To opravdu nevím. Zájemce o koupi není a pro nás jsou peníze z nájmů důležité," konstatuje předseda TJ Wodinský. „O správu tábořiště nemá nikdo zájem a všechno je jen na mně. Až jednou nebudu moci, netroufám si předpovídat budoucnost," dodává nevesele. Podle všeho bude areál postupně podléhat zubu času a počasí, až se se změní v úplné ruiny. Pokud do té doby nezasáhne stavební úřad či ochrana přírody.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace